Piano kopenOp deze pagina vind je tips om een piano met succes te kopen. Deze tips worden in drie soorten categorieën gegeven: nieuw, tweedehands of huren.

Piano’s vergelijken en kiezen
Meer informatie

Nieuwe piano kopen? De keuze van Leeronlinepiano.

Producten per pagina:
Sortering:
Producten per pagina:

Van plan om een piano nieuw te kopen? Dan kunnen de volgende tips weleens goed van pas komen. Bij deze tips geven we informatie over het merk, soort, prijs, eigenschappen en de aanslaggevoeligheid van een piano. Door deze tips te gebruiken tijdens de aankoop zal je niet alleen geld besparen, maar ook jarenlang genieten van de goede kwaliteit en klanken die jouw piano zullen maken.

Welk piano merk is voor mij geschikt?

Elke pianist heeft wel zijn eigen piano merk, waardoor de keuze vaak al snel gemaakt is. Wanneer je een piano gaat kopen is het juist belangrijk dat je verschillende piano’s bespeeld om vervolgens een juiste keuze te kunnen maken. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om eens langs te gaan bij een pianowinkel om vervolgens de toetsen van bepaalde piano’s aan te slaan. Ook kun je vragen of de piano verkoper dit voor je wil doen. Op basis van de klank kun je vervolgens een keuze maken. Daarnaast is het ook verstandig om goed te letten op de hogere tonen. Bij de wat betere merken hebben deze tonen namelijk de juiste hoogte, maar bij piano’s uit de lagere prijsklassen kunnen deze tonen vrij mager klinken.

Zowel bij het nieuw als tweedehands kopen is de keuze voor een goed merk belangrijk. Daarnaast kun je beter kiezen voor een bekend merk, want de prijs-kwaliteitsverhouding is dan vaak beter in vergelijking met nietszeggende piano merken. Bij de bekende merken kun je denken aan: Roland, Korg, Casio, Kurzweil of Yamaha. Piano’s van deze Piano merkenmerken worden al jarenlang gebruikt door ontzettend veel pianisten. Dit is dan ook niet zo gek, want door de professionele uitstraling en kwaliteitsmaterialen zijn deze toetsinstrumenten niet meer weg te denken uit de pianowereld.

Digitale of toch een klassieke piano kopen?

Deze vraag wordt door veel pianisten gesteld, omdat het verschil tussen een elektrische en klassieke piano nogal vrij groot is. In de meeste gevallen zal men bij de aankoop toch vooral letten op de prijs. In dit geval is de elektrische piano voordeliger. Daarnaast heeft dit toetsinstrument geen onderhoudskosten (stemmen van de snaren), waardoor erin principe alleen gelet hoeft te worden op de kosten van aanschaf. Daarnaast kun je nog bij de aankoop rekening houden met de grootte, kleur en klank van het instrument.

Ook zijn er veel Chinese piano’s in omloop. Deze piano’s hebben het voordeel van een lage prijs, maar door de temperatuurverschillen in Nederland raken de snaren vaak al snel ontstemd. Daarnaast lijken de merknamen van deze piano’s erg Europees. Daarom is het verstandig om even de verkoper te raadplegen of je te maken hebt met een Chinese piano.

Krijg ik waar voor mijn geld?

Zoals eerder gezegd kijkt men vooral naar de prijs bij de aankoop van een piano. Zo verschilt de prijs per merk nogal, waardoor je budget misschien niet toereikend zal zijn. Toch, kun je naast nieuw ook gewoon kiezen voor tweedehands. Zo worden er bijvoorbeeld meer dan 800 verschillende piano’s aangeboden op Marktplaats. Als je van plan bent om een tweedehands piano te kopen, dan kun je beter even naar beneden scrollen voor meer informatie.

In de meeste gevallen betaal je gewoon wat het toetsinstrument echt waard is. Soms kan de prijs van een piano liggen tussen de tienduizenden euro’s, maar deze piano’s hebben dan vaak ook een langere levensduur. Bij het kopen van een toetsinstrument in een pianowinkel krijg je meestal 5 jaar garantie. Daarnaast bestaat er ook nog een soort van inruilgarantie. Met deze garantie wordt bedoeld, dat als je een nieuwe piano wil kopen het aankoopbedrag van de vorige piano als korting wordt gehanteerd.

Wanneer je een akoestische of vleugel piano koopt krijg je meestal ook een gratis stembeurt cadeau. Als de piano voor de eerste keer gestemd moet worden kost dit je verder niks. Daarnaast is het ook verstandig om te onderhandelen over de prijs of ervoor zorgen dat je er extra piano accessoires (bladmuziek, pianokruk etc.) bij krijgt.


TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker
Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»


Waar moet de piano aan voldoen?

Het uiterlijk van een piano heeft vooral te maken met de kleur (zwart, wit of een houtkleur). Bij de aankoop is het verstandig om met het uiterlijk rekening te houden als waar de piano precies komt te staan. Zo moet de kleur bijvoorbeeld matchen met de kleuren van de kamer of het interieur. Naast het uiterlijk kun je ook nog rekening houden met het volgende:

  • Aantal toetsen: kies gewoon voor een klavier met 88 toetsen en niet voor de kleinere varianten, omdat dit een standaard is.
  • Gewicht: het gewicht van een piano is alleen belangrijk als je deze gaat verplaatsen. Ben je dit wel van plan, dan kun je beter kiezen voor een keyboard of stage piano.
  • Klankgeluid: als je een keyboard of digitale piano gaat kopen, dan kun je luisteren of het geluid echt wel op een akoestische piano lijkt en/of het natuurlijk klinkt.
  • Ontwerp: als je bijvoorbeeld een keyboard gaat kopen is het verstandig om te kiezen voor een eenvoudige uitvoering. Zo is het hebben van veel knoppen en schuiven meestal helemaal niet nodig.
  • Pedalen: zijn de pedalen van het toetsinstrument bevestigd of worden deze los meegeleverd en is het geluid dan ook daadwerkelijk te dempen?
  • Speakers: produceren de interne boxen (digitale piano) voldoende volume of zijn externe versterkers benodigd?

Hoe zit het met de aanslaggevoeligheid?

PianomechaniekDe aanslaggevoeligheid zegt iets over het aanslaan van de toetsen. Zo kun je de toetsen van de ene piano wel makkelijk aanslaan, dan wanneer deze aanslaggevoelig zijn. Tijdens het kopen van een piano kun jezelf bepalen of de aanslaggevoeligheid van het klavier naar wens is door de toetsen aan te slaan. Een keyboard daarentegen heeft meestal geen aanslaggevoelige toetsen, waardoor het geluid vaak niet hetzelfde zal klinken als een echte akoestische piano.

Een klassiek toetsinstrument bestaat namelijk uit allemaal hamers, snaren en andere onderdelen om geluid te kunnen produceren. Wanneer je een tijdje hebt gespeeld op een digitale piano of keyboard en vervolgens overstapt op een akoestische piano, dan kan dit weleens voor problemen gaan zorgen. Met name zal de techniek (aanslaggevoeligheid) anders zijn, waardoor je het pianospel opnieuw zal moeten ontwikkelen. Daarom is het soms toch beter om meer te betalen, want later krijg je er misschien spijt van.

Tweedehands piano kopen

In de meeste gevallen kiest men toch voor een tweedehands piano vanwege het te besteden budget. Zo kosten de starter piano’s al gauw 2.500 euro en de middenklasse piano’s 7.000 a 12.000 euro. Wanneer je echt een topklasse piano wil kopen betaal je dan ook al meer dan 20.000 euro. Dit is natuurlijk een enorm bedrag en daarom kun je beter eerst op zoek gaan naar een tweedehandse variant.

Vaak is het verstandig om gewoon te kiezen voor een middenklasse toetsinstrument, omdat deze voldoet aan alle mogelijkheden (klank, techniek, aanslaggevoeligheid etc.) om je pianospel goed te kunnen ontwikkelen. Zo’n tweedehandse middenklasse piano is meestal al te verkrijgen voor 30 tot 70 procent van de nieuwprijs. Hieronder geven we puntsgewijs een aantal onderwerpen waarop gelet moet worden bij de aanschaf van een tweedehandse piano:

  • Hoogte: voor het bepalen van de klank van de piano wordt er vaak gekeken naar de hoogte van de piano (meestal tussen de 100 a 135 cm). De hoogte zegt ook iets over de grootte van de klankkast. Hoe groter de klankkast des te langer de snaren als de luchtinhoud. De klank zal bij een grote piano veel voller klinken, dan bij een kleine kinderpiano.
  • Klank: bij het kopen van een tweedehands piano speelt de klank een belangrijke rol. Zo staat de klank vrijwel direct in verband met een goede stemming van de snaren. Daarnaast heeft elke piano zijn eigen klank en zal je dus veel moeten gaan vergelijken.
  • Slijtage: hou bij de aankoop van een tweedehands piano ook rekening met de slijtage. Deze slijtage kan zich voordoen op de toetsen, snaren of de klankkast (lak) van de piano.
  • Stemming: zijn de snaren op een juiste manier gestemd en werkt de mechaniek naar behoren? Bij een goed gestemde piano zal er weinig trilling ontstaan en zullen de toetsen makkelijk te bedienen zijn.
  • Vocht: het vochtgehalte in de omgeving waar de piano staat heeft invloed op de kwaliteit. Zo is een omgeving met een te laag vochtgehalte niet goed, maar wanneer het vochtgehalte weer te hoog is zal dit leiden tot roest of vlekken.
  • Leeftijd: goedkopere varianten gaan ongeveer 15 a 20 jaar mee. Daarnaast kunnen de middenklasse piano’s een leeftijd van wel 70 a 80 jaar bereiken. Ook al kunnen deze toetsinstrumenten nog zolang mee gaan, is het toch verstandig om te kiezen voor een niet al te oude piano. Zo kun je nog voor een lange tijd piano spelen en blijft het instrument zijn waarde behouden.

Piano huren

Piano hurenAls beginnende pianist weet je eigenlijk niet meteen of het piano spelen een blijvende hobby zal zijn. In dit geval kan het kopen van een piano soms nadelig uitpakken. Een oplossing is om een piano te gaan huren. Door maandelijks te betalen heb je de mogelijkheid om een piano een halfjaar tot een jaar te gebruiken. Een piano huren kan gewoon bij een pianowinkel. Wanneer je besluit om de piano te kopen krijg je meestal het bedrag, wat je aan huur hebt betaald als korting.

2 gedachten over “Piano & kopen

    1. Hallo Sienna,

      Misschien is het inderdaad een beetje kort door de bocht, want er zullen inderdaad ook degelijke piano’s uit china komen. Toch is het een groot risico om zulke aankopen ver van huis te doen. Denk aan transport, risico’s en wat als het gaat om de garantie? Kortgezegd is het daarom beter om zulke aankopen te doen bij een muziekwinkel met expertise die weet waar ze het over hebben en wat ze aanbieden. Hierbij krijg je de mogelijkheid om eerst duidelijk je eigen stijl te ontdekken en de eisen die je stelt. Deze weet je vaak pas na het spelen van een aantal verschillende types. Hierin kun je worden begeleidt in de muziekwinkel. Ook wordt de piano vaak bij aflevering gestemd (of is dit in overleg + bijkomende vergoedig mogelijk).

      Hoop dat je hier wat aan hebt.

      Met vriendelijke groet,

      Team Leeronlinepiano.nl

Geef een antwoord