Kerstliedjes piano

Piano kerstliedjesEr komt weer een hele mooie tijd aan; de weken voor kerstmis. Het land verandert in een grote feestelijke boel. Versiering, kerstbomen, lampjes en misschien wel het allermooiste; de muziek. Kerstliedjes verbinden mensen. De muziek die gespeeld wordt tijdens kerst is meestal eenvoudig, catchy en men wordt er gelukkig van. Veel bekende kerstliedjes kun je op de piano spelen. Deze blog zal gaan over piano kerstliedjes, er zullen uiteraard een aantal voorbeelden volgen en tips om kerstliedjes op de piano te spelen.

Voorbeelden van beginners kerstliedjes piano

Kerst volgt redelijk snel de sinterklaasliedjes op, de andere tijd waar veel liedjes worden gespeeld. In Nederland is de traditie iets minder groot, maar er zijn alsnog genoeg piano kerstliedjes te vinden. Hier een lijstje met populaire voorbeelden:

• Jingle Bells;
• O Dennenboom;
• Stille nacht;
• Er is een kindeke geboren op aard.

Dit zijn 4 kerstliedjes die je op de piano vrij gemakkelijk kunt leren. Als je een beginnende pianist bent, is het verstandig om met deze stukken te beginnen. Vooral Jingle Bells zal je met een aantal keren oefenen zo onder de knie hebben. Je zult merken dat de moeilijkheid oploopt als je verder naar beneden gaat in het bovenstaande lijstje. Ondanks het feit dat deze kerstliedjes gemakkelijk op de piano te spelen zijn, zijn ze erg herkenbaar. Als je begint te spelen, zal de hele kamer doorhebben wat je speelt. En erkenning is natuurlijk een van de leukste dingen tijdens het piano spelen.

Gevorderde piano kerstliedjes

Als je al iets verder bent in je ontwikkeling als pianist kun je natuurlijk ook andere kerstliedjes gaan bestuderen op de piano. Zo maak je nog meer indruk op de familieleden die je tijdens de kerstdagen komen bezoeken. Daarom hebben we ook van de wat moeilijkere stukken een lijstje gemaakt:

• Nu zijt Wellekome;
• De Herdertjes lagen bij Nachte;
• Gloria in Exelsis Deo.

Om deze stukken onder de knie te krijgen, heb je als pianist genoeg ervaring nodig. Sommige vingerzettingen en combinaties zijn lastig en daardoor niet meteen voor iedereen geschikt. Genoeg oefenen maakt de liederen zeker speelbaar, maar er gaat wat tijd in zitten.

Hele jaren door oefenen

Het nadeel van piano kerstliedjes is natuurlijk dat je deze vooral kunt spelen tijdens de kerstdagen. In de zomer zit er niemand te wachten op een uitvoering van “O Dennenboom”, en dat is toch wel jammer. Je hebt aardig wat tijd gestoken in het perfect kunnen uitvoeren van de nummers, en vervolgens kun je ze maar 3 weken per jaar spelen. Daarom raden we ook aan om de piano kerstliedjes niet al te uitvoerig te oefenen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Als je nog niet zoveel ervaring hebt op de piano kun je beter beginnen met de basis van het piano spelen. Noten lezen, toonladders, enzovoorts. Heb je de basis perfect onder de knie, dan speel je de kerstliedjes zo op de piano.
Laat een kerstliedje dus niet je hele repertoire bevatten. Doe je dit wel, beperk dan jezelf met het spelen. Beginnende pianisten kunnen beter kiezen voor meer alledaagse stukken. Deze kun je altijd ten gehore brengen, en dat is iets wat jou als pianist zal motiveren.