Microfoon soorten

Microfoon soorten

Tegenwoordig worden heel veel zangers en zangeressen ontdekt via het internet. En er zijn genoeg mensen die denken; dat wil ik ook! Een filmpje op YouTube zetten is zo gebeurd. Je moet natuurlijk wel de juiste apparatuur hebben om je eigen pianospel en zang op te nemen. Daar kun je onder andere een piano microfoon voor gebruiken. Als je even op onderzoek gaat naar een nieuwe microfoon, dan zie je waarschijnlijk dat er erg veel opties zijn.

Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van de microfoons, vertellen we waarmee je rekening moet houden. Zo zijn er 4 verschillende soorten microfoons, welke in deze blog allemaal worden uitgelegd. Per soort benoemen we ook de bestverkochte en door specialisten aanbevolen microfoon. Hierdoor is het voor jou als pianist straks mogelijk om een weloverwogen keuze te maken.

Microfoons vergelijken?
Meer informatie

USB microfoon

We beginnen met de USB microfoon. Deze soort is bij uitstek geschikt voor gebruik in huis. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een USB-aansluiting sluit je dit apparaat zo aan op je eigen computer. De beste USB microfoon is de Blue Yeti Blackout, welke multifunctioneel inzetbaar is. Zo heeft de Blue Yeti Blackout de volgende 4 opnamestanden:

  • Stereo
  • Bidirectioneel
  • Omnidirectioneel
  • Cardioïde

Hierdoor kun je de microfoon gebruiken voor verschillende doeleinden. Zang, gaming, vlog en natuurlijk piano spelen. Je betaalt hiervoor ongeveer 150 euro en is erg handzaam in gebruik. Het is een tafelmicrofoon, welke dus niet past op een standaard. Het wordt daarom aangeraden om deze te gebruiken terwijl hij op je bureau staat.

Meer informatie

Studio microfoon

Een studio microfoon is natuurlijk vooral geschikt voor het opnemen van instrumenten en zang. De studio microfoon die wij aanraden is de Rode NT1-a. Dit is een cardioïde condensator. Deze wordt veel gebruikt in professionele studio’s door het warme en heldere geluid dat dit apparaat registreert. Er is gekozen voor een XLR-aansluiting. Dit is een gangbare aansluiting voor professionele microfoons.

Bij deze geluidsapparatuur wordt een kabel, schockmount, popfilter en een hoes meegeleverd. In dit geval moet de microfoon op een standaard geplaatst worden. Deze wordt jammer genoeg niet meegeleverd. Voor iets minder dan 180 euro heb je dit apparaat al in huis.

Meer informatie

Dynamische microfoons

In de categorie dynamische microfoons hebben we gekozen voor de AKG D5. Deze microfoon is vooral geschikt voor gebruik tijdens een optreden. Dit heeft te maken met een aantal verschillende factoren. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van supercardioïde richtingskarakteristieken. Door deze technologie wordt er amper bijgeluid opgenomen door deze geluidsapparatuur. Zo wordt alleen het gezang waargenomen.

Als je de AKG D5 bestelt ontvang je er een XLR-kabel en een statief bij. Je kunt de microfoon dus vrijwel meteen gebruiken. Er wordt geen popfilter geleverd, maar deze is ook niet echt nodig dankzij het supercardioïde richtingskarakteristiek.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Meer informatie

Draadloze microfoons

De laatste categorie die we behandelen zijn de draadloze microfoons. De beste keuze in deze categorie is de Beyerdynamic TG 100 H. Voor minder dan 200 euro heb je deze microfoon al in huis. Dit apparaat is bij uitstek geschikt voor liveoptredens. Een groot voordeel van deze microfoons is het feit dat deze te gebruiken zijn op 8 verschillende frequenties. Je kunt dus 8 microfoons tegelijkertijd gebruiken bij deze set. Dat is een stuk meer dan bij een standaard.

Over standaarden gesproken, deze worden niet meegeleverd. Wel ontvang je een stroomkabel en een paar batterijen. Een XLR-kabel vind je niet terug in het pakket. Daarom is het misschien verstandig om deze bij te bestellen, want je hebt zo’n kabel wel nodig om de ontvanger van de microfoon aan te sluiten. Net als bij de AKG D5 wordt er gebruik gemaakt van een supercardioïde richtingskarakteristiek. Het geluid dat wordt opgenomen is dus erg helder.

Meer informatie

3 gedachten over “Welke microfoon soorten bestaan er?

  1. Ik wist niet dat er geen XLR-kabel in het pakket zit! Ik heb een draadloze microfoon nodig voor mijn presentatie, en ik ben er niet zeker van dat het verstandig is om het te kopen. Deze keer huur ik het, maar als ik het ooit nodig heb, koop ik het wel samen met een XLR-kabel. Bedankt voor de informatie!

Reacties zijn gesloten.