Tweedehands piano

Tweedehands pianoHet kopen van een tweedehands piano is niet altijd even makkelijk. Daarom is het belangrijk om te leren van ervaringen. Zo worden onder andere in deze blog een aantal vragen beantwoord, welke vaak gesteld worden als men een tweedehands piano wil kopen. Daarnaast krijg je een aantal handige tips, welke vrijwel meteen toepasbaar zijn op de aankoop van zowel tweedehands als nieuwe piano’s.

Tweedehands piano’s vergelijken
Meer informatie

Waarop letten bij aankoop tweedehands piano?

Wanneer je eerst een aantal tweedehands piano’s op het internet (bv. marktplaats) hebt vergeleken is het tijd voor de definitieve aankoop. In de meeste gevallen koop je een tweedehands piano van een particulier. Dit hoeft in eerste instantie helemaal niet nadelig te zijn, omdat je vaak alle tijd hebt om de piano uitvoerig te testen. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat je het overeengekomen bedrag per rekening mag overmaken. Tweedehands piano’s kosten namelijk al gauw een paar duizend euro, waardoor contant betalen geen optie is.

Bij het testen van de piano let je vooral op de klank. Als de klank je niet aanspreekt is het vaak verstandig om voor een andere piano te kiezen. Het uiterlijk van de piano kun je grotendeels al beoordelen met behulp van de foto’s op het internet. Toch is het wel belangrijk om tijdens het testen rekening te houden met beschadigingen en slijtage. Kijk hierbij met name naar de kast en het klavier. Vaak is het verstandig om een pianostemmer naar het mechaniek van de piano te laten kijken. Veel tweedehands piano’s hebben namelijk ook meteen een stembeurt nodig, voordat erop gespeeld kan worden.

Tweedehands piano als studiepiano

Als beginnende pianist is het verstandig om niet klakkeloos een tweedehands piano te kopen. Zo worden nogal veel tweedehands piano’s aangeboden als studiepiano. Vaak zijn deze piano’s van een slechte kwaliteit. Voor beginnende pianisten lijkt zo’n piano een prima oplossing. Toch is het voor beginners erg belangrijk om op een goed toetsinstrument het pianospel te leren. Als de toetsen niet lekker spelen en het geluid niet mooi klinkt raak je al snel gedemotiveerd. Het leren piano spelen blijft lastig ongeacht de kwaliteit van de piano.

Inspelen van de piano

Wanneer de toetsen van de piano zwaar aanvoelen wordt er vaak gezegd dat deze eerst weer ingespeeld moeten worden. Vaak heeft dit niks te maken met het inspelen van de toetsen, maar met de mechaniek zelf. Om dit probleem te verhelpen zijn er meerdere reparaties nodig, welke samen een hoop geld kosten.

Technische staat

Hoe vaak de piano is gestemd zegt nog niks over de technische staat. Ook als de piano technisch van een lage kwaliteit is blijft het stemmen gewoon belangrijk. Dus ook al koop je een tweedehands piano, welke vaker wordt gestemd zegt dit nog niks over de kwaliteit.

Zegt de leeftijd iets over de prijs?

Hoe ouder de piano hoe hoger de prijs? Nou, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Hele oude piano’s moeten vaak eerst gerepareerd worden, wat natuurlijk veel geld kost. Vaak is het ook zo, dat na de reparatie de piano niet zo mooi klinkt als een modern instrument. Dit is in principe niet heel erg, omdat elke piano zijn eigen karakter heeft en door de reparatie gewoon weer speelbaar wordt gemaakt.

Tweedehands piano vervoeren

Tweedehands piano vervoerenWanneer je een tweedehands piano gaat kopen is het verstandig om rekening te houden met het vervoer. Laat je dit doen door een verhuisbedrijf of doe je het gewoon zelf? Indien je kiest voor een verhuisbedrijf, dan ben je vaak wel verzekerd voor enige transportschade. Vaak ben je al gauw meer dan 150 euro kwijt. Als het toetsinstrument ook nog naar een verdieping moet worden gebracht ben je nog veel meer kwijt.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Het zelf vervoeren van de piano is ook een optie. Indien je een vleugel piano hebt gekocht is zelf vervoeren niet mogelijk, omdat deze op een speciaal onderstel moet worden geplaatst. Een normale akoestische piano vervoeren? Dan is een transportbus of aanhangwagen geen overbodige luxe. Ook is het verstandig om een aantal sterke mannen in te schakelen, want een piano weegt al snel meer dan 200 kilo. Daarnaast is enige ervaring met vervoeren wel een vereiste. Ook zijn er speciale technieken benodigd om een piano te kunnen vervoeren. Zonder deze technieken kun je het vervoer beter uitbesteden.

Omdat de vervoerskosten meestal aan de hoge kant zijn is het verstandig om met de verkoper te gaan onderhandelen. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten splitsen.