Notencursus van ReneNoten leren lezen is één van de belangrijkste basisvaardigheden die je moet bezitten om online piano te leren spelen. In de piano cursus van René leer je uitgebreid noten lezen en praktisch toepassen. Tijdens de cursus oefen je noten lezen, leer je de notenbalk begrijpen en behandel je de wat gevorderde theorie. Al deze theorie wordt d.m.v. instructievideo’s verduidelijkt. Ook krijg je een uitgebreid e-book meegeleverd waarin je alles vindt over het leren lezen van noten. René zou René niet zijn als die je direct ook een groot scala aan piano liedjes aanbiedt. Denk aan artiesten, zoals: Adele, Katy Perry, Rihanna, Coldplay en de Beatles. Deze liedjes worden gespeeld met de bijhorende noten in beeld. Kortom een cursus van wel 30 onderdelen met een uitgebreid PDF om flexibel en snel praktisch te leren.

Tijdelijke aanbieding: online piano notencursus voor slechts €149,-                           Bestel nu!

Om toch even alles uitgebreid op een rijtje te zetten behandelt leeronlinepiano.nl alle basisbeginselen. Noten leren lezen wordt hierdoor niet alleen eenvoudiger, maar ook duidelijker uitgelegd. De volgende lessen worden behandeld in de categorieën: beginner, gevorderd en expert.

  • Noten en tonen: het verschil tussen een noot en een toon.
  • Notennamen: de benaming van de stamtonen.
  • Notenbalk: de opbouw van een notenbalk en de geschiedenis.
  • Stamtonen: de plaatsing van de noten op de notenbalk.
  • Hulplijnen: de mogelijke uitbreiding van de notenbalk.
  • Systeem: noten van meerdere instrumenten op èèn notenbalk plaatsen.
  • Stokken: noten die samengesteld zijn met een stok.
  • Sleutels: symbolen die bepalen wat de benaming is van de noten op de notenbalk.
  • Sleutels en notennamen: het samenvoegen van de sleutels en notennamen op de notenbalk.
  • Maten: een notenbalk bestaat uit verschillende maten om het ritme van de noten te bepalen.
  • Rusten: een stilte in een muziekstuk wordt weergegeven door middel van een rust.
  • Herhalingen: het herhalen van muzieknoten.
  • Tempo: snelheid bepalen waarmee de noten worden gespeeld.
  • Dynamiek: bepalen hoe hard of zacht noten worden gespeeld.
  • Intervallen: de afstand tussen noten.
  • Toonafstanden: de afstand tussen noten op basis van de toon.
  • Toonladders: reeks van toonafstanden.
  • Voortekens: aanvullende tekens die de toonafstand verhogen of verlagen.
  • Noten tegelijk: met meerdere instrumenten/stemmen tegelijk dezelfde noten spelen.

noten leren lezen voor beginnersNoten leren lezen voor beginners

Voor beginnende pianisten of degene die meer willen weten over het muziek leren lezen zal je met behulp van de volgende lessen de basis leggen voor de vaardigheid noten lezen.

Noten en tonen

Noten leren lezen gaat niet zomaar, want wat is nou eigenlijk het verschil tussen een noot en een toon. Iedereen weet vast wel dat een noot en een toon niet hetzelfde is, maar wat het verschil nou precies is kan men meestal niet goed uitleggen. Noten zijn namelijk hetgeen op papier. De tonen daarentegen is het geluid wat je daadwerkelijk hoort. Interessant? Dan is het misschien leuk om de uitgebreide achtergrondinformatie hier over te weten. Van de natuurkundige benadering tot de muzikale benadering en als dat nog niet genoeg is de geschiedenis ervan. Alle ins en outs kom je dus te weten op de noten en tonen pagina.

Meer informatie

Notennamen

Als we het hebben over noten leren lezen dan zijn de notennamen wel een belangrijk onderdeel hiervan. Notennamen zegt het eigenlijk al, het is een benaming oftewel een naam die aan een noot wordt gegeven. Er zijn zeven stamtonen en al deze zeven stamtonen hebben hun eigen benaming. De namen zijn gebaseerd op het alfabet en zijn oplopend van A, B, C, D, E, F en G. Tussen de hoogte van iedere notennaam verschilt steeds één stamtoonplaats. Bijvoorbeeld de C ligt op de lijn, dan ligt onder de lijn de B en boven de lijn een D. Een vuistregel die vaak wordt gebruikt is dat alles alfabetisch oploopt of afloopt. Lastig? Dat kan. In de uitgebreide beschrijving zal alles stapsgewijs worden uitgelegd.

Meer informatie

Notenbalk

In de eerste les zijn we van start gegaan met het verschil tussen noten en tonen, maar als het gaat om noten lezen is er nog veel meer te leren. In deze paragraaf gaan we wat dieper in op het onderwerp noten. En dan vooral hoe de noten als een soort van tekst worden opgebouwd in de ‘notenbalk’. De notenbalk is eigenlijk een overzicht die bestaat uit vijf lijnen. De lijnen geven een soort van basis weer, in deze basis zegt de afstand als zowel de hoogte iets over de toonhoogte. Natuurlijk zijn er ook nog mensen die graag alles hierover willen weten. Daarom worden er ook  vragen beantwoord als: hoe is de notenbalk eigenlijk ontstaan en welke geschiedenis is er voorafgegaan? Nieuwsgierig? Lees de uitgebreide versie met alles over de notenbalk om duidelijkheid te creëren in het muziek lezen.

Meer informatie

Stamtonen

De notenbalk was dus de basis om muziek te kunnen vastleggen in een soort van tekst. De stamtonen daarentegen geven aan waar de noten precies kunnen worden geplaatst. Veel nieuwe informatie komt in dit gedeelte niet naar voren. Toch is het een cruciaal onderdeel in het proces om de vaardigheid muziek lezen goed te kunnen beheersen. De stamnoten zijn namelijk op verschillende manieren te plaatsen op de notenbalk. De noten kunnen op, tussen of onder de lijnen worden geschreven. Vind je dit nog niet duidelijk genoeg? Start dan meteen de les over stamtonen.

Meer informatie

Hulplijnen

Misschien was het je al opgevallen dat de notenbalk maar uit vijf lijnen bestaat. De notenbalk is al een hele tijd geleden uitgevonden en door de jaren heen verandert er wel eens het één en ander. Bijvoorbeeld het aantal lijnen van de notenbalk is de afgelopen jaren uitgebreid. De aanpassing heeft er niet voor gezorgd dat de notenbalk van vijf naar bijvoorbeeld zeven lijnen is gegaan. Er is wel gekozen voor meerdere lijnen, maar deze lijnen vallen onder de ‘hulplijnen‘. Deze hulplijnen zijn ontstaan toen men er achter kwam dat vijf lijnen soms te weinig was. Hulplijnen zullen bij het noten leren lezen een terugkomend onderdeel zijn, waardoor deze les zeker niet mag worden overgeslagen. Onduidelijk? Bezoek dan eens de pagina over hulplijnen.

Meer informatie

Systeem

Een systeem wordt ook wel omschreven als de manier van werken om bepaalde situaties te vergemakkelijken. In dit geval hebben we het over een iets ander soort systeem. Een systeem in de muziek. Misschien ooit wel eens meegemaakt, je zingt met meerdere mensen of maakt muziek met meerdere instrumenten. En dan is het lastig om dit vast te leggen in een muziekstuk. Daarom maakt men gebruikt van het ‘systeem’. In dit systeem wordt er gebruik gemaakt van twee notenbalken boven elkaar. In principe kun je de notenbalken op elkaar leggen, maar omdat noten leren lezen dan heel erg lastig wordt staan ze onder elkaar. Zeker de moeite waard om deze les eens door te nemen.


TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»


Meer informatie

Stokken

In de voorgaande stukken over het noten lezen is er alleen gesproken over noten die bestaan uit een ronde vorm. In dit gedeelte wordt de noot nog verder uitgebreid met een verticale streep. Dit worden ook wel de ‘stokken’ genoemd. Omdat de stokken nog wel wat ruimte in beslag nemen is hier ook een soort van systeem voor bedacht. De onderste noten hebben een verticale lijn naar beneden, de bovenste noten daarentegen een verticale lijn omhoog. Dit zorgt ervoor dat beide noten geen hinder van elkaar ondervinden. Natuurlijk zijn er nog wel een aantal andere mogelijkheden, welke uitgebreid worden beschreven in de pagina over stokken.

Meer informatie

Noten leren lezen voor gevorderden

noten leren lezen voor gevorderdenVerliepen de lessen voor beginners naar wens? Dan gaan we verder met het gevorderde niveau om nog meer te leren op het gebied van het muziek lezen. In de lessen voor beginners hebben we vooral veel geleerd over noten en de plaatsing ervan op de notenbalk. De gevorderde lessen hebben een soortgelijk karakter, maar je komt ook te weten hoe het pianogeluid nu echt moet klinken.

Sleutels

In de voorgaande lessen is al een heleboel behandeld over het noten leren lezen, maar we zijn er nog niet! In dit onderdeel zal het gaan over ‘sleutels’. Niet een sleutel die deuren of iets anders kan openen, nee een muzieksleutel. Grote kans dat je deze sleutels al wel eens eerder gezien hebt, ze zijn heel bekend en worden vaak afgebeeld als het symbool voor muziek. Een muzieksleutel is simpel gezegd een sleutel die laat zien hoe de noten op een notenbalk heten. Er zijn verschillende soorten sleutels: bassleutel (F-sleutel), Vioolsleutel (G-sleutel) en de C-sleutel. Deze drie sleutels staan in het begin van de notenbalk opgesteld en geven dus betekenis aan de daaropvolgende noten in de notenbalk. Meer willen weten over de precieze functie van sleutels en hoe het allemaal werkt? Klik dan op de button hiernaast om de les over muzieksleutels meteen te starten.

Meer informatie

Sleutels en notennamen

We zijn nu op het punt dat zowel de ‘sleutels’ als ‘notennamen’ zijn behandeld. Het is daarom nu tijd om deze twee samen te gaan voegen. Om dit te doen zetten we alles in èèn notenbalk. In deze korte beschrijving zal dat helaas niet lukken, maar op de volledige pagina die zal gaan over sleutels en notennamen komt dit zeker aan bod. Leeronlinepiano.nl zal u het verschil laten zien tussen een notenbalk bestaande uit een G-sleutel en een notenbalk bestaande uit een bassleutel. Door deze twee onder elkaar te zetten zult u inzien wat het verschil is en hoe deze zijn opgebouwd.

Meer informatie

Maten

Als je zelf muziek maakt zal je vaak een bepaald ritme aanhouden. Dit ritme is belangrijk voor de notatie van noten op de notenbalk. Het ritme wordt in dit geval aangeduid met ‘tellen’. Elke noot kent namelijk zijn eigen telwaarde. Op basis van deze tellen vullen we de ‘maten’ van de notenbalk. Deze maten zijn te herkennen door middel van maatstrepen, welke de notenbalk opdeelt in blokken. Meer weten over deze maten en het vullen ervan? Start dan snel de les om meer inzicht te krijgen in de functie van de maat.

Meer informatie

Rusten

Om spanning op te bouwen in liedjes of een overgang duidelijk te maken maakt men vaak gebruik van stiltes. Deze stiltes worden op de notenbalk weergegeven met behulp van rusttekens. Rusten kennen net als de noten een bepaalde telwaarde en worden daarom ook gewoon in de maten geschreven. Daarnaast onderscheidt men ook meerdere soorten rusttekens om een maat geheel te kunnen vullen. In principe kun je zeggen dat de rusten een soortgelijke functie hebben als de noten, maar de schrijfwijze zal totaal anders zijn. Hoe we de rusten nou daadwerkelijk gaan gebruiken bij het piano spelen leer je allemaal in deze les.

Meer informatie

Herhalingen

Als je ook de les over maten hebt gevolgd, dan wordt deze les niet heel ingewikkeld. In deze les over herhalingen gaan we het namelijk hebben over het herhalen van noten op de notenbalk. Vaak zal er een bepaalde maat worden herhaald, maar soms ook gewoon de hele notenbalk. Daarom is het herkennen van een herhaling erg belangrijk. Gelukkig heeft men hiervoor herhalingstekens bedacht om de pianist duidelijk te maken, wat nu precies herhaald moet worden. Meer weten over deze herhalingen? Dan is verstandig om meteen de les te starten voor meer informatie.

Meer informatie

Tempo

Met tempo denken we gelijk aan snelheid. Dit klopt ook, want bij het lezen van muziek is het natuurlijk ook erg belangrijk als je weet hoe snel je moet spelen. Vaak is het tempo per pianist afhankelijk, waardoor er eigenlijk alleen maar richtlijnen bestaan. We noemen dit ook wel de interpretatie van de pianist. Om in een muziekstuk duidelijk te maken hoe snel bepaalde noten eigenlijk gespeeld moeten worden maakt men gebruik van verschillende tempi. Deze verschillende tempi worden uitgebreid beschreven op de lespagina over het tempo.

Meer informatie

Dynamiek

Naast het tempo van de noten leer je in deze les de dynamiek, oftewel hoe luid noten horen te klinken. In bladmuziek wordt het zacht of hard spelen aangegeven door middel van Italiaanse woorden. Vaak worden deze woorden afgekort met enkele letters en vervolgens onder of boven de notenbalk geplaatst. Daarnaast kan de dynamiek ook geleidelijk worden verhoogd of verlaagd. Voor pianisten is de dynamiek erg belangrijk, omdat men zo het pianogeluid meer leven in kan blazen.

Meer informatie

Noten leren lezen voor experts

noten leren lezen voor expertsOm een echte expert te worden in het noten leren lezen zijn de komende lessen erg belangrijk. We gaan ons nu meer richten op het gebruik van de notenbalk, dan het schrijven ervan.

Intervallen

Nu zijn we al zover gekomen dat de intervallen er ook nog wel bij kunnen. Bij noten leren lezen hebben we al te maken gehad met de geschreven noten, die op verschillende of gelijke hoogte zich op de notenbalk bevinden. Nu vraag je je misschien af, maar wat hebben intervallen hier dan mee te maken? Nou dat is niet zo moeilijk. Een interval is eigenlijk simpel gezegd de afstand tussen twee stamtonen. Dit is ook wel te omschrijven als de ruimte die zich tussen de noten bevindt ‘de tussenruimte’. Een andere benaming die ook weleens voorkomt is de tussenwaarde. Er bestaan zelfs acht stamtoonintervallen, een heleboel! Eigenlijk een beetje teveel om hier op te noemen. Daarom behandelen we in de les over intervallen de verschillende soorten. Klik snel op de button hiernaast voor meer informatie.

Meer informatie

Toonafstanden

In intervallen hadden we het erover dat een interval de afstand tussen twee tonen aangaf, ook wel de tussenruimte genoemd. Om het muziek lezen nog verder te verduidelijken gaan we wat dieper in op de benaming intervallen. Dit komt omdat je niet altijd zomaar kunt zeggen, de afstand tussen twee noten is een interval. Het kan ook zijn dat de afstand tussen twee noten verschilt met de afstand van twee andere noten. Wanneer dit het geval is dan spreken we over de toonafstanden. Gelukkig spreken we in de muziek vooral maar van twee toonafstanden. Dit zijn de hele cijfers (grote) toonafstanden of de halve cijfers (kleine) toonafstanden. Meer lezen? Dan is het handig om even naar de pagina toonafstanden te gaan. Hier worden namelijk afbeeldingen en voorbeelden gegeven ter verduidelijking.

Meer informatie

Toonladders

Nu we weten dat er tussen elke noot zich een toonafstand bevindt gaan we verder met de toonladders. Een toonladder is eigenlijk een verzameling van zeven toonafstanden. Daarnaast bestaan er meerdere toonladders, waarvan de majeur en de mineur de belangrijkste zijn. In deze les leer je de toonladder herkennen (soorten) en gebruiken bij het schrijven van muziekstukken. Ook leggen we uit wat nou het verschil is tussen een toonsoort en een toonladder, want deze lijken nogal op elkaar.

Meer informatie

Voortekens

In de vorige les zijn we te weten gekomen dat er verschillende toonladders zijn met een bepaalde reeks toonafstanden. Maar is het ook mogelijk om een toonafstand te verhogen of verlagen? Ja met behulp van voortekens. We onderscheiden de volgende twee voortekens: kruis en mol. Als er een kruis voor een noot staat wordt deze een halve toonafstand hoger en bij een mol is dit juist andersom. Daarnaast zal je in deze les ook leren waar we deze voortekens allemaal kunnen plaatsen en hoe we deze verandering in toonafstand ongedaan kunnen maken.

Meer informatie

Noten tegelijk

We zijn alweer bij de laatste les aangekomen voor experts. Als je alle lessen hebt gevolgd kun je jezelf na deze les een echte expert noemen op het gebied van noten lezen. Maar we zijn nog niet zover, want hoe kunnen nou noten voor meerdere instrumenten tegelijk noteren op een notenbalk? Nou sommige noten hebben stokken en op deze stokken plaatsen we dus gewoon meerdere noten. Vaak is deze methode niet overal even toepasbaar, waardoor er vaak ook gewoon meerdere notenbalken onder elkaar worden geplaatst. Meer weten over het tegelijk spelen van noten? Klik dan eens op de knop hiernaast om meteen de les te starten.

Meer informatie

10 gedachten over “Noten leren lezen

    1. Hallo Henk,

      Een vraag die veel beginnende cursisten hebben, maar het is inderdaad niet perse genoodzaakt om de mooiste nummers uit je piano te toveren. Het is namelijk ook mogelijk om met piano akkoorden piano te leren spelen. Toch zijn er een aantal redenen om wel te kiezen voor een noten cursus:

      1. Wanneer je noten kunt lezen kun je zelfs naar jaren oude muziekstukken er weer bij pakken. Zie het als een handig naslagwerk.
      2. Wanneer je noten kunt lezen maak je gebruik van bladmuziek. Het voordeel aan bladmuziek is dat het ritme inzichtelijk wordt. Iets wat zeker niet makkelijk is tijdens het piano spelen!
      3. Ook creëert bladmuziek een beter gevoel met het nummer je behoudt beter het tempo.

      Met vriendelijke groet,

      Team Leeronlinepiano.nl

    1. Hallo Ruth,

      Voor beide mogelijkheden is wel iets te zeggen. Over het algemeen is online muzieknoten leren erg populair, dan heb je het immers altijd bij de hand. Maar een handboek vinden de meeste pianisten toch net iets fijner lezen, dan via een tablet of laptop. Ook kun je het noten lezen via het internet leren, genoeg materiaal beschikbaar, waaronder filmpjes.

      Hopelijk gaat het lukken en anders misschien toch een online piano cursus aanschaffen.

      Met vriendelijke groet,

      Team Leeronlinepiano.nl

Geef een antwoord