Online piano leren spelen kan op meer soorten instrumentsoorten dan de klassieke authentieke piano. Naast een akoestische piano zijn er nog veel meer toetsinstrumenten, zoals een keyboard piano. Wanneer je begint met piano spelen maakt het niet uit voor welk toetsinstrument je kiest. Alle liedjes en oefeningen van een online piano cursus zijn namelijk gewoon te spelen op een keyboard. We gaan het hebben over de verschillende soorten keyboards en piano’s om te zien wat voor jou de beste keuze is.
Een cursus begint dan ook vooral met het kennen van de toetsen, vingerzetting en het creëren van vaardigheid in het piano leren spelen. Voor beginnende pianisten is het aan te raden om te kiezen voor een keyboard in tegenstelling tot een piano. Een keyboard is namelijk veel leuker, omdat je met ritme kunt spelen. Daarnaast kun je muziek opnemen en gebruik maken van meerdere muziekinstrument geluiden. Online keyboard leren spelen gaat het snelst met behulp van een laptop in combinatie met een e-book. Volg de oefeningen van de online piano cursus en speel binnen mum van tijd leuke liedjes.
Inhoudsopgave
Keyboard of piano?
In principe is een keyboard vergelijkbaar met een piano. Het toetsenbord ziet er in het eerste opzicht hetzelfde uit en de namen van de toetsen zijn ook gelijk. Het is dan ook wel logisch dat je een liedje op beide instrumenten hetzelfde speelt, omdat de vingerzetting ook nog eens gelijk is. Naast deze overeenkomsten hebben beide instrumenten de volgende verschillen:
Keyboard piano – verschillen in het klavier (toetsenbord)
Een groot verschil tussen de piano en het keyboard is terug te zien in het toetsenbord. Een piano heeft namelijk een mechaniek. Wanneer je geluid wil krijgen moet je de toets harder aanslaan dan bij een keyboard. Dit heeft onder andere te maken met het mechaniek van de piano, er slaat namelijk een kleine hamer tegen een snaar. Bij een keyboard is er eigenlijk geen mechaniek, omdat het geluid digitaal ontstaat. Piano leren spelen op een keyboard gaat daarom stukken makkelijker, omdat je de toets maar licht hoeft in te drukken. Het toetsenbord van een piano is meestal ook langer in vergelijking tot het toetsenbord van een keyboard. Dit is vooral handig bij het spelen van klassieke muziek, waarvoor meerdere noten vereist zijn. Maar in de meeste gevallen speel je vooral lichte muziek en is een keyboard ruim voldoende.
Geluid verschillen
Naast het toetsenbord zijn er grote verschillen in geluid. Bij een piano klinkt het geluid namelijk erg helder en dus een stuk echter. Ook heeft een piano twee pedalen: èèn om het volume te regelen en de ander om de toetsen te laten doorklinken. Wanneer je een toets voor een langere tijd indrukt bij een keyboard blijft het geluid aanhouden. Bij een piano is dit niet het geval, omdat de hamer maar een enkele keer de snaar aanslaat wanneer je een toets indrukt. Over het algemeen heb je meer gevoel voor muziek nodig bij het bespelen van een piano dan bij een keyboard. De tonen klinken namelijk anders en je moet de pedalen op de juiste manier gebruiken.
Verschillen in de aanschaf
Door het mechaniek is de piano in vergelijking tot een keyboard toch wel een stukje duurder. Maar daarnaast zijn er meerdere varianten keyboards met verschillende prijsklassen. Voor de beginners zijn er bijvoorbeeld eenvoudige keyboards met minder toetsen/eigenschappen. Toch een piano? Ga eens opzoek naar een tweedehandse piano deze zijn wel betaalbaar.
Piano van de maand
Onze keuze voor de beginnende pianist: de Roland FP-30 digitale piano inclusief het bijbehorende onderstel (€ 686). Het geluid is eigenlijk niet te onderscheiden van een akoestische piano, de aanslag is subliem, net echt. Bedenk dat je voor een akoestische piano van deze klasse soms het tienvoudige betaalt…
Keyboard soorten
Net als bij de piano kent de keyboard ook verschillende soorten. De vier bekendste keyboard soorten zijn de: digitale piano`s, MIDI keyboards, synthesizers en de stage piano`s. Deze instrumenten hebben gemeen dat ze door middel van digitale signalen geluid maken en vaak zijn uitgerust met een accu.
Digitale piano
Keyboard leren spelen op een digitale piano komt bijna overeen met het piano leren spelen op een normale piano (akoestische). Deze elektronische piano heeft een soortgelijke klank en toetsenbord als die van een piano, maar is eigenlijk gewoon een keyboard. Een groot voordeel van een digitale piano is dat je gemakkelijk een koptelefoon kunt aansluiten, zodat anderen geen geluid overlast ondervinden. Daarnaast is het geluid en het aantal toetsen vergelijkbaar met die van een akoestische piano. Maar waarom valt de digitale piano dan toch onder de categorie keyboards? Dit heeft te maken met het feit dat een digitale piano het geluid van meerdere instrumenten kan nabootsen.
MIDI keyboard
Een MIDI keyboard is eigenlijk geen instrument op zich en heeft dus ook niet het uiterlijk van een piano. Dit keyboard heeft daarom ook niet de eigenschap om zelf geluid te produceren. Ook beschikt een MIDI keyboard niet over een toetsenbord, zoals bij een keyboard, maar over knoppen/vlakken. Nu denk je vast: ‘Waarvoor wordt dit keyboard dan wel gebruikt?’ Nou een MIDI keyboard heeft meerdere mogelijkheden dan je misschien denkt. Dit keyboard wordt namelijk aangesloten op een elektronische apparaat, zoals een computer, om geluiden te bewerken. Deze keyboards zijn daarom ook uitermate geschikt voor opnamestudio`s of als hulpmiddel voor DJ`s. Wanneer je bijvoorbeeld zelf liedjes opneemt met een keyboard dan kun je deze later bewerken met een MIDI keyboard op basis van geluid, geluidsterktes en toonhoogtes.
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»
Synthesizer
De synthesizer is eigenlijk de benaming voor het keyboard dat we nu kennen. Met een synthesizer kun je veel verschillende geluiden maken en nabootsen. Ook kan dit keyboard nieuwe klanken produceren, door verschillende geluiden als instrumenten te combineren. Bij een keyboard denk je al snel aan een piano-achtig instrument, maar de synthesizer is ook verkrijgbaar in vormen als een gitaar of drumstel. Voor de muziekwereld is de synthesizer een ware revolutie geweest door het veelzijdige karakter. In het begin konden synthesizers alleen maar een bepaalde hoeveelheid klanken opwekken, maar nu beschikken de meeste synthesizers over groot scala aan klanken. Hierdoor kon men nieuwe muziekgenres creëren zoals dance, electro, house etc. Nu wordt de synthesizer vooral gebruikt voor het keyboard leren spelen.
Stage piano
Voor optredens is er een stage piano ontwikkeld. Een stage piano is eigenlijk een upgrade van een normaal keyboard en heeft dus ook meer bereik. Het aantal octaven is in verhouding tot een akoestische piano hetzelfde. Maar er is wel een groot verschil tussen een stage piano en een keyboard/synthesizer. Een stage piano kan namelijk minder geluiden produceren dan een keyboard. Het aantal geluiden is namelijk beperkt tot die van een akoestische piano, orgels of die van een elektrische piano. Voor een uitvoering/tournee is de stage piano uitermate geschikt, omdat dit keyboard erg compact is ontworpen. Daarnaast kan een stage piano wel tegen een stootje en is deze ook nog eens goed te combineren met losse standaarden of pedalen.
Keyboard merken
Omdat de keyboard zo`n beroemd muziekinstrument is hebben meerdere fabrikanten keyboards op de markt gebracht. Denk hierbij aan merken zoals Casio, Roland of Yamaha. Per merk is het verschillend welke eigenschappen het keyboard heeft en voor wie het keyboard nou echt geschikt is. Om een beter beeld te krijgen van de verschillende keyboards beschrijven we hieronder kort de merken.
Casio keyboard
Casio heeft een groot aantal keyboards op de markt gebracht in verschillende soorten en maten. Wanneer je begint met keyboardles dan is een Casio keyboard wat voor jou. Deze keyboards maken namelijk prima geluid en het bedieningsgemak is ongekend goed. Ben je opzoek naar een kleiner formaat keyboard met minder toetsen? Dan ben je ook bij Casio aan het goede adres.
Roland Keyboard
Een Roland keyboard is zonder meer geschikt voor elke pianist. Speel je nu graag keyboard als hobby of ben je een ervaren pianist? Dan kunnen de fantastische geluiden en overzichtelijke bediening van een Roland keyboard je nog wel eens goed van pas komen.
Yamaha keyboard
Met een Yamaha keyboard heb je net wat meer mogelijkheden dan een keyboard van een ander merk. Yamaha maakt namelijk keyboards met meerdere extra`s, zoals samples, om je extra te begeleiden tijdens het keyboard spelen. Daarnaast onderscheidt een Yamaha keyboard zich van de rest door een ongekend mooie klank.
Bladmuziek keyboard
Online keyboard leren spelen vereist net als bij gewoon piano spelen de vaardigheid noten leren lezen. Keyboard noten zijn in vergelijking tot de noten van een piano hetzelfde. Als beginner zul je vaak geneigd zijn om op gevoel te spelen en niet gebruik te maken van keyboard bladmuziek. Maar als je echt goed wilt worden is het beheersen van bladmuziek een vereiste en daarnaast ook het lezen van piano noten. Bladmuziek keyboard leren spelen is net als het online noten leren lezen gewoon eenvoudig te leren met een online piano cursus.
Keyboard kopen
Als beginnende pianist kan de aankoop van je eerste keyboard best lastig zijn. Het aanbod verschillende keyboard/piano instrumenten kan behoorlijk groot zijn wanneer je niet weet wat je zoekt. Koop daarom eerst een beginners keyboard met een beperkt aantal mogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat je de klank van het keyboard echt gaat begrijpen en niet betaald voor extra`s waarvan je in het begin toch geen gebruik van gaat maken. Hou daarentegen wel rekening met het volgende:
Kopen van oefenmateriaal
Met de aankoop van het juiste keyboard ben je er nog niet. Goed oefenmateriaal is ook belangrijk. Denk hierbij aan een online piano cursus of instructieboeken. Daarnaast zijn er online voldoende filmpjes/bladmuziek beschikbaar om piano te leren spelen. Volgens de ervaren pianisten blijft ‘veel oefenen’ het belangrijkst om het piano leren spelen onder de knie te krijgen.
Aanslaggevoeligheid
Piano leren spelen op een keyboard kan prima als je kiest voor een keyboard met aanslaggevoeligheid. Hiermee wordt de klank bedoeld op basis van de kracht van het indrukken van de toetsen. Door harder de toetsen in te drukken zul je merken dat de klank harder is en bij een zachte aanslag andersom. Als beginner kun je nu echt op gevoel spelen en het geluid zal in verhouding tot andere elektronische toetsinstrumenten veel echter klinken.
Wat betreft aanslaggevoeligheid en klankkwaliteit versus prijs-kwaliteitsverhouding, is de onderstaande digitale piano een optimale keuze.
Onze keuze voor de beginnende pianist: de Roland FP-30 digitale piano inclusief het bijbehorende onderstel (€ 686). Het geluid is eigenlijk niet te onderscheiden van een akoestische piano, de aanslag is subliem, net echt. Bedenk dat je voor een akoestische piano van deze klasse soms het tienvoudige betaalt…