Sleutels

Wanneer je ook de lessen noten leren lezen voor beginners hebt gevolgd, dan zullen de gevorderde lessen niet al te moeilijk worden. We gaan van start met de verschillende sleutels, welke aan het begin van een notenbalk worden geschreven. Deze sleutels geven eigenlijk aan welke naam elke noot krijgt om vervolgens op de juiste toonhoogte te kunnen spelen. Daarnaast zal je in deze les precies te weten komen hoe we deze sleutels nou correct gebruiken en wanneer we nou van sleutel moeten wisselen.

Meer informatie

Sleutels en notennamen

In de vorige les hebben we de basis gelegd voor het lezen van sleutels. Wanneer je begint met een muziekstuk zal je altijd eerst te maken krijgen met een sleutel. Als je deze sleutel niet goed begrijpt, dan zal de leesbaarheid van de noten er niet beter op worden. Daarom leer je in deze les nog meer over sleutels en notennamen om goed van start te kunnen gaan met de gevorderde lessen.

Meer informatie

Maten

Liedjes kennen vaak een bepaald ritme. Dit ritme is bij het muziek lezen ook erg belangrijk en wordt dan ook aangegeven op de notenbalk. Hierbij draait het vooral om de lengte van het ritme, wat een ‘maat’ wordt genoemd in het notenschrift. Deze maat is te herkennen door middel van maatstrepen, welke de notenbalk opdelen in gelijke stukken. Maar niet alle maten zijn hetzelfde. Er zijn namelijk verschillende maatsoorten met allemaal weer een eigen functie en gebruiken. In deze les zal je dan ook alles te weten komen van de maten in een muziekstuk.

Meer informatie

Rusten

We weten inmiddels dat we met de noten geluid kunnen produceren, maar wat doen we eigenlijk met een stilte in een liedje? Nou dan maken we gebruik van een rust. Deze rusten plaatsen we net als de noten op de notenbalk om aan te geven dat we dan even geen geluid hoeven te maken. Ook bestaan er verschillende rusten met een bepaalde waarde. Meer weten over deze rusten? Start dan meteen de les over rusten.

Meer informatie

Herhalingen

Bij bepaalde liederen zal men bepaalde noten vaker herhalen. Om dit aan te geven in het bladmuziek van de piano wordt er gebruik gemaakt van herhalingstekens. Deze tekens hebben veel gemeen met de maatstrepen. In deze les laten we zien hoe men gebruik maakt van herhalingstekens en waar deze worden geplaatst op de notenbalk.

Meer informatie

Tempo

Ook al zouden meerdere pianisten hetzelfde liedje spelen, dan zal het piano geluid van elke pianist toch weer anders klinken. Iedere pianist heeft namelijk zijn eigen manier van spelen. De eigen speelwijze noemen we ook wel de interpretatie van de pianist. Vaak zal deze interpretatie sterk verschillen in snelheid waarop men de toetsen van het klavier bespeeld. Bij het noten leren lezen wordt deze snelheid van spelen ook wel aangeduid met het tempo. In deze les zullen we meer aandacht besteden aan dit tempo als zowel de verschillende soorten tempo’s.

Meer informatie

Dynamiek

Naast het tempo (snelheid) zullen we in deze les te weten komen hoe we het volume van noten kunnen verhogen of verlagen. Dit volume wordt ook wel de dynamiek genoemd. Maar hoe kunnen we nou in een muziekstuk zien als noten hard of zacht moeten worden gespeeld? Het herkennen van de dynamiek gebeurt aan de hand van woorden/letters, welke boven of onder de notenbalk worden geschreven. Daarnaast zal je ook leren hoe je geleidelijk aan steeds zachter of harder kunt spelen.

Meer informatie