Luisteren naar mooie pianomuziek heeft voor veel mensen een rustgevende werking. Het geeft een prettig gevoel en daardoor luistert bijna iedereen graag naar muziek. Maar voor een groot aantal mensen is het maken van muziek bijna net zo ontspannend en prettig. Een deel van deze muzikale mensen heeft van het maken van muziek zelfs zijn of haar beroep gemaakt. Deze professionele muzikanten vinden het vaak heerlijk om muziek te maken, en kunnen je bovendien verblijden wanneer je naar hun muziek luistert. Een professionele muzikant slaat dus eigenlijk twee vliegen in een klap. Een professionele pianist ofwel een concertpianist is een goed voorbeeld van zo’n professionele muzikant.
Inhoudsopgave
Opleiding tot pianist
Om concertpianist te worden heb je in de meeste gevallen een opleiding nodig. Hoewel er een zeer klein aantal mensen zijn die zichzelf hebben kunnen opleiden tot professioneel pianist, hebben de meeste concertpianisten een opleiding gehad. De weg die men moet afleggen om uit te groeien tot concertpianist is vaak erg lang en zwaar.
De opleiding begint eigenlijk al met het volgen van pianoles als kind. Zonder een goede speltechnische en muzikale basis is het eigenlijk al bijna onmogelijk om later nog uit te groeien tot professioneel pianist. Voor een optimale basis is het eigenlijk noodzakelijk om als kind een piano in huis te hebben waar dagelijks op geoefend kan worden. Met een keyboard kan het pianospelen wel nagebootst worden maar kan het specifieke gevoel voor pianospelen minder ontwikkeld worden.
Na een aantal jaar pianospelen onder begeleiding van een docent, is het tijd voor de volgende stap. Als er sprake is van voldoende talent kan de jonge pianist naar het conservatorium. Behalve heel veel praktijk pianoles zal de pianist hier een aantal andere vakken moeten volgen. Onder andere improvisatie, analyse, methodiek, muziekgeschiedenis en harmonieleer worden aan het conservatorium onderwezen. De opleiding aan het conservatorium wordt na gemiddeld 4 tot 6 jaar afgerond met een recital. Na dit examen kan men professioneel pianist genoemd worden en kan je bijvoorbeeld aan de slag als concertpianist.
Mogelijke functies pianist
Wanneer je een professioneel pianist bent, wil dat nog niet zeggen dat je ook een concertpianist zult worden. Een concertpianist is iemand die concerten geeft, dit kan als solist zijn maar ook met andere pianisten of musici in een orkest. Maar een professioneel pianist kan natuurlijk ook werkzaam zijn als pianodocent.
Andere mogelijke functies voor een pianist zijn begeleiding van een ballet als balletpianist of geven van presentaties of demonstraties in bijvoorbeeld een winkel waarin piano’s worden verkocht. Ook bij opnames in een studio wordt vaak een studiomuzikant gebruikt. Daarnaast spelen veel pianisten kamermuziek of achtergrondmuziek. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een bar, in dat geval noemen we de pianist ook wel cocktailpianist of barpianist.
Hoe is het om concert pianist te zijn
Omdat veel mensen vinden dat er veel aantrekkingskracht van een piano uitgaat, is het een populair instrument. Zelfs voor relatief onervaren amateurpianisten is het mogelijk om mooie tonen uit de piano te krijgen. Hoewel het in werkelijkheid enorm veel oefening en talent vraagt, dromen veel mensen van het geven van een concert vanachter de piano. Misschien ben je na al deze uitleg over professioneel pianisten wel erg nieuwsgierig naar hoe het is om een concertpianist te zijn. Het kijken van de documentaire “Imagine Being a Concert Pianist” is in dat geval een absolute aanrader. Deze documentaire over het leven van de jonge Benjamin Grosvenor, die als kleine jongen enorm graag een concertpianist wilde worden.
Helemaal mee eens dat zonder een goede speltechnische en muzikale basis het bijna onmogelijk is om later nog uit te groeien tot professioneel pianist! Ik heb altijd een professionele pianist willen worden, maar er was geen muziekschool in mijn buurt. Dit jaar heb ik wat vrije tijd die ik graag aan mijn droom wil besteden, daarom ben ik op zoek naar een goede muziekschool 🙂