De notenbalk die je tegenkomt in bladmuziek bestaat eigenlijk uit verschillende lijnen, met daarop de noten. Deze lijnen zijn horizontaal geplaatst en lijken daardoor op tekstregels, zoals in een boek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men deze noten van links naar rechts leest. Maar naast deze overeenkomsten zijn er ook duidelijk verschillen in het lezen. Zo zijn de noten geplaatst op verschillende hoogtes en vaak ook nog eens buiten de lijnen. In tegenstelling tot de tekstregels van een boek, welke allemaal op dezelfde hoogte staan, is het lezen van noten best ingewikkeld. Om deze noten te kunnen begrijpen is het volgende erg belangrijk:

Bekijk het beste noten leren lezen boek
Meer informatie
  • Hoe hoger de noot is geplaatst op de notenbalk, des te hoger deze klinkt.
  • Elke andere noot die lager op de balk staat, klinkt lager.

Bovenstaande lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer een muziekstuk veel verschillende noten kent kan het al best lastig worden.

Waarom maakt men gebruik van hulplijnen?

Bladmuziek kent meestal een notenbalk met vijf lijnen, maar dit bleek niet effectief. Er zijn namelijk steeds vaker muziekstukken met diverse noten. Omdat er gebruik gemaakt wordt van allemaal verschillende noten zijn een vijftal lijnen niet voldoende. In dit geval maakt men gebruik van ‘hulplijnen’, deze lijnen kun je zien als een soort van upgrade voor de notenbalk.

hulplijnenHoe zien deze hulplijnen eruit?

Hiernaast is precies te zien hoe een notenbalk eruit ziet zonder hulplijnen en met. Een hulplijn kan worden omschreven als een extra lijn die niet geheel wordt weergegeven. Deze hulplijnen worden onder of boven aan de notenbalk toegevoegd en worden gedeeltelijk weergegeven op de noot die anders niet leesbaar is. Misschien denk je dat meerdere hulplijnen het noten leren lezen nog makkelijker maken, maar dit is meestal niet het geval. Vaak kun je al op gevoel bepalen wat de juiste klank is van een noot en door veel hulplijnen te plaatsen de leesbaarheid alleen maar zal afnemen.

Toch vraagt men zich nog weleens af waarom er eigenlijk maar vijf lijnen zijn. Vijf is gewoon weg voldoende voor het bereik dat de mens heeft qua geluid (stemmen) of de instrumenten die worden bespeeld.

Geef een antwoord