Noten en tonen

Bij het piano spelen als zowel geluid maken zijn er eigenlijk twee woorden die een belangrijke rol spelen: noten & tonen. De noten en tonen zijn zoals gezegd belangrijk bij het noten leren lezen, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen noten en tonen? Dit verschil is voor beginnende pianisten nog vaak onduidelijk als zij online piano willen leren spelen. Om dit verschil duidelijk te maken benaderen we de noot en de toon zowel muzikaal als wetenschappelijk. Als dat nog niet genoeg is zal je ook antwoord krijgen op onderstaande vragen:

Bekijk het beste noten leren lezen boek
Meer informatie
  • Wat is het verschil tussen een noot en een toon?
  • Waarom bestaan er muzieknoten?
  • Wat is een muzieknoot?

Wat is het verschil tussen noten en tonen?

Het is natuurlijk simpel te zeggen: noten hebben met ‘muziek lezen‘ te maken, maar tonen daarentegen zijn bedoeld voor het ‘muziek horen‘. Hiermee is al duidelijkheid gegeven tussen de noot en de toon, maar het kan beter. Een snel en kortbondig antwoord kan zijn om het verschil tussen de noot en de toon duidelijk te maken:

  • Noten: is het beschrijven van muziek op papier door middel van tekens.
  • Tonen: is hetgeen wat gehoord wordt bij het maken van muziek.

En voor de pianisten onder ons die al snel de link hadden gelegd, dat het verschil tussen beide eigenlijk helemaal niet zo groot is. Eigenlijk werkt de noot en de toon heel goed samen. Dit komt omdat er een toon nodig is om noten te schrijven en er is een noot nodig om de tonen te bewaren.

Waarom bestaan er muzieknoten?

neumenschrift middeleeuwenMuzieknoten bestaan al langer dan je misschien zal denken. Maar waarom zijn deze muzieknoten ooit uitgevonden? Nou simpel, in de middeleeuwen waren er mensen die ook muziek konden maken. Door middel van geïmproviseerde muziekinstrumenten maakten ze eigen liederen. Oefenen en oefenen, eindelijk! Ze hadden een lied bedacht. En nu? Zo dachten hun er ook over, hoe onthouden we zo’n muziekstuk nou? En daar begon het, door het bedenken van verschillende soorten noten kon een soort van muziektekst worden geschreven. In de Katholieke kerk vond men het belangrijk dat de muziek overal hetzelfde werd gezongen. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van het bladmuziek, maar werd toen aangeduid met ‘neumenschrift’. Hierin viel precies af te lezen hoe lang een noot moet worden aangehouden en welke noten wanneer moesten worden gespeeld. Het voordeel dat ze hadden was dat de Oude Grieken al met een systeem werkten waarin de letters van A t/m G naar voren kwamen. Maar alleen de hoogte van de noot kon hiermee worden afgelezen, hoe lang de toon moest worden aangehouden was toen nog niet duidelijk.

Wat is een muzieknoot?

Een muzieknoot is nodig om alle tonen in de muziek van de duur en de tijdsvolgorde te beschrijven en te benoemen. Een muzieknoot ook wel bekend als noot is een naam of ook wel teken. Het woord noot stamt af van het Latijnse woord nota. De plaats van de noot en de vorm van de noot heeft ook een betekenis. Deze betekenis wordt hieronder duidelijk gemaakt:

De vorm van de noot

Er zijn veel verschillende soorten noten, al deze noten hebben een andere betekenis. De vorm van de noot zegt iets over de tijdsduur van de toon.

De plaats van de noot

Dit is de plaats die de nootkop heeft op de notenbalk. Naast de noot zijn er meerdere tekens: voortekens, alteraties, stemming en de sleutels. Al deze gegevens vertellen wat de hoogte is van de toon.

Natuurkundige benadering:

Voor degene onder ons die zich toch nog meer willen verdiepen in deze theorie, dan is er nog de natuurkundige verduidelijking. Geluid is heel simpel gezegd een trilling door de lucht. Als het geluid oftewel de trilling door de lucht een bepaalde frequentie heeft, dan kun je dit een toon noemen. De frequentie is te omschrijven als het ‘aantal trillingen die elke seconde plaatsvinden’.  De mens heeft een minimum en maximum frequentie die gevoelig zijn voor onze oren. De laagste toon die wij als mens kunnen horen heeft een frequentie van minimaal 20 Hz. De maximale toon die wij als mens kunnen horen heeft een frequentie van 20.000 Hz. De meest gevoelige frequentie voor het menselijk oor is 4000 Hz. De eenheid ‘Hz’ betekend Hertz (aantal trillingen per seconde).


TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»


Wist je dat?

  • De benaming hertz is afkomstig van de natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz. De benaming is verkregen omdat hij de ontdekker is geweest van de radiogolven.
  • De minimum en maximum waarde van 20 Hz tot 20.000 Hz is niet bij iedereen gelijk. Oudere mensen bijvoorbeeld horen minder dan jongere mensen. Ook dieren zijn gevoeliger voor de extreme hoge/lage hertz waarden, welke de mens helemaal niet kan horen.

 

4 gedachten over “Noten en tonen

  1. Het begrip tonen is voor mij onduidelijk, omdat ik nergens goede uitleg kan vinden bv: een notenbalk,met 5 lijnen met een F sleutel, 6 kruisen en een C op de middelste lijn. De eerst noot is A op de bovenste lijn. Daar staat vooraan op die lijn een kruis dus dan denk ik dat ik een verhoogde A moet spelen. De volgende is een E (tussen de 3e en de 4e lijn. daar staat ook weer een kruis aan het begin, maar de E heeft helemaal geen verhoogde toon. Dus ik denk dat ik het niet goed begrijp. Waar kan ik goede uitleg vinden? Ik denk dat ik niet begrijp hoe het werkt.

    Met vriendelijke groet,

    Fons de Brouwer

Geef een antwoord