Koopadvies MIDI keyboard

Koopadvies MIDI keyboardEen midi-keyboard of digitaal toetsinstrument is erg handig wanneer je digitaal met audio werkt. Het verschil is dat je enkel een apparaat koopt waarmee je de toetsen kunt indrukken die vervolgens de computer ingaan waar software opstaat die het geluid produceert. Een traditionele piano of vleugel creëert zelf geluid met de toetsen die je aanraakt. Met een midi-keyboard heb je dus altijd software moeten hebben en speakers, om geluid te creëren. Dit hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn!

De meeste gebruikte situatie van een midi-keyboard is voor producers die digitaal muziek maken. Alles speelt zich digitaal af en zo ook het liefst de akkoorden. Waarom dan toch een midi-keyboard kopen? Omdat het simpelweg fijn is om met je vingers ideeën te creëren en deze direct op te nemen, digitaal kan je dan altijd het geluid aanpassen omdat je de digitale noten opneemt (midi). Midi staat overigens voor: Musical Instrument Digital Interface.

In deze blog helpen we je verder bij de keuze van een midi-keyboard, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!

Tip 1: wat is jouw doel?

Het doel inzichtelijk maken voordat je een midi-keyboard koopt is erg belangrijk en onderschat dit niet! We proberen je middels dit artikel hierbij te helpen.

Allereerst is het belangrijk om je muzikale doel in beeld te brengen. Waarvoor ga je een midi-keyboard precies gebruiken? Enkel voor produceren? Gewoon piano spelen thuis? Dit is erg belangrijk! Indien je een midi-keyboard puur koopt voor het produceren van muziek, dan is het een juiste keuze! Wil je in de huiskamer gaan spelen zonder computer? Dan is het geen handige keuze.

Besef je goed dat je een computer moet hebben (virtueel instrument) dat geluid produceert en enkel het midi-keyboard kan gebruiken om de noten aan te sturen. Het fijne hieraan is dat je altijd verschillende geluiden en instrumenten digitaal kunt kiezen. Minder hieraan is dat je een computer en speakers nodig hebt om geluid te krijgen.

Tip 2: de basis of meer?

De basis bestaat uit het aantal toetsen van een midi-keyboard wat van zelfsprekend ook de lengte van je keyboard bepaalt. Je kunt vaak kiezen uit 49, 61, 76 of 88 toetsen. Daaronder zijn er ook nog kleinere versies van bijvoorbeeld Akai met 25 toetsen. Wil je eenvoudige akkoorden spelen dat kies je voor een klein midi-keyboard en anders kan je een grotere kiezen zoals 61 toetsen.

Daarnaast heb je nog veel versies waar veel meer opties op zitten, zoals drumpads! In de praktijk zie je dat dit niet veel wordt gebruikt maar wel handig kan zijn is sommige situaties, voornamelijk bij hiphop producers. Midi-keyboard kunnen ook faders en andere knoppen hebben die je kunt linken aan je software, waardoor je minder je muis gebruikt en meer met je handen bezig bent. Ons advies is om goed te kijken wat je écht gaat gebruiken, zoals eerder aangegeven merk je in de praktijk dat de knoppen zoals drumspads en faders niet gebruikt worden.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Tip 3: verlichting in je keyboard?

Ben je een toffe studio aan het opbouwen en werk je vaak in het donker? Dan is het erg cool om naar een midi-keyboard te kijken waarin led-lampjes zijn verwerkt. Keyboards van bijvoorbeeld Native Instruments lopen hierin erg voor. Het geeft in de avond een strakke uitstraling zodat je nog fijner werkt in je eigen studio!

Tip 4: een virtueel instrument

Ben je al een producer? Dan heb je ongetwijfeld al veel kennis van digitale instrumenten zoals verschillend synths. Deze koppel je simpel digitaal aan je midi-instrument en je kunt ze direct besturen vanaf je keyboard. Ben je hier minder in thuis? Dan raden we je zeker aan om eerst te kijken wat je hiervoor wilt gebruiken en welk geluid je wilt aansturen. Je hebt tenslotte niets aan een midi-keyboard zonder virtueel instrument!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.