Stel je voor, je kunt aan je piano gaan zitten en bekende liedjes vrij en zonder noten lezen (zodra je de basis doorhebt). En dat zonder jarenlange oefening. Het klinkt niet geloofwaardig, maar alles wat je nodig hebt zijn vier akkoorden en deze vaak herhalen, zodat je de logica begrijpt en aanvoelt. In dit artikelen leer je een eenvoudig akkoordschema en hoe je met behulp daarvan wereldberoemde liedjes kunt spelen. Vandaag in de spotlight: No Woman No Cry van Bob Marley.

Wat heb je ervoor nodig?

Als je weinig geduld of tijd hebt en snel bekende nummers wilt leren, dan is dit artikel iets voor jou. Enige ervaring op de piano is uiteraard een grote pre. Als je nog nooit piano hebt gespeeld, kunnen de oefeningen te moeilijk voor je zijn (je moet wel weten wat een akkoord is en ten minste zeer eenvoudige stukken op de piano hebben gespeeld). Misschien dat je eerst ons eBook moet doornemen, om enige basiskennis te hebben over akkoorden.

Je hebt een piano of keyboard nodig en zo’n kwartier oefentijd per dag. Over een paar dagen kun je wellicht al drie geweldige nummers spelen!

Voorbereiding: Leer 4 basisakkoorden uit je hoofd

De meeste popliedjes zijn gebaseerd op één enkele akkoordprogressie van vier pianoakkoorden. Omwille van de eenvoud laten we je hier de standaard akkoordprogressie in de toonsoort C majeur zien. Je kunt ze ook later overbrengen naar andere toetsen en zo meer variatie in je spel brengen.

De akkoordenreeks bestaat uit deze vier akkoorden:

C majeur (symbool “C”)
G majeur (symbool “G”)
a mineur (symbool “Am”)
F majeur (symbool “F”)

Akkoorden in C voor de linkerhand

Akkoorden in C majeur

Basis akkoordenprogressie in C majeur, waarmee je straks Bob Marley kunt spelen.

Bovenstaand notenbeeld geeft weer wat de linkerhand moet doen. Mocht je nog nooit noten hebben gelezen, kan dit een klein obstakel zijn. Dan verwijzen we je nogmaals naar ons eBook of de diverse artikelen op onze websites omtrent akkoorden et cetera. Als je het trucje eenmaal hebt begrepen, dan hoef je echt geen noten te kunnen lezen. De linkerhand doet namelijk altijd hetzelfde, alleen vanaf een andere toonhoogte. Bij ieder akkoord gebruik je dezelfde vingerzetting: 5-3-1, oftewel pink-middelvinger-duim.

No Woman No Cry

Als je de bovengenoemde vier basisakkoorden met je linkerhand kunt spelen, heb je al de helft van de strijd gewonnen. Nu gaat het om het spelen van de melodie van bekende liedjes met je rechterhand. In het onderstaande stukje bladmuziek zie je de basis van de wereldberoemde hit van Bob Marley, No Woman No Cry.

No Woman No Cry

We hopen je niet teleurgesteld te hebben met het feit, dat er toch enige oefening bij komt. Maar, zoals je ziet blijft het bij bovenstaand voorbeeld ook bij die 4 akkoorden, die zich gewoon weer herhalen. De rechterhand, die erbij komt, berust ook op slechts enkele tonen, die ook nog eens zeer dicht bij elkaar liggen. Hierdoor hoef je je hand nauwelijks te verplaatsen.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.