Online muziekles

Een instrument leren bespelen kan een prachtige hobby zijn, maar als het vinden van de tijd en een leraar een uitdaging is, kunnen veel online alternatieven je op weg helpen. In deze blog lees je een aantal tips die je op weg kunnen helpen en extra motivatie geven.

Online muziekles

Je bent nooit te oud om een muziekinstrument te leren spelen, maar het vinden van een leraar en de tijd voor lessen is een tweede. Als het werken met een persoonlijke leraar geen optie voor je is – of je interesse in gitaar, een piano of een ander instrument nog steeds op een té casual niveau ligt – ga dan naar je laptop of mobiel om de basis te leren in je eigen tijd en ruimte. Hier zijn een paar manieren om te beginnen.

Stap 1: Zorg allereerst voor de juiste ‘hardware’

Nieuw instrument kopen, tweedehands of huren?

Het is duidelijk dat je een instrument nodig hebt om te spelen. Als je financieel nog niet klaar bent om een instrument aan te schaffen, kijk dan eens online naar voordelige huuropties. Het kopen van een gebruikt instrument kan je geld besparen ten opzichte van een nieuw instrument, maar wees voorzichtig met het retourbeleid. Probeer indien mogelijk het tweedehandse instrument voordat je het koopt om er zeker van te zijn dat het geluid en het gevoel bij je smaak passen. Naast eBay en Marktplaats kun je je online eens wat breder oriënteren of kijk eens spontaan bij de advertenties bij de uitgang van je lokale supermarkt!

Stap 2: Verken apps voor muziekles

Als je de flexibiliteit wilt om je muzieklessen overal mee naartoe te nemen, heeft je app store tal van opties. De meeste hebben gratis lesopties en brengen dan een abonnement in rekening, hoewel old-school Windows- en Mac-software zoals de instrumententrainingsprogramma’s van eMedia Music compleet zijn. Surf een rustig rond in Google naar de mogelijkheden.

Wij hebben ons eigen eBook ontwikkeld om de basiselementen onder de knie te krijgen om piano te leren spelen.

eBook piano leren spelen

Voor Android en iOS

Voor keyboardles op een mobiel, neemt Simply Piano (voor Android en iOS) jou mee in een gestructureerde muzikale reis. Van het vinden van de centrale C tot het spelen met tutorials op het scherm en animaties die enigszins op games lijken. Het programma is gratis me in-app aankopen en je kunt de lessen starten met een schermtoetsenbord. Uiteindelijk moet je echter je eigen externe toetsenbord aanschaffen; de software geeft feedback over de prestaties door naar je te “luisteren”.

SimplyPiano app

De SimplyPiano app. Eén van de toppers voor muziekles op jouw Android of Apple smartphone.

Yousician (voor Android, iOS, Windows en MacOS) gebruikt video’s, animaties en uitvoeringsfeedback om gitaar, bas, piano, ukelele of zang te leren; maandelijkse abonnementen beginnen bij zo’n 18 euro per maand; voordeligere jaarabonnementen zijn ook beschikbaar. Fender Play voor Android en iOS (minder dan een tientje per maand) heeft vergelijkbare instructievideo’s met lessen in ‘beetgrootte’ voor het leren van gitaar, bas of ukelele. En naast apps voor specifieke instrumenten kun je instructies vinden voor speciale stijlen.

Stap 3: Op zoek naar gratis of goedkope videolessen online

Als je niet in een app wilt investeren en alleen een specifiek nummer of techniek wilt leren, kan een snelle zoekopdracht op YouTube of Vimeo zelfgemaakte videolessen presenteren door specialisten die hun kennis delen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Heb je een Mac? De gratis GarageBand-software van Apple is een andere mogelijkheid voor gitaar- en pianolessen met video en grafische afbeeldingen, en je kunt lessen downloaden vanuit het programma (de lessen zijn niet beschikbaar in de iOS-versie.)

Bij ons ben je uiteraard ook op een goed adres om je te oriënteren naar online muzieklessen, pianolessen welteverstaan. Wat dacht je van online pianoles van Cor Bakker?

Online les van Cor Bakker

Stap 4: Volg live lessen in het echt

Als je beter leert met onmiddellijke feedback van een menselijke leraar – maar er geen hebt in jouw omgeving – kun je videochat-lessen krijgen met een gekwalificeerde instructeur aan de andere kant van de webcam. Sites zoals LiveMusicTutor, Musika en TakeLessons laten je zoeken op instrument of bladeren door de instructeurs. Prijzen variëren en sommige leraren bieden een gratis voorbeeldles. Let wel, dit zijn Engelstalige aanbieders. Wil je onze assistentie voor het vinden van een soortgelijke Nederlandstalige dienst, neem dan contact met ons op.

Stap 5: Blijven oefenen met andere apps

De meeste opgenomen instructies laten zien hoe het instrument bespeeld moet worden via video of animatie. Je kunt ook akkoorddiagrammen of tabellen (notatie die aangeeft waar je  vingers op de toetsen of snaren moeten komen) als referentie krijgen. Maar als je muziektheorie wilt studeren, je oor wilt trainen of wilt leren hoe je muziek moet lezen, zoek dan naar een geschikte app.

EarMaster (voor Windows, Mac en iPad; prijzen variëren) is een optie. Je kunt ook duiken in een theorieles of een instrument bestuderen op LinkedIn Learning voor 25 tot 30 euro per maand.

EarMaster

Train je gehoor met de gerenommeerde software van EarMaster.

Als je eenmaal de app, site of online leraar hebt gevonden die het beste bij jouw leven past, hoef je nog maar één ding te doen: open die (Google) kalender-app en plan tijd in om te oefenen, oefenen, oefenen & ontdek hoe leuk muziekmaken is!

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.