podiumvrees of faalangst tijdens het piano spelen

Wat te doen met faalangst of podiumvrees tijdens het piano spelen?

Podiumvrees of faalangst tijdens het piano spelenWanneer je pianolessen volgt bij een muziekschool, dan heb je vast weleens te maken gehad met faalangst. Thuis gaat alles zonder fouten, maar met een pianoleraar erbij krijg je toch wel last van faalangst. Dit is dan ook wel logisch als iemand je continu in de gaten houdt en/of opmerkingen maakt over je pianospel. Daarnaast is er sprake van een onzekere situatie, waardoor je alles extra goed wilt doen. Toch kan deze gedachte van ‘maak nou geen fouten’ er juist voor zorgen dat je afgeleid raakt en onnodig veel fouten gaat maken.

Vergeet niet dat je pianoleraar of lerares je graag wil ondersteunen en wanneer nodig wil coachen. Bovendien doe je het piano leren spelen voor je plezier, want anders was je er nooit mee begonnen. Plezier zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft en daarom de belangrijkste factor om het pianospel te leren. Maar wat kun je nou doen om ook tijdens de pianolessen en/of op het podium plezier te krijgen in het piano spelen? Nou hieronder wordt het één en ander beschreven om faalangst te kunnen overwinnen.

Faalangst overwinnen met pianolessen?
Bekijk pianolessen

Krijg zekerheid tijdens het piano spelen

Wanneer je vaker voor publiek gaat piano spelen, zal je zekerheid vast en zeker toenemen. Speel bijvoorbeeld eerst voor familie of vrienden. Vervolgens kun je ervoor kiezen om in een bandje te spelen of een koor te begeleiden. Speel dus niet alleen thuis of bij de muziekschool, maar ook vooral op andere locaties.

Weet wat je angst is

Je kunt je angsten natuurlijk niet overwinnen als je niet weet, wat er nou precies verkeerd gaat. Zo heeft podiumvrees onder andere te maken met een niet goede voorbereiding. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om al je angsten te overwinnen, maar je kunt er wel beter mee omgaan.

Accepteer je angsten

Iedere pianist heeft wel angsten en dat is dan ook heel natuurlijk. Angsten horen namelijk ook bij jouw persoonlijkheid en daarom gewoon accepteerbaar. Wanneer je dit door hebt zal de faalangst of podiumvrees vanzelf afnemen.

Fouten maken is menselijk

Het maken van fouten is helemaal niet erg als je een beginnende pianist bent. Het is wel belangrijk dat je ervan leert om niet steeds dezelfde fouten te maken.

Goede voorbereiding voor een optreden

Een goede voorbereiding is cruciaal om zo min mogelijk fouten te maken tijdens een optreden. Maar hoe bereid je je eigenlijk voor? Nou, dat wordt hieronder puntsgewijs uitgelegd:

  • Ken je muziekstukken 100%, dus van binnen en buiten;
  • Start op tijd;
  • Speel eerst voor familie of vrienden;
  • Doe samen met je pianodocent een oefensessie;
  • Kies een muziekstuk op jouw niveau;
  • Neem opnames (begin en eind);
  • Luister aandachtig.

Heb jezelf faalangst en misschien wel tips om hier goed mee om te gaan? Dan waarderen wij het als je deze met ons en anderen deelt. Dit kan door middel van een reactie hieronder.

Faalangst tijdens het piano spelen
5 (100%) 3 vote[s]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *