akoestische pianoWanneer iemand spreekt over een piano, dan zal hij/zij hoogstwaarschijnlijk een akoestische piano bedoelen. Deze piano wordt al jaren lang gebruikt door pianisten die de voorkeur geven aan een echte pianoklank. Tegenwoordig worden er daarom nog steeds klassieke piano`s bespeeld om het echte pianospel te leren kennen. Ben jij een beginnende pianist en wil jij graag piano leren spelen op een ouderwetse piano? Dan is pianoles online misschien het juiste hulpmiddel om eenvoudig en snel piano te leren spelen. Daarnaast vind je op deze pagina informatie over de voor- en nadelen van een akoestische piano, verschil met een digitale piano en tips om een akoestische piano te kopen.

Vergelijk 4 akoestische piano’s
Meer informatie

Wat is een akoestische piano?

Zoals eerder werd gezegd is de akoestische piano een authentiek instrument, wat bij meerdere muziekstijlen van erg groot belang is. Daarnaast valt deze klassieke piano onder de categorie toets- en snaarinstrumenten. Ouderwetse piano`s beschikken namelijk over de mechaniek van ‘snaren’ en ‘hamers’. Digitale piano`s daarentegen produceren geluid door middel van elektrische signalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een digitale piano alleen tot de categorie toetsinstrumenten behoort.

Beroemde pianisten als Bach, Beethoven en Mozart speelden al sinds dat zij begonnen met piano spelen op een akoestische piano. Later werd deze piano nog weleens ingeruild voor een vleugel piano om het grotere publiek te amuseren. De voornaamste reden om voor een piano te kiezen was de klank en de veelzijdigheid (mechaniek). Hierdoor behoort de piano tot vandaag de dag tot de meest populaire muziekinstrumenten.

Weetje: De eerste piano is uitgevonden rond 1698 – 1709 door de Italiaan Bartolomeo Cristofori.

Mechanisme

Het mechanisme van een piano bestaat simpel gezegd uit: toetsen, hamers en snaren. Wanneer de pianist een toets indrukt slaat er eigenlijk een hamer tegen een snaar. Deze snaar gaat dan trillen, waardoor er geluid ontstaat. Elke toets heeft zijn eigen snaar en hamer om geluid te maken. Het toetsenbord van een piano beschikt ook over ‘aanslaggevoeligheid’. Dit betekent eigenlijk hoe hard je de toetsen van de piano indrukt. Wanneer je zacht de toetsen bespeeld zal het geluid ook zacht zijn en bij het harder bespelen van de toetsen andersom.

Verschillende pedalen

De meeste piano`s zijn uitgerust met 2 of 3 pedalen. Deze pedalen zijn bedoeld om de klank/geluid aan te passen. Hieronder wordt de functie van elk pedaal omschreven en wat er nu daadwerkelijk gebeurt bij het indrukken van een pedaal:

 • Linker pedaal: bij het intrappen worden de hamers dichter bij de snaren geplaatst, wat zorgt voor een zachtere klank.
 • Middelste pedaal: bij het intrappen valt er een stuk vilt tussen de hamers en de snaren, waardoor het geluid veel zachter zal klinken. Het voordeel hiervan is dat er minder geluidoverlast ontstaat, maar dit gaat dan wel ten koste van de klank (vervormd). Omdat de meeste pianisten dit pedaal alleen maar overbodig vinden, wordt niet elke piano uitgerust met zo`n middelste pedaal.
 • Rechter pedaal: laat het geluid van de piano doorklinken en is daarom ook het meest gebruikte pedaal door pianisten.

Het klavier

klavierBij een piano wordt het toetsenbord een klavier genoemd. Dit klavier bestaat meestal uit 88 toetsen (52 witte en 36 zwarte) met verschillende klanken. Deze klanken hebben weer vervolgens allemaal een eigennaam. In totaal zijn er 17 klanknamen, waaronder A t/m G voor de witte toetsen. Daarnaast zijn de zwarte toetsen bedoeld voor het verhogen of verlagen van de klank met een halve toon. Wanneer men de klank van de ‘C’ toets verhoogt met een halve toon, wordt deze Cis genoemd. Bij het verlagen van de klank komt er ‘es’ achter de toetsnaam, dus Ces.

Onderhoud

piano stemmenNaast het schoonmaken van de toetsen of het lakken van de klankkast moeten de snaren van een akoestische piano ook elk jaar worden gestemd. Bij het bespelen van een piano gaan namelijk de snaren slap staan, wat nadelig kan zijn voor de klank. Net als bij een gitaar worden de stemschroeven aangedraaid, waardoor de snaren weer gespannen staan en de piano weer heldere klanken kan produceren.


TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»


Voor- en nadelen akoestische piano

De akoestische piano heeft net als elk ander instrument zijn voor- en nadelen. De voordelen van deze piano hebben vooral te maken met het geluid in tegenstelling tot een digitale piano. Daarnaast heeft dit instrument weinig mogelijkheden, wat nadelig kan zijn voor beginnende pianisten.

Voordelen

 • Maakt het enige echte piano geluid, wat geen enkele digitale piano kan overtreffen.
 • Wanneer je op een akoestische piano speelt zal de belevenis in vergelijking tot elektrische piano`s vele malen groter zijn. Denk hierbij aan het toetsgevoel, trillingen en de ouderwetse uitstraling.
 • Tegenwoordig zijn de klassieke piano`s erg populair, omdat ze vrij robuust zijn en daarom jarenlang meegaan. Hierbij is wel enig onderhoud vereist om de authentieke uitstraling en klank van de piano te behouden.
 • Voor het echte klassieke pianospel verkiezen gevorderde pianisten altijd de akoestische piano boven de digitale piano.

Nadelen

 • In vergelijking tot andere toetsinstrumenten (keyboard, digitale piano etc.) is de akoestische piano vrij duur in de aanschaf.
 • Een piano is meestal een groot en robuust instrument, wat behoorlijk veel ruimte in beslag neemt.
 • De grootte van dit toetsinstrument betekent dus ook een zwaarder gewicht, waardoor het verplaatsen nog weleens een probleem wil zijn.
 • Het onderhoud van dit toetsinstrument kost meestal rond de paar honderd euro per jaar (stemmen van de snaren).
 • Een piano heeft niet veel mogelijkheden qua geluid/instrumenten en een keyboard wel.

digitale piano`sKlassieke piano versus digitale piano

Digitale piano`s worden eigenlijk veel vaker verkocht dan klassieke piano`s. Dit is dan ook niet zo gek, omdat bijvoorbeeld een keyboard veel meer geluiden kan produceren dan alleen maar het geluid van een piano. Daarnaast kunnen volledig uitgevoerde digitale piano`s in combinatie met een gevorderde  pianist bijna het geluid van een geheel orkest nabootsen.

Maar is een digitale piano ook handig om piano te leren spelen? Ja, omdat een digitale piano aangesloten kan worden op een computer en je dan eigenhandig muziek kan bewerken en uitprinten. Als we kijken naar de gevorderde pianisten zien we dat er vooral gekozen wordt voor een akoestische piano of vleugel van top kwaliteit. Maar er daarnaast ook nog een digitale piano wordt aangeschaft om voordeel te behalen uit de technologie. Hieronder geven we een korte opsomming van de voordelen van een digitale piano:

 • Relatief lage aanschafkosten, besparen op onderhoudskosten ( stemmen kost rond de 50 – 100 euro per keer).
 • Meerdere aansluitingen voor extern apparatuur (luidsprekers, computer etc.).
 • Als pianist heb je de beschikking tot meerdere geluiden van verschillende instrumenten.
 • Digitale piano`s, zoals een keyboard, zijn makkelijk te verplaatsen.
 • Veel mogelijkheden, waaronder opnemen van geluid.
 • Wanneer je gebruik maakt van een hoofdtelefoon is er geen sprake van geluidoverlast.

Naast de grote hoeveelheid voordelen kent een digitale piano ook een paar nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van klassieke muziek, wat natuurlijk veel mooier is op een akoestische piano. Daarnaast is een digitale piano niet waarde vast, omdat de levensduur ongeveer 10 a 15 jaar is. Bij een akoestische piano is deze levensduur namelijk +/- 50 jaar en daarom een goede investering.

Als we de voor-en nadelen van beide instrumenten vergelijken zien we dat het voor beginnende pianisten verstandig is om gewoon eerst te kiezen voor een keyboard en pas later te overwegen om een akoestische piano of vleugel te kopen.

Akoestische piano kopen?

Zoals eerder gezegd is het nog niet zo makkelijk om de juiste keuze te maken tussen een akoestische en digitale piano. Maar waarom zou je eigenlijk kiezen als je ook gewoon beide instrumenten kunt kopen? Dan heb je zowel het voordeel van het echte piano geluid en daarnaast de beschikking over een groot scala aan geluiden. Indien de keuze ‘beide’ geen optie is zullen de voor- en nadelen je waarschijnlijk snel duidelijk maken welke piano nou echt bij jou past.

Huren van een piano

Wanneer je een beperkt budget hebt kan het verstandig zijn om een piano te huren. Naast dat je niet direct veel geld hoeft te investeren kun je ook verschillende piano`s testen. Dit kan handig zijn bij een definitieve aankoop van een piano. Pas wel op met het huren van een toetsinstrument, omdat veel pianowinkels een vorm van huurkoop hanteren. Dit betekent dat je een piano niet huurt, maar deze eigenlijk afbetaald (soort van lening).

Bax-shop.nl - Gratis verzending bij een online bestelling boven € 50,-

Akoestische piano tweedehands kopen

In de meeste gevallen koopt men vaak een tweedehands piano in tegenstelling tot een nieuwe. Deze tweedehands piano`s zijn veel goedkoper en zijn soms al te verkrijgen voor een paar tientjes. Wanneer je voor ‘nieuw‘ kiest ligt de prijs al gauw boven de duizend euro. Toch die tweedehands piano? Let dan wel op het verrichte onderhoud, want het stemmen van een piano kan al snel een paar honderd euro kosten. Vraag daarom altijd om de gegevens van de piano en/of deze nog garantie heeft.

Akoestische piano nieuw kopen

akoestische piano nieuw kopenWanneer je een piano in de winkel gaat kopen heeft dit zo zijn voor- en nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere toetsinstrumenten met elkaar vergelijken om tot een definitieve aankoop over te gaan. Tijdens het vergelijken kun je letten op de klank, toetsaanslag of het uiterlijk. Ook kun je letten op het merk van de piano, omdat de bekendere merken een hogere restwaarde hebben wanneer je deze zou willen verkopen. Daarentegen heeft het vergelijken ook nadelen, omdat alle instrumenten in de winkel zijn gebruikt en dit soms onderhoudskosten met zich mee kan brengen. Weet je nog niet zeker of deze hobby echt bij jou past? Dan is huren misschien toch verstandiger.

Je eerste piano kopen?

Voor de beginnende pianisten zijn er oefenpiano`s voor een prijs van 2 tot 5 duizend euro. Vaak zijn deze nieuw te verkrijgen bij een erkende pianowinkel, omdat deze worden geïmporteerd uit het buitenland. Dit betekent dus dat je een topklasse piano hebt inclusief garantie. Een nadeel hiervan is wel dat het merk niet echt bekend is en de restwaarde veel lager ligt. Kijk daarom ook even of je ergens misschien wel een tweedehands piano kan kopen van een bekend merk tegen een lagere prijs.

 

2 gedachten over “Akoestische piano

  1. Hallo Romy,

   Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een piano wilt kopen. Wanneer je dit doet zal de aankoop achteraf veel beter uitvallen dan wanneer je dit niet doet. Kort een aantal punten:

   • Aanslag: kies je voor een zwaardere of juist lichte aanslag?
   • Beenruimte: wanneer je wat langer bent moet de ruimte tussen onderkant toetsenbord en grond voldoende zijn voor de lengte van je benen.
   • Afmetingen: is de piano geschikt voor de ruimte waar je hem in wilt plaatsen: denk aan transport (ramen, trap of deur groot genoeg).
   • Kast: welke kast wil je graag hebben? Denk aan modern of klassiek en natuurlijk de kleur.
   • Klank: ook de klank is heel belangrijk wil je een warme, heldere of juist een combinatie hiervan?

   Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

Geef een antwoord