digitale pianoPiano leren spelen gebeurt tegenwoordig steeds vaker op een elektrische of digitale piano. Maar waarom kiezen steeds meer mensen voor een digitale piano in plaats van een akoestische piano? Het antwoord hierop is simpel gezegd het gemak dat een digitale piano met zich meebrengt. Elektrische piano`s zijn daarentegen ook stukken kleiner dan ouderwetse toetsinstrumenten, zoals de akoestische piano. Wanneer je een online piano cursus gaat volgen is de keuze voor een goede piano van belang. Op deze pagina vind jij alle informatie over de digitale piano en waarom dit toetsinstrument eigenlijk niet veel anders is dan een gewone piano.

Vergelijk 34 digitale piano’s
Meer informatie

Ons aanbod aan digitale piano’s.

Producten per pagina:
Sortering:
Producten per pagina:

Wat is een digitale piano?

Een digitale piano is eigenlijk gewoon een normale piano, maar dan elektrische. Daarnaast heeft een digitale piano in vergelijking tot andere piano`s een paar belangrijke eigenschappen. Hieronder wordt het geluid, toetsenbord en de verschillende aansluitingen van deze elektrische piano onder de loep genomen.

Geluid kenmerken

Het geluid van een digitale piano is natuurlijk niet precies hetzelfde als die van een akoestische piano. Maar tegenwoordig beschikken ook steeds meer digitale piano`s over de eigenschap om andere toetsinstrumenten geheel na te bootsen. Deze eigenschap heeft allemaal te maken met de aanslaggevoeligheid van de toetsen. Wanneer de pianist een toets zacht indrukt ontstaat er een andere klank dan bij het hard aanslaan van een toets. Daarnaast beschikken elektrische piano`s over verschillende ‘samples’ (opgenomen muziek). Door de hoeveelheid verschillende samples kan een digitale piano het geluid van een akoestische piano, orgel, vleugel of ander toetsinstrument prima overtreffen.

Uiterlijk en toetsenbord

Qua uiterlijk verschillen digitale piano`s niet veel van gewone piano`s. Net als een akoestische piano hebben deze elektrische piano`s een toetsenbord/klavier. Daarnaast heeft een digitale piano de beschikking over hetzelfde aantal toetsen en pedalen (1, 2 of 3). Een groot verschil is het formaat van een digitale piano, deze is namelijk veel compacter en dus kleiner. Misschien denk je dat het toetsenbord anders werkt dan bij een echte piano, maar dit is minder waar. De toetsen zijn meestal gewoon aanslaggevoelig (aan/uit knop) en zijn vaak ook nog eens uitgerust met een hamer. Maar wat is er dan wel anders? Er worden geen snaren aangeslagen, maar een elektrische mechanisme wordt in werking gesteld.

Verschillende aansluitingen

In tegenstelling tot een piano maken elektrische toetsinstrumenten geen gebruik van een klankkast. Het geluid komt gewoon weg uit luidsprekers die intern zijn bevestigd. Naast interne luidsprekers heeft een digitale piano ook de beschikking over een ‘line-out’. De functie van een line-out is het versturen van gemaakte geluiden naar externe audio apparatuur. Hierbij kun je denken aan opnameapparatuur of een mengpaneel voor dj`s. Naast een line-out bestaat er ook een ‘line-in’, deze heeft een tegenovergestelde functie. Geluid van een extern apparaat (cd-speler, laptop, mengpaneel etc.) kan nu worden afgespeeld met behulp van de luidsprekers/koptelefoonuitgang van de digitale piano zelf. Online piano leren spelen gaat extra snel met behulp van een laptop of computer. Elektrische toetsinstrumenten zijn meestal uitgerust met een MIDI-aansluiting om digitale gegevens uit te wisselen met andere toetsinstrumenten als een computer of sequencer (controlepaneel). Al in het bezit van een online piano cursus? Dan kan een toetsinstrument als de digitale piano het verschil maken.

Digitale piano soorten

Bax-shop.nl - Gratis verzending bij een online bestelling boven € 50,-

Naast verschillende keyboards kent ook de digitale piano meerdere soorten. Zoals eerder gezegd is een online pianoles in combinatie met een elektrische piano de perfecte combinatie. Maar naast een gewone digitale piano kun je natuurlijk ook kiezen voor een piano met functies die misschien voor jou erg belangrijk zijn. Ben je van plan om op verschillende plaatsen piano te gaan spelen? Dan is een stage piano misschien wat voor jou. Een stage piano is erg compact en is vaak ook nog eens uitgerust met ingebouwde speakers. Daarnaast zijn er ook home piano`s deze zijn van een groter formaat en dus meestal niet mobiel. Ook deze piano heeft de beschikking over ingebouwde speakers en versterker. Natuurlijk wil je piano leren spelen op een echte piano en daarom zijn er digitale piano`s ontworpen met echte hamers. Deze ‘Grandtouch’ piano`s hebben dezelfde aanslag als een originele piano.

Silent piano

Silent pianoToch liever de snaren en hamers van een akoestische piano? Dan kun je gewoon kiezen voor een silent piano (akoestische piano met digitale functionaliteit). Deze piano is bedoeld voor pianisten die ook gewoon willen spelen zonder geluidoverlast te veroorzaken. De silent piano heeft namelijk een zo gezegde silent-mode. Wanneer je deze mode inschakelt raken de hamers de snaren niet, maar registreren sensoren de bewegingen van de toetsen. De bewegingen worden vervolgens vertaald naar digitale geluiden die met een hoofdtelefoon zijn te beluisteren. Pianisten kunnen nu zelf bepalen of ze kiezen voor het echte geluid van een akoestische piano of voor digitaal geluid.

Voordelen 

Een digitale/elektrische piano kent vele voordelen in vergelijking tot originele piano`s. Hieronder vindt je de belangrijkste voordelen om toch te kiezen voor een piano met digitale aspecten:


TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»


 1. In de meeste gevallen is een digitale piano stukken goedkoper dan een echte akoestische piano. Daarnaast heb je al een elektrische piano van top kwaliteit voor de prijs van een eenvoudige akoestische piano.
 2. Een ander belangrijk voordeel van een elektrische piano is dat ze in vergelijking tot een vleugel erg licht wegen. Hierdoor is het voor pianisten mogelijk om de piano te verplaatsen naar een gewenste bestemming.
 3. Zoals eerder gezegd heeft een elektrische piano meerdere aansluitingen (line-in, line-out, MIDI-ingang etc.), waardoor dit toetsinstrument erg praktische is in gebruik.
 4. Wil je echt creatief zijn met geluid? Dan is een digitale piano het toetsinstrument dat jij nodig hebt. Naast piano spelen kun je bijvoorbeeld ook: muziek opnemen, andere geluiden afspelen, laptop aansluiten voor optimaal pianospel, componeren (muziekstukken maken) etc.
 5. Bij normale piano`s is goed onderhoud vereist en moet er rekening gehouden worden met temperatuur/luchtvochtigheid van de piano. Ook kost het stemmen van een normale piano erg veel tijd. Er kan dus wel gezegd worden dat een elektrische piano veel minder tijd in beslag neemt qua onderhoud.
 6. Nog een belangrijk voordeel is de aansluiting voor een koptelefoon. Hierdoor is het ook mogelijk om piano te spelen zonder dat anderen zich irriteren aan het geluid.

Nadelen

Na alle voordelen kent een digitale/elektrische piano ook een paar nadelen. Deze nadelen hebben vooral te maken met de klank van een elektrische piano of de stroomvoorziening die benodigd is om deze piano te bespelen:

 1. Het geluid van een digitale piano zou nooit hetzelfde klinken als het geluid van een akoestische piano. De klank wordt namelijk bepaald door meerdere factoren, waaronder de verschillende combinaties die je maakt op het toetsenbord. Daarnaast maak een elektrische toetsinstrument als een keyboard gebruik van ‘samples’ (geluid opnames), maar om het akoestische geluid van een normale piano geheel na te bootsen zijn samples niet voldoende.
 2. Naast overeenkomsten in geluid kan een elektrische piano ook al vrij goed het toetsgevoel van een akoestische piano evenaren. Maar om echt met het toetsgevoel (aanslaggevoeligheid) van een echte piano om te gaan is het toch verstandiger om een echte akoestische piano te kopen.
 3. Digitale piano`s worden meestal op een bepaalde manier gestemd, wat nadelig kan zijn voor muziek die in een andere stemming (getemperde- of middentoonstemming) is geschreven. Maar tegenwoordig komen er steeds meer elektrische piano`s op de markt waarbij de stemming eenvoudig is te veranderen.
 4. Nog een klein nadeel is de stroomvoorziening die nodig is voor elektrische piano`s. Maar elektrische piano`s, zoals het keyboard, zijn meestal wel verkrijgbaar in accu variant. Hierdoor is de stroomvoorziening niet een heel groot nadeel.

Digitale piano kopen of huren?

Digitale piano merkenDoor het grote aanbod digitale piano’s kan het soms best lastig zijn om een digitale piano te kopen. Verschillende soorten (keyboards, synthesizers) zijn verkrijgbaar, maar welke piano is nou echt voor jou geschikt? Dit is namelijk afhankelijk van je levensstijl, budget en behoeften. De voor- en nadelen van een elektrische piano kunnen je helpen bij de aankoop, zie hierboven. Steeds vaker nemen pianisten die al reeds in het bezit zijn van een akoestische piano een digitale variant erbij. Hierdoor kunnen ze de voordelen van beide toetsinstrumenten optimaal benutten.

Naast kopen is een digitale piano huren een goede manier om laagdrempelig te kijken of het piano spelen een leuke hobby is. Zo kiezen steeds meer pianisten eerst voor huren, voordat zij overgaan tot de aankoop van een (echte) akoestische piano. Hierbij betaal je maandelijks een relatief laag bedrag en kun je toch spelen op een piano van hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor kan je betaalbaar testen of het piano spelen goed bevalt voor jezelf of je kind.

4 gedachten over “Digitale piano


  1. Hallo Linda,

   Wanneer je als beginner een digitale piano wilt halen zijn er inderdaad een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder drie aandachtspunten:
   1. Aantal toetsen: het is aan te raden om een elektrische piano te kopen met 88 toetsen (61 toetsen volstaat ook als beginner). Hoe meer toetsen je hebt hoe beter, omdat je langzaam door wilt groeien naar een prof, toch?
   2. Gewogen of semi-gewogen toetsen: een digitaal toetsinstrument is niet hetzelfde als een piano, daarom kan er nogal wat verschil zitten bij het aanslaan van de toetsen. Kies altijd voor een semi-gewogen keyboard om het aanslaan van de toetsen gelijk te houden met een akoestische piano.
   3. Features: veel keyboards leveren leuke features en handige hulpmiddelen. Neem bijvoorbeeld sampling functies of ga je meer voor het oefenen en leren.

   Hieronder zie je 5 populaire elektrische beginners keyboards:
   • Yamaha EZ-220
   • Casio CTK-2400
   • Yamaha PSR-e243
   • Casio CTK-4400
   • Yamaha PIaggero NP-480

   Zeker even de moeite waard om bovenstaande toetsinstrumenten op het internet verder te onderzoeken.

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

 1. Goede avond, René hier van pianolesvanrene.nl. Ik zie dat jullie mijn producten promoten met onjuiste gegevens. Het bedrag van 149 euro is niet juist. Ik wil jullie daarom verzoeken om z.s.m. de prijs aan te passen naar 297,-. Mochten jullie ergens nog meer informatie over mij of pianolesvanrene.nl promoten gelieven onze website te raadplegen voor actuele informatie. Graag hoor ik van u. Hartelijk dank voor je medewerking en en succes met de promoties. Muzikale groet, René

Geef een antwoord