stage pianoBen jij een echte professional in het piano spelen? Dan is een stage piano misschien wat voor jou. Deze elektrische piano is namelijk ontworpen voor het grotere publiek. Maar daarnaast is een stage piano ook gewoon eenvoudig te gebruiken voor een online piano cursus thuis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een stage piano dezelfde eigenschappen heeft als een digitale piano of synthesizer. Maar daarnaast heeft dit keyboard ook eigenschappen om zich te onderscheiden van andere elektrische piano`s. In tegenstelling tot keyboards kan een stage piano niet veel verschillende geluiden maken, maar meestal een klein aantal. Denk hierbij aan het geluid van een akoestische piano, elektrische piano of Hammond orgel.

Vergelijk 34 stage piano’s
Meer informatie

Wat is een stage piano?

Zoals eerder gezegd kunnen stage piano`s een beperkt aantal geluiden produceren. In vergelijking tot een professionele synthesizer hebben stage piano`s ook niet de beschikking over een scherm met menu`s. Daarentegen heeft deze elektrische piano meerdere knoppen om het geluid naar wens aan te passen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van een stage piano is in vergelijking tot andere elektrische piano`s veel robuuster. Daarnaast is deze piano ook veel compacter ontworpen om het nodige te weerstaan tijdens tournee. Als we kijken naar de digitale piano`s voor thuis zien we dat het onderstel en de pedalen gemonteerd zijn. Bij een stage piano is dit echter niet het geval, omdat een los onderstel zo zijn voordelen heeft tijdens het verplaatsen.

Toetsenbord

Digitale piano`s hebben meestal een soortgelijk toetsenbord met hetzelfde aantal toetsen. Maar er zijn toch grote verschillen in de ‘aanslaggevoeligheid’ van een akoestische piano in vergelijking tot een stage piano. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘zware’ en ‘halfzware’ toetsen. De zwaardere variant toetsen vergen meer kracht tijdens het indrukken en de halfzware toetsen minder. De bedoeling van zwaardere toetsen is het perfect nabootsen van het toetsenbord van een akoestische piano (hamer en snaren). Hierdoor lijkt het net of je op een echte piano speelt, waardoor je het toetsgevoel veel sneller leert kennen. De halfzware toetsen daarentegen zijn ook erg belangrijk, omdat je dan veel sneller kunt spelen (minder kracht).

Geluid

De stage piano heeft een groot aantal verschillende klanken en geluiden, maar daarentegen een beperkt aantal instrumenten (akoestische piano, elektrische piano en orgel). Het is daarom niet aan te raden om als beginner te kiezen voor een stage piano. Online piano leren spelen is namelijk veel leuker met een keyboard die het geluid van meerdere muziekinstrumenten kan imiteren. Een stage piano is meestal wel uitgerust met een paar typische functies van een synthesizer piano, zoals onder begeleiding spelen of geluid opnemen.

Speakers

De meeste digitale/elektrische piano`s zijn ontworpen voor thuisgebruik en beschikken over een paar interne speakers. Een stage piano heeft meestal van zichzelf geen speakers en wordt daarom aangesloten op externe speakers. Sommige stage piano`s hebben wel de beschikking over een paar interne speakers, maar op het podium hebben deze speakers geen enkele nut. Interne luidsprekers produceren namelijk maar 10 a 30 watt (per speaker) en een professionele keyboard versterker al meer dan 300 watt.

Mechanisme

stage piano mechanismeEen normale piano beschikt over een mechanisme van snaren en hamers. Het mechanisme van de meeste elektrische piano`s is hier dan ook op gebaseerd. Tegenwoordig hebben de meeste keyboards, waaronder de stage piano, een digitaal mechanisme om het geluid van andere muziekinstrumenten te imiteren. Daarnaast heeft een stage piano meerdere aansluitingen om bijvoorbeeld een MIDI keyboard te bevestigen voor nog betere geluid prestaties.

Stage piano kopen

Ben je van plan om voor een groot publiek piano te spelen? Dan is een stage piano misschien wat voor jou. Echte professionals die vaker optredens geven maken vrijwel altijd gebruik van een stage piano. De voordelen in vergelijking tot een keyboard of akoestische piano liegen er namelijk niet om:


TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»


 1. Het grootste voordeel van een stage piano is het gewicht. Piano producenten streven erna om het gewicht van deze elektrische piano zo laag mogelijk te houden (compact design, los onderstel etc.).
 1. Naast gewicht is de klank van deze elektrische piano buitengewoon goed. Een stage piano in combinatie met een paar externe luidsprekers produceert genoeg volume om ook het grotere publiek om ver te blazen.
 1. Wanneer je kiest voor een stage piano met aanslaggevoeligheid (zwaardere toetsen) zal het toetsgevoel bijna geheel overeenkomen met een normale piano.

2 gedachten over “Stage piano

  1. Hallo ik heb hieronder even een top 10 opgezocht die momenteel wel populair is als het om prijs/kwaliteit en mogelijkheden gaat.

   • Nord Stage 2 HA76
   • Roland RD-800NX
   • Yamaha P-115
   • Yamaha CP4
   • Roland RD-64
   • Hammond SK1
   • Korg SV-1 bk 88
   • Kurzweil Artis
   • Yamaha P-45
   • Clavia Nord Electro 5

   Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

Geef een antwoord