Intervallen

De afstand (zoals we die zien op de notenbalk) tussen de noten noemen we het interval. Om deze intervallen te kunnen herkennen is het handig als je de verschillende soorten intervallen kent. In deze les leer je dan ook welke intervallen er zijn en hoe je de namen van noten kunt bepalen.

Meer informatie

Toonafstanden

Hoe noemen we eigenlijk de ruimte tussen noten? Nou die noemen we de toonafstanden. Deze toonafstanden hebben niet altijd dezelfde grote. Er zijn namelijk uitzonderingen als we kijken naar de ruimte van stamtonen. Over welke stamtonen we het precies hebben zal je leren in deze les. Ook zal je leren waar deze toonafstanden zich bevinden op het klavier van een piano.

Meer informatie

Toonladders

We weten ondertussen dat er tussen noten een bepaalde toonafstand zit. Al deze toonafstanden samen noemt men een toonladder. Ook bestaan er weer verschillende toonladders, welke in elk muziekstuk zijn terug te vinden. Daarnaast zal je in deze les leren wat nu eigenlijk het verschil is tussen een toonsoort en toonladder.

Meer informatie

Voortekens

In deze les kom je te weten hoe we de toon van een noot kunnen verhogen of verlagen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van voortekens, welke zowel aan het begin van een notenbalk als voor een noot geplaatst kunnen worden. Wanneer je een voorteken wil schrijven in een muziekstuk is het natuurlijk ook handig om het gebruik ervan te weten. Ook zal je leren hoe de toonhoogte van noten weer hersteld kunnen worden.

Meer informatie

Noten tegelijk

In de les over het systeem hebben we geleerd dat we meerdere notenbalken kunnen samenvoegen als er tegelijk moet worden gespeeld. Om aan te geven dat er tegelijk moet worden gespeeld kan dit op verschillende manieren worden genoteerd. We kunnen namelijk de noten combineren met een stok of gewoon meerdere notenbalken onder elkaar plaatsen. Van plan om je piano kunsten te vertonen op het podium met meerdere muzikanten? Dan kan deze les over het tegelijk spelen van noten erg nuttig zijn.

Meer informatie