Het begrip toetsinstrumenten is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten piano’s en keyboards. Maar wat nu precies allemaal toetsinstrumenten zijn? Nou, dat wordt allemaal uitgelegd op deze pagina. Zo geeft Leeronlinepiano.nl niet alleen antwoord op de vraag: “Wat is een toetsinstrument?”. Ook worden de bekendste soorten toetsinstrumenten kort beschreven.
Hoe een toetsinstrument precies in elkaar zit als welke onderdelen het geluid produceren? Allemaal leuke en handige vragen waar antwoord op zal worden gegeven. Dit betekent, dat er zowel rekening wordt gehouden met de muzikale mensen als de technici onder ons. Hieronder volgt een opsomming van de behandelde onderwerpen op deze pagina:
- Wat is een toetsinstrument?
- Soorten toetsinstrumenten
- Keyboard piano
- Eigenschappen keyboard piano
- Digitale piano
- Eigenschappen digitale piano
- Stage piano
- Eigenschappen stage piano
- Vleugel piano
- Eigenschappen vleugel piano
- Synthesizer piano
- Eigenschappen synthesizer piano
- Akoestische piano
- Eigenschappen akoestische piano
- Technische werking toetsinstrument
- Dempers & pedalen
- Rechter pedaal
- Middelste pedaal
- Linker pedaal
- Hamers, snaren & klavier
- Werking
- Dempers & pedalen
- Keyboard piano
Inhoudsopgave
Wat is een toetsinstrument?
Toetsinstrumenten zijn de instrumenten, welke over een slag-, hamer- en snaarmechaniek beschikken. Daarnaast kan het formaat van een toetsinstrument variëren van klein tot heel groot. De wat kleinere varianten worden in dit geval vaak gebruikt voor het volgen van pianolessen. Een mooi voorbeeld van een groot exemplaar is het orgel, welke vaak in kerken kan worden bewonderd.
Nu kan de volgende vraag opspelen: “Hoe is de benaming toetsinstrumenten eigenlijk tot stand gekomen?”. Daarom hier een korte uitleg. Instrumenten zijn in vele soorten verkrijgbaar, waardoor de functies en eigenschappen vaak van elkaar verschillen. Hierdoor zijn instrumenten vaak een mooie aanvulling op elkaar tijdens bijvoorbeeld orkesten of optredens.
Bij de benaming toetsinstrument denkt men meestal direct aan een piano. Toch is een piano niet alleen een toetsinstrument, maar ook een snaarinstrument als zowel een slaginstrument. De benaming slag, snaar en toets heeft te maken met de techniek oftewel de manier om geluid te produceren. Dat verklaard waarom een piano meerdere instrument benamingen heeft.
Soorten toetsinstrumenten
In het voorgaande hoofdstuk is al deels beschreven, wat een toetsinstrument precies is en hoe het mechaniek ongeveer werkt. Nu we weten wat er precies wordt bedoeld met een toetsinstrument gaan we verder met de verschillende soorten. Juist voor de muzikale mensen is het van belang om de soorten toetsinstrumenten te kennen waarop kan worden gespeeld. We gaan het hier niet alleen hebben over de klassieke piano’s, maar ook over de elektrische of beter gezegd de digitale piano’s.
Tegenwoordig is een piano namelijk verkrijgbaar in diverse varianten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je een piano daadwerkelijk gaat kopen. Daarnaast zoeken veel mensen naar ‘gratis piano leren spelen’. Dat is handig voor het leren, maar misschien ben je juist iemand die het echte piano gevoel wil beleven. Dan is het kopen van een keyboard of één van de andere piano varianten een goede keuze.
Nu je weet waarom het zo belangrijk is om de soorten piano’s te kunnen herkennen, vind je hieronder nog meer informatie over de zes populairste toetsinstrumenten. Dit zijn de toetsinstrumenten: keyboard piano, digitale piano, stage piano, vleugel piano, synthesizer piano en akoestische piano.
TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»
Keyboard piano
Een keyboard piano? Misschien klinkt het een beetje vreemd, omdat een piano en keyboard nogal van elkaar verschillen. Ook al is het verschil nog zo groot, zijn beide toetsinstrumenten toch afgeleid van de klassieke piano. De manier van piano spelen is namelijk gewoon hetzelfde gebleven, maar de techniek daarentegen is wel enigszins geoptimaliseerd.
Toch mag je bij een keyboard wel zeggen dat deze onder de categorie toetsinstrumenten valt. Daarnaast is een piano ook gewoon een slag als zowel snaarinstrument en niet alleen maar een toetsinstrument. Een snaarmechaniek kent het keyboard niet, maar deze heeft dan wel weer allemaal leuke functies (bv. het opnemen van muziek).
Eigenschappen
Wanneer men van plan is om een keyboard te kopen zijn de eigenschappen erg belangrijk. Zo staat de keyboard piano ook wel bekend onder de naam digitale piano of elektrische piano. Deze benamingen zijn eigenlijk vrij logisch, omdat het keyboard een digitaal instrument is en daarom gewoon wordt aangesloten op het lichtnet (230V).
Het bijzondere aan een keyboard piano is dat deze naast klanken ook een begeleidingsautomaat heeft. Hiermee wordt bedoeld dat gespeelde muziekstukken kunnen worden opgenomen, afgespeeld en gecombineerd met andere stukken. Dit zijn dan vaak ook de redenen waarom beginnende pianisten voor een keyboard kiezen. Je kunt namelijk gewoon leuke liedjes luisteren als spelen op je eigen niveau.
Vaak wordt gedacht dat je geen online pianolessen kunt volgen met een keyboard. Echter is dit minder waar, omdat een online piano cursus net als het keyboard digitaal is. Zo kun je bijvoorbeeld een elektrisch toetsinstrument aansluiten op een laptop om liedjes te bewerken etc. Meer willen weten over de keyboard piano? Lees dan de uitgebreide pagina ‘keyboard piano’ met alle ins en outs over dit fantastische toetsinstrument.
Digitale piano
Inmiddels zijn we aangekomen bij de digitale piano, welke ook een veel gebruikt toetsinstrument is om online pianolessen te volgen. De kans is groot dat je al direct een vraag hebt als je het voorgaande gedeelte over de keyboard piano hebt gelezen. Namelijk de vraag: “Wat is nou precies het verschil tussen een digitale piano en een keyboard piano?”. Gelukkig is deze vraag eenvoudig te beantwoorden, omdat er namelijk wel degelijk een verschil is.
Waar een keyboard piano echt werkt uit de vernieuwende technologie en de mogelijkheid biedt voor vele nieuwe functies is dit bij een digitale piano niet het geval. Een digitale piano is namelijk gewoon compacter gemaakt, maar met als doel om gewoon dezelfde klanken te produceren als die van een klassieke piano. Hieronder worden nog even kort de eigenschappen van de digitale piano beschreven als de werking ervan.
Eigenschappen
In de voorgaande beschrijving werd al wel duidelijk dat een digitale piano zowel verschilt van een keyboard als akoestische piano. Het is namelijk een combinatie van deze twee, maar toch een uniek toetsinstrument.
Om het geluid van een digitale piano zo realistisch mogelijk te maken wordt er nog steeds gebruik gemaakt van het hamer- en snaarmechanisme. Hierdoor blijft het echte piano gevoel voor de pianist gewoon aanwezig. Daarnaast kent de digitale piano ook een groot verschil, want deze is net zoals het keyboard elektrisch. Het is namelijk zo dat de hamers niet daadwerkelijk snaren aanslaan, zoals bij een klassieke piano, maar een elektrisch systeem activeren. Dit systeem geeft vervolgens aan met welke kracht de toets is ingedrukt.
Kortom is een digitale piano eigenlijk een compacte akoestische piano met technische aspecten. Interessant? Lees dan eens de uitgebreide ‘digitale piano’ pagina.
Stage piano
Stage piano, de naam zegt het misschien al. Namelijk ‘stage’, wat de Engelse vertaling is voor ‘podium’. De stage piano is door de jaren heen steeds populairder geworden bij pianisten, omdat deze over een aantal handige eigenschappen beschikt.
De stage piano is net als het keyboard eenvoudig te verplaatsen. Daarnaast neemt deze ook nauwelijks ruimte in op een podium. Misschien denk je nu: zo’n stage piano is toch niet iets voor een beginnende pianist? Nou, hier zijn de meningen een beetje over verdeeld. Het is namelijk zo dat een stage piano ontzettend veel voordelen heeft in tegenstelling tot andere toetsinstrumenten. Toch benieuwd waar dit toetsinstrument nou precies voor wordt gebruikt? Hieronder een korte uitleg met de bijzondere eigenschappen.
Eigenschappen
Zoals aangegeven zal er nog even kort over de eigenschappen van de stage piano verteld worden. In de uitgebreide versie is hier meer over te lezen. Bij stage piano`s zijn er eigenlijk twee soorten varianten. De ene variant is namelijk meer gericht op het thuis spelen en voor de beginnende muzikant. De andere daarentegen is voor de professionele muzikanten die geld verdienen met muziek maken of voor een groot publiek optredens verzorgen. Dit zijn dan ook wel de stage piano’s die gebruikt worden in studio’s of podiums. Deze piano’s werken wel iets anders ze hebben namelijk de mogelijkheid om extern te kunnen worden versterkt. Weet je nog niet genoeg of wil je graag meer weten? Dat kan! Lees alles over de stage piano op de uitgebreide pagina van leeronlinepiano.nl.
Vleugel piano
Daar zijn we dan de ‘vleugelpiano’ nog een mooi toetsinstrument die er bestaat. Maar waar heeft een vleugelpiano zijn naam eigenlijk aan te danken? Een vleugel piano heeft zijn naam te danken aan de openstaande klep aan de achterkant die de vorm heeft van een vleugel. Deze vleugelpiano is daarom ook wel bekend onder de namen: concertvleugel of vleugel. Het aanzicht van een vleugelpiano is veel spectaculairder en heeft veel meer uitstraling in een huiskamer dan een normale piano, hoewel de meningen hier vast over verschillen. Het leuke van een vleugel is dat het altijd ‘open huis’ is bij het bekijken van de techniek binnen in de piano. Bij het bespelen is goed te zien hoe een vleugel precies werkt. Volgens veel mensen is de vleugel piano geen echte piano. In de eigenschappen hieronder even een korte uitleg wat nou precies het verschil is tussen een piano en een vleugelpiano?
Eigenschappen
Zoals al eerder werd aangegeven zullen we kijken naar de verschillen tussen een normale piano en vleugelpiano. Maar zijn er dan ook daadwerkelijk verschillen te benoemen? Er zijn wel een aantal dingen te zeggen over deze twee, een vleugelpiano kan worden geassocieerd met een wat professionelere uitstraling. Vaak bij professionele concerten wordt er gebruik gemaakt van een vleugelpiano in plaats van een piano. In veel winkels is er ook onderscheidt gemaakt tussen de piano en de vleugelpiano. De naam piano komt hier vaak ook niet voor, hier wordt er gesproken over een vleugel en buffetpiano. Ook heeft een vleugel drie pedalen net zo als de buffetpiano, de manier van muziek maken is bijna exact hetzelfde. Mocht u dit nog niet echt duidelijk vinden of wil je graag meer weten? Dat kan, op onze uitgebreide pagina ‘vleugel piano’ is alles te vinden over dit professionele toetsinstrument.
synthesizer piano
De synthesizer piano is het gereedschap voor een professioneel optreden. Wist je bijvoorbeeld al dat de synthesizer is ontworpen en gebouwd in 1964 door de uitvinder ‘Robert Moog’? En werkte door gebruik te maken van amplifiers, voltage controlled oscillators en geïntegreerde schakelingen? Deze techniek zorgde er namelijk voor dat op een makkelijke manier nieuwe geluiden konden worden samengesteld. De naam ‘synthesizer’ heeft hier dus ook zijn naam aan te danken. Toch voor de oplettende mensen onder ons die in het begin de keyboard piano al voorbij zagen komen. Die zullen zich wel afvragen, maar wat is nou precies het verschil tussen een keyboard piano en synthesizer piano? Op het eerste gezicht niet zoveel, de synthesizer heeft wat meer knopjes en regelaars die kunnen worden bediend. In de eigenschappen even een korte uitleg wat nou precies het verschil is tussen de synthesizer en keyboard piano.
Eigenschappen
Qua uitstraling is er niet veel verschil, maar naast het uiterlijk is de functie wel totaal anders. Een synthesizer is daarom ook echt in te delen in de toetsinstrumenten, vanwege het bespelen van de toetsen. Vaak wordt de keyboard piano omschreven als het consumenten toetsinstrument. De synthesizer daarentegen is echt voor de professionele muzikanten onder ons, zoals in het begin ook al duidelijk werd. Dit mede omdat de synthesizer veel meer functies heeft in het vervormen als zowel het maken van muziek. Eenmaal als pianist gewend aan het pianospel op een synthesizer, dan kan het overstappen op een keyboard best lastig zijn. Ben jij nou echt iemand die de professionele stap wil maken van een keyboard naar een synthesizer? Lees er dan alles over op de uitgebreide pagina ‘synthesizer piano’.
Akoestische piano
Daar zijn we dan bij het laatste toetsinstrument, maar zeker niet het minste toetsinstrument. Namelijk de ‘akoestische piano’ eigenlijk de piano der piano’s. De vraag of een akoestische piano nou beter is dan een digitale piano speelt vaak onder pianisten. Er is niet echt duidelijk te zeggen welke nou echt beter is. Het heeft meer te maken met wat je zelf handig vind om te kunnen. De voordelen van een akoestische piano is wel dat het gewoon de ‘back to basics’ is oftewel de echte piano . Alles werkt in deze piano waarvoor die gemaakt is, dus geen nieuw snufjes om het pianospel nog makkelijker te maken. Nee! toetsinstrumenten, snaarinstrumenten en slaginstrumenten komen hier in naar voren. Het is bewezen dat als je eenmaal begint met een akoestische piano, dan wil je niet meer terug naar een digitale piano. Natuurlijk zijn er wel een aantal nadelen, deze zullen hieronder in de eigenschappen beschreven worden.
Eigenschappen
De eigenschappen van een akoestische piano komen vrijwel overeen met het beeld, wat men heeft bij een piano. Veel hout, groot en zwaar. Het nadeel zwaar komt hier al snel in naar voren. De piano heeft namelijk veel onderdelen die hem tot die echte akoestische piano maken. Verplaatsen is dan ook een hele bezigheid. En om het daar niet bij te laten; ieder jaar moet er minimaal een honderdje of twee tegen aan worden gegooid om hem opnieuw te stemmen. Toch mag dit de pret niet drukken, want die paar honderd euro investeringskosten kunnen niet op tegen de mooie klanken die een akoestische piano produceert. Een aankoop van zo’n klassieke piano is dan ook zeker de moeite waard. Makkelijk en snel te combineren bij een cursus piano spelen via een e-book. Nog niet helemaal duidelijk wat een akoestische piano is of wil je gewoon meer weten? Bekijk dan de uitgebreide pagina van leeronlinepiano.nl met alle informatie over de akoestische piano.
Technische werking van een toetsinstrument
Bij het piano spelen is het misschien leuk om te weten hoe de techniek in een piano precies werkt. Dan wordt direct duidelijk waarom een piano niet alleen een toetsinstrument is, maar ook een snaar en slaginstrument. Om wat duidelijker te zijn worden hieronder de belangrijkste piano onderdelen uitgelegd. Even kort samengevat een aantal onderdelen zijn: demper, hamers, toetsenbord en pedalen. Natuurlijk zijn er nog veel meer onderdelen die in een piano voorkomen. Ook is hierboven in soorten al weergegeven dat de ene piano niet de andere is. Namelijk zijn er klassieke als zowel digitale piano’s. Waar de ene nog met dempers en pedalen wordt aangestuurd maakt de andere al gebruik van printplaten en elektrische pulsen met nullen en eentjes.
Dempers & pedalen
Om duidelijk te geven waar de dempers & pedalen zitten spreken we even vanuit de persoon die voor de piano zit. Bij het zitten voor de piano bevinden de pedalen zich onder het toetsenbord precies op de plaats waar de voeten zich bevinden. Het aantal pedalen waarover een piano beschikt is in de meeste gevallen 3, maar 2 pedalen is ook mogelijk. Maar waar staat dan de demper voor? Nou, de pedalen regelen de tijd dat snaren mogen trillen. Dit is te regelen door de dempers die zich op de snaren bevinden te bewerkstelligen. Elk pedaal heeft een eigen functie, die hieronder wordt omschreven.
Rechter pedaal
Het rechter pedaal is één van de meest gebruikte pedalen bij het piano spelen. De functie van het rechter pedaal is dat het muziekstuk één geheel wordt, dit door de tonen langer te laten klinken en langzaam te laten afzwakken (dempen). Dit gebeurd zoals is gezegd door gebruik te maken van dempers om de trillingen te regelen. Om het geluid langer te willen aanhouden, moet de snaar langer kunnen trillen. Daarom wordt bij het rechter pedaal juist de demper van de snaar gehaald, hierdoor heeft de snaar genoeg speling om te trillen.
Middelste pedaal
Het middelste pedaal is er natuurlijk ook nog. Deze heeft nou echt de functie van een demper. Daarom wordt dit pedaal ook wel ‘de demper’ genoemd. Dit pedaal zorgt er dus eigenlijk voor dat het geluid dat er wordt gemaakt minder hard klinkt. Dit pedaal is wel een beetje te vergelijken met de volumeknop van je mobiel of stereo-installatie. Het middelste pedaal wordt niet veel gebruikt, want als je muziek maakt moet iedereen dit natuurlijk horen. De werking van het middelste pedaal werkt ook met een demper, wanneer deze wordt ingedrukt is de demper wat dichter op de snaar. Hierdoor is de trilling lager als zowel het geluid.
Linker pedaal
Het linker pedaal heeft eigenlijk een omgekeerde functie van het rechter pedaal. Het rechter pedaal was bedoeld om de muziektoon langer te kunnen aanhouden, dit door de snaar vrij te laten bewegen. Daarentegen is het linker pedaal juist bedoeld om de snaar zo kort mogelijk te laten trillen. Hiervoor wordt bij het indrukken van het linker pedaal de demper op de snaar gedrukt. Hierdoor zal het geluid minder lang doorklinken. Er wordt dan vooral op één toon gericht. Misschien denk je, maar wat is dan het verschil tussen het middelste en linker pedaal? Nou het middelste pedaal maakt het volume zachter, het linker daarentegen doet niks met het volume alleen met de duur van de trilling.
Hamers en snaren toetsenbord
Het meest gebruikte onderdeel bij piano leren spelen is natuurlijk het toetsenbord leren begrijpen. We hebben het dan niet over een toetsenbord die je aan een laptop of computer doet denken. Nee, dit is een toetsenbord waarmee je als pianist direct muziek kunt maken. Een toetsenbord van een piano bestaat uit 36 zwarte toetsen, dit zijn de toetsen die achteraan liggen en zorgen voor de overgang van de ene witte toets naar de andere. De witte toetsen daarentegen bestaan uit 52 toetsen.
Werking
Bij het indrukken van een toets naar keuze zal een hamer worden geactiveerd die tegen een snaar aan slaat (de snaren zijn er niet alleen in één tal, maar ook in twee-of drietal). Nu begrijp je natuurlijk wel dat als de hamer tegen de snaar komt er een trilling ontstaat. Hierdoor ontstaat het piano geluid zoals wij het kennen. Hoe harder je de toets indrukt hoe harder de hamer tegen de snaar aanslaat, andersom geldt hetzelfde hoe zachter je de toets aanslaat hoe zachter de toon. Dit verklaard waarom ze altijd zeggen: ‘piano spelen doe je op gevoel’.