piano akkoorden

Piano akkoordenWanneer je een online piano cursus volgt zal je wellicht al weten wat piano akkoorden zijn. Zo niet, dan kom je in deze blog alles te weten over deze nieuwe manier van piano spelen op basis van akkoorden. Je komt onder andere te weten, wat er met akkoorden wordt bedoeld en hoe je deze kunt gebruiken bij het (na)spelen van liedjes. Ook geven we een overzicht met de meest voorkomende piano akkoorden, welke eigenlijk meteen toepasbaar zijn tijdens je eigen pianospel.

Piano cursus op basis van akkoorden
Bestel hier!

Wat zijn piano akkoorden?

Akkoorden zijn eigenlijk tonen combinaties (vaak 3 of meer). Daarnaast speelt men het akkoord met de linkerhand, terwijl de melodie met de rechterhand wordt gespeeld. Meestal zijn akkoorden een hulpmiddel om bijvoorbeeld een koor of orkest te begeleiden. Net als bij de toonladders, welke je misschien al hebt geleerd bij het noten lezen, kennen de akkoorden ook de benamingen majeur en mineur. Eigenlijk zijn dit twee categorieën om de soorten piano akkoorden te bepalen.

In de meeste gevallen zullen de akkoorden van de piano majeur zijn, mits er een kleine ‘m’ (mineurakkoord) achter het akkoord is genoteerd.

Basis akkoorden

Benieuwd hoe je de basis akkoorden op de piano kunt spelen? Dan kan het handig zijn om dit te leren via een filmpje. Om je tegemoet te komen heeft Leeronlinepiano.nl een aantal filmpjes gemaakt over de basis akkoorden. Deze kun je hieronder bekijken. Let wel op dat akkoorden niet een vaste positie hebben. Ze kunnen over de gehele klavier weer terugkomen, maar dit kun je het beste leren met de online piano cursus van Cor Bakker.

A akkoord piano

B akkoord piano

C akkoord piano

D akkoord piano

E akkoord piano

F akkoord piano

G akkoord piano

Verschillen tussen majeur- en mineurakkoorden

Zoals tonen eigen klanken (geluiden) hebben is dit ook het geval bij een piano akkoord. De klanken van majeur en mineur zijn eigenlijk het tegenovergestelde van elkaar. Majeur betekent eigenlijk opgewekt/blij, terwijl mineur wordt aangeduid met neergeslagen/droevig. Naast de klank is er nog een belangrijk verschil te weten. Dit verschil zit hem in de vingerzetting op het klavier.

De majeur akkoorden bevinden zich namelijk aan de rechterkant van het klavier en de mineur akkoorden juist aan de linkerkant. Nu je het klavier hebt opgedeeld in twee delen, is het belangrijk om de middelste toets van elk deel te vinden. Om het midden te bepalen kijk je zowel naar de witte als de zwarte toetsen van het klavier.

Waarom zijn piano akkoorden zo belangrijk?

Om nieuwe muzieknummers, van bijvoorbeeld de radio, te leren spelen zullen piano akkoorden erg belangrijk zijn. Het leren van akkoorden zorgt er namelijk voor dat je creatief wordt in je pianospel en tevens op een goede manier piano kunt spelen. In tegenstelling tot het volgen van pianolessen bij een muziekschool zal je voornamelijk eerst lessen krijgen in het noten lezen. Wil jij meteen leuke liedjes spelen? Dan is het verstandig om eens online pianolessen te volgen op basis van piano akkoorden.

Wees vooral creatief in het piano spelen

In het begin zal het misschien moeilijk zijn om steeds weer voor het juiste piano akkoord te kiezen. Door veel te oefenen zal je pianospel steeds beter worden en uiteindelijk ben je een expert in het improviseren van muzieknummers.

Hieronder vind je een piano akkoorden schema met de voornaamste piano akkoorden om nog sneller piano te leren spelen:

schema piano akkoorden

Wil je akkoorden piano leren, maar heb je nog specifieke vragen? Dan mag je in het reactieveld hieronder gerust een bericht achterlaten. Zo worden meteen je vragen beantwoord met betrekking tot het akkoorden leren op de piano.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

18 gedachten over “Piano akkoorden leren spelen

 1. L.S. het is mij nog niet duidelijk welke noten aan te slaan en de vingerzetting?

 2. Beste Henk,

  Ik snap niet wanneer ze een major of een minor akkoord bedoelen. Moet je een major akkoord spelen als er een m achter staat of juist niet?! Kan jij me dat vertellen?

  Ik hoor graag van je!

  1. Beste Lise,

   Akkoorden zullen meestal major zijn. Als er een kleine ‘m’ achter het akkoord staat is deze minor, waardoor je in dit geval dus geen major akkoord speelt.

   Hopende je hierbij te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Henk

 3. Geachte,

  Ik zag net je video op internet. Ik dacht leuke manier om piano te leren spelen. Tot ik de prijs zag jammer genoeg. Ik viel bijna achterover van mijn stoel van de hoeveelheid. Ik heb niet heel goed gelezen, maar ik dacht 1400 euro per jaar. Wat heel veel is. Ik zit op een muziekschool en betaal jaarlijks een kleine 200 euro, dus van het geld dat ik aan jou zou moeten betalen kan ik pianoles krijgen van iemand die conservatorium heeft gedaan. En dan heel mijn muziekschool loopbaan afronden. Ik geef toe ik speel geen piano, maar heb dwarsfluit lessen gevolgd. Nu ben ik bezig met melodisch slagwerk, wat qua akkoorden op het piano spelen lijkt. Ik vind het heel jammer dat je van jezelf vind dat de kostprijs laag is. Geef mij maar lessen van ongeveer 200 euro van een gediplomeerde conservatorium leerkrachten. Mijn excuses maar ik vind mijn methode die ik volg dan net iets goedkoper.

  Met vriendelijke groet,

  Sanne

  1. Beste Sanne,

   Bedankt voor je reactie. Waarschijnlijk heb je het verkeerd gelezen, want voor de pianolessen van Steven Pruis betaal je eenmalig 149 euro en in termijnen 15,95 euro (12 keer).

   Mocht je nog meer vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag.

   Met vriendelijke groet,

   Beheerder Leeronlinepiano.nl

  2. Tjonge Sanne, niet goed lezen en dan zo’n ongelooflijk nare reactie plaatsen. Je moet gewoon lekker melodisch slagwerk gaan spelen en liever niet meer jouw toetsenbord aanraken. Overweeg ook gewoon een goede bril aan te schaffen. Wat ook helpt is om tot 10 te tellen voordat je een reactie zoals deze plaatst. Toch fijn dat je alvast op voorhand jouw excuses hebt aangeboden. Ook de vriendelijke groet ontbreekt niet.

   De groeten Sanne!

   Franklin

   Ps. ik heb helemaal niets met deze site te maken. Ik voelde me alleen plaatsvervangend geraakt toen ik jouw reactie las. Vandaar dat ik ook even reageer.

   1. Hallo Franklin,

    Bedankt voor je reactie, maar de reactie van Sanne was niet misplaatst. Ze haalde waarschijnlijk even de kosten van de offline pianoleraren door elkaar met de kosten van een online cursus. Fouten maken doet iedereen wel is.

    Met vriendelijke groet,

    Team Leeronlinepiano.nl

 4. Ik heb een vraagje

  Moet je een akkoord gelijk met een noot aan slaan

  Ik hoor graag van u

 5. Handige pagina! Het is inderdaad fijn om eerst akkoorden te leren spelen. Is een stuk makkelijker dan noten.

 6. Het leren van akkoorden voor de piano lijkt mij ook wel wat. Momenteel leer ik nu eenvoudige piano liedjes met behulp van filmpjes op YouTube. Hierdoor kun je binnen de kortste keren al leuke liedjes spelen op de piano. Echter is het gewoon de kunst van herhaling, en blijft een goede piano cursus onmisbaar.

  1. Hallo Victor,

   Dat is zeker waar! Het leggen van een goede basis door middel van een kwalitatief goeie cursus bepaald vaak hoesnel je vorderd door de maanden heen. Daarnaast kan het voorkomen dat wanneer je professioneel wilt spelen je met filmpjes je dingen verkeerd aanleert. Voor een leek die gewoon hobbymatig piano speelt is dit niet direct een probleem.

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

 7. Mijn zoontje zit sinds kort op pianoles en oefent ook veel. Hij wil graag wat meer leren over piano-akkoorden, dus dit artikel is erg geschikt voor hem. Interessant dat majeur-akkoorden opgewekt zijn.

  1. Hallo Jan,

   Super bedankt voor je reactie! Mooi om te horen dat je zoontje veel heeft aan dit artikel. Veel succes met oefenen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

 8. Best team,
  Al weer even terug ingegaan op de aanbieding van Paco.
  De vraag is ; wat doe ik nu met de cursus, is ergens een handleiding te vinden?
  Het leuke boekje van Paco en Matteo heb ik ook, dat is goed bruikbaar, maar de cursus kan ik niets mee. Het zal wel aan mijn leeftijd liggen (85) maar misschien kan iemand mij op weg helpen.

 9. Beste,

  ik kom nu stom over, maar ik kan dit echt niet…. ik heb ergens eens site en dan stond er gewoon bv. ASDA ASDA DFG DFG… ik zal het tonen: Of wil je een liedje spelen? Bijvoorbeeld Vader Jacob gaat zo:
  ASDA ASDA DFG DFG GHGFDA GHGFDA KGK KGK, snappie? als er iemand zo’n site kent, pls comment!

  grtjes,
  Nora

Reacties zijn gesloten.