Een synthesizer is een voorloper van het keyboard en heeft soortgelijke eigenschappen. Maar is een synthesizer eigenlijk wel een toetsinstrument? Sommige synthesizers beschikken namelijk wel over toetsen, maar sommige ook helemaal niet. Vaak wordt een synthesizer gebruikt om muziek op te nemen. Deze korte stukjes muziek worden ook synthesizer pianowel ‘samples’ genoemd. Daarnaast kan dit instrument zelf geen muziek produceren, omdat er geen interne speakers aanwezig zijn. Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden is een synthesizer een ideaal muziekinstrument voor dj`s en producers. Wil je echter piano leren spelen? Dan kun je beter kiezen voor een keyboard in plaats van een synthesizer.

Vergelijk 68 Synthesizers
Meer informatie

Wat is een synthesizer piano?

Zoals eerder werd gezegd wordt een synthesizer piano gebruikt voor het opnemen van geluiden (samples). In tegenstelling tot een keyboard kan een synthesizer deze geluiden, zodanig bewerken dat er nieuwe geluiden ontstaan. Daarnaast heeft dit muziekinstrument ook de eigenschap om geluiden van andere instrumenten te imiteren. Denk hierbij aan het geluid van een akoestische piano of orgel. Wanneer je een online piano cursus wilt gaan volgen is een synthesizer echter niet geschikt, omdat deze instrumenten weinig of helemaal geen toetsen hebben. Indien een producer of dj gebruik wil maken van toetsen, wordt er vaak een MIDI controller op de synthesizer aangesloten.

Geschiedenis

De eerste versie van de synthesizer is uitgevonden in het jaartal 1876 door Elisha Gray. Zij staat ook wel bekend als èèn van de uitvinders van de telefoon. Rond de jaren dertig werd de technologie van de synthesizer verder ontwikkeld door Hammond, maar bij verdere ontwikkeling was dit toch geen succes. Pas in de jaren zestig kon men een synthesizer kopen voor particulier gebruik. Omdat elektronica ook in klein formaat kon worden geproduceerd, wist men in de jaren zeventig synthesizers te ontwikkelen die ook enigszins draagbaar waren. Voorheen was een synthesizer behoorlijk prijzig, maar in de jaren tachtig kwam hier verandering in. Synthesizers werden namelijk steeds compacter en door de ontwikkeling van de MIDI (Musical Instrument Digital Interface) controller werd het ook erg eenvoudig om andere apparaten te koppelen. Tien jaar later kon men een synthesizer gebruiken voor de computer. Met behulp van software waren synthesizers het ideale muziekinstrument voor onder andere dj`s.

MIDI keyboard

MIDI keyboardOmdat de meeste synthesizers weinig of helemaal geen toetsen hebben, wordt er meestal gebruik gemaakt van een MIDI keyboard. Door de komst van het MIDI keyboard werden de meeste synthesizers al standaard ontworpen zonder toetsen. Deze synthesizers worden ook wel modules genoemd en zijn eigenlijk alleen te besturen via een MIDI keyboard. Daarnaast werd het ‘master keyboard’ ook erg populair. Dit toetsinstrument heeft alleen de beschikking over een toetsenbord en een paar MIDI aansluitingen. Hierdoor kun je eigenlijk alle piano geluiden produceren en bewerken met behulp van de synthesizer. Ook kan zo`n master keyboard op meerdere synthesizers worden aangesloten, waardoor er kosten kunnen worden bespaard. Daarnaast maken MIDI keyboards gebruik van ‘sequencers’ (sturen geluidinformatie door in een vooraf bepaald tempo) om de synthesizer grotendeels te automatiseren.

Synthesizer in computervorm

Tegenwoordig zit er in elke computer wel een soort van synthesizer. Deze synthesizers zijn eigenlijk een soort van software om het geluid van de computer te bepalen. Daarnaast kun je ook bepaalde programma`s kopen om een computer te transformeren naar een echte synthesizer (soortgelijke functies). Deze software is meestal gebaseerd op de ouderwetse mechaniek van de eerste synthesizermodellen.

Draagbare synthesizers

Skeytarinds de jaren 80 werden de synthesizers steeds compacter en dus ook erg makkelijk om mee te nemen. Daarnaast paste men de techniek toe in andere muziekinstrumenten, zoals een gitaar. In dit geval sturen de toetsen niet de synthesizer aan, maar de snaren van een gitaar. Ook was de ‘keytar’ erg populair. Dit muziekinstrument is eigenlijk gewoon een toetsenbord in de vorm van een gitaar, wat met een gordel wordt gedragen.

Keyboard versus synthesizer

Om het verschil tussen beide toetsinstrumenten duidelijk te maken geven we hieronder een opsomming met de belangrijkste eigenschappen. Naast de eigenschappen komen ook de functie en de toepasbaarheid als piano aanbod.

Keyboard piano

  • Beschikking tot verschillende samples (opgenomen muziek), maar meestal niet de eigenschap om deze samples te bewerken.
  • Niet afhankelijk van externe speakers, omdat de meeste keyboards al standaard worden uitgerust met interne speakers en versterker.
  • Indien men kiest voor een topkwaliteit keyboard (hoge prijs) zijn de eigenschappen/functies in vergelijking tot een synthesizer bijna gelijk.
  • Keyboards hebben meestal de beschikking over 61 tot wel 88 toetsen.
  • Daarnaast is een keyboard erg makkelijk te bedienen en dus zeker een aanrader voor beginnende pianisten.

Synthesizer

  • Men kan samples zelf samenstellen, bewerken en afspelen.
  • Oneindig veel mogelijkheden in het produceren van geluid.
  • Heeft niet de beschikking tot interne speakers en een versterker, waardoor erg afhankelijk van externe speakers.
  • Per model is het aantal toetsen erg verschillend en sommige hebben helemaal geen toetsen.
  • Erg ingewikkeld instrument, wat vooral gebruikt wordt door dj`s en producers.

4 gedachten over “Synthesizer piano

    1. Hallo Peter,

      De prijs is erg afhankelijk van de eigenschappen en functionaliteiten die je zoekt. Er zijn bijvoorbeeld al mini-synthesizers die verkrijgbaar zijn voor 50 euro. Ben je opzoek naar een complete synthesizer met meer dan 80 toetsen? Dan moet je al snel denken aan prijzen gelegen rond de drie- en vierduizend euro. Over het algemeen heb je al een degelijk apparaat voor 500 euro. Dit is ook echt de categorie waar de gemiddelde producer zijn eerste aankoop op baseert. Bekijk onderstaande filmpje is waar een Yamaha wordt uitgelicht die al 3000 euro kost. Geeft een beetje een idee wat je kunt verwachten voor dat geld.

      Met vriendelijke groet,

      Team Leeronlinepiano.nl

    1. Hallo Laura,

      Er zijn veel verschillende producenten die synthesizers op de markt hebben gebracht. Een aantal bekende waar je waarschijnlijk al weleens van gehoord hebt worden hieronder weergegeven. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook één van de merken zijn die je uiteindelijk kiest.
      1. Korg
      2. Moog
      3. Roland
      4. Novation
      5. Arturia
      6. Teenage engineering
      7. Walddorf
      8. Dreadbox
      9. Studiologic

      Met vriendelijke groet,

      Team Leeronlinepiano.nl

Geef een antwoord