Zelfspelende piano

Een van de meest opvallende technieken in de pianowereld vind je in de zelf spelende piano. Dit wordt in de volksmond ook wel een pianola genoemd. Deze term komt oorspronkelijk van het merk dat de eerste zelf spelende piano’s maakte, maar tegenwoordig wordt het woord breed gebruikt. Je kunt je een zelf spelende piano voorstellen als een soort orgel. Handig wanneer jezelf geen piano kunt spelen, maar toch graag de muziek wilt beluisteren die uit zo’n piano komt. Hoe zo’n piano precies werkt, is hieronder te lezen.

Techniek achter de zelf spelende piano

zelfspelende pianoAls je een zelf spelende piano aan het werk ziet, zal je eerst kampen met behoorlijke verbazing. De toetsen van de piano gaan op en neer zonder dat iemand ze indrukt. Er zitten verschillen tussen de verschillende pianola’s, maar over het algemeen werken ze ongeveer hetzelfde. Er wordt gewerkt met een soort pneumatisch systeem. Pneumatiek is gebaseerd op verschillen in de druk. Deze drukverschillen worden gemaakt door te spelen met de inkomende en vertrekkende lucht in een systeem.

Maar hoe wordt bepaald wanneer sommige toetsen worden ingedrukt? Dat onderdeel is dus het beste te vergelijken met de orgels. In de zelf spelende piano’s worden zogenaamde papierrollen geplaatst. Deze rollen bevatten verschillende gaatjes. Deze gaatjes bepalen de noten die gespeeld worden. Een gaatje in een papierrol laat luchtdruk ontsnappen, waardoor de hamer van de bijbehorende toets in beweging wordt gebracht. De snaren worden, net als bij een normale piano, door de hamer aangeslagen.

Toen de eerste pianola’s gemaakt werden, waren dit losse apparaten. Deze apparaten werden voor de piano of de vleugel gezet. Door een soort arm te bouwen werden de toetsen van de piano door de pianola ingedrukt. Tegenwoordig worden deze systemen in de piano zelf gebouwd, waardoor er meer sprake is van een ‘echte’ zelf spelende piano.

Kosten

Een zelf spelende piano verschilt erg in prijs, net als bij normale piano’s. Een volledig zelf spelende vleugel kan al snel meer dan 10.000 euro kosten, terwijl er ook instapmodellen beschikbaar zijn voor enkele honderden euro’s. Het is dus puur aan jezelf om te beslissen hoeveel geld je uit wilt geven. In bepaalde muziekwinkels kun je je ogen is goed de kost geven, maar ook je oren! Er staan vaak wel modellen die je eens goed kunt beluisteren om zo beter je mening te kunnen vormen voor de uiteindelijke aankoop.

Een gedachte over “Zelfspelende piano

  1. Waar kun je ze dan voor onder duizend euro kopen. de minimale prijs die ik heb gezien is 5000

Reacties zijn gesloten.