Piano leren spelen is iets dat veel tijd kost. Een groot deel van deze tijd besteed je in je eentje achter de piano. Het andere deel spendeer je met je pianoleraar. Het is heel belangrijk dat je een goede klik met deze pianoleraar hebt. Een goede pianoleraar vinden die perfect bij jou past is niet altijd even makkelijk. Op deze pagina zullen we een paar dingen noemen waarop je kunt letten. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen die je jezelf kunt stellen.
Inhoudsopgave
Welke stroming wil je bestuderen?
In de pianomuziek onderscheiden we grof gezegd 2 stromingen van elkaar. Je hebt de lichte muziek en de klassieke muziek. De klassieke muziek behoeft niet veel uitleg, de lichte muziek is eigenlijk alles wat niet klassiek is. Pop, rock en jazz zijn bijvoorbeeld vormen van lichte pianomuziek. Als jezelf een specifieke voorkeur hebt met betrekking tot een stroming, kun je een pianoleraar hierop selecteren. Veel pianoleraren kunnen je beide stromingen aanleren, maar ze hebben meestal wel een specialiteit. Voordat je gaat zoeken naar een pianoleraar is het dus belangrijk dat je jezelf goed inleest.
Lessen op een muziekschool?
Als je hebt gekozen voor een bepaalde stroming kun je jezelf gaan afvragen of je lessen wil gaan volgen op een muziekschool. De andere keuze is een privéleraar die werkt als particulier. Allebei de opties hebben uiteraard voor- en nadelen. Zo heb je bij een particulier een stuk meer flexibiliteit. Je kunt dan vaak kiezen voor lessen in je eigen huis, of lessen bij de leraar. Ook kun je elke keer kiezen voor een andere lestijd. Bij een muziekschool heb je deze vrijheid meestal niet. Leraren van een muziekschool moeten met meer dingen rekening houden dan een privéleraar. In dit geval heb je wel een stukje meer zekerheid over de kwaliteit van de leraar. Dit omdat er bij een muziekschool meer controle is dan bij een particulier.
Dan kun je ook nog kiezen voor online lessen. Ook op het internet kun je namelijk een goede pianoleraar vinden. Dit is een stuk minder persoonlijk, maar biedt nog meer flexibiliteit. Deze lessen kun je namelijk volgen op elk moment dat je maar wil. Ook kun je videolessen pauzeren of opnieuw bekijken. Als je online les krijgt heb je wel minder sociale controle, waardoor je sneller kunt stoppen met de lessen. Ook een persoonlijke band met een pianoleraar zal je online niet krijgen, omdat er vaak wordt gewerkt met video’s die voor elke leerling gebruikt worden.
Persoonlijke begeleiding combineren met kwaliteit
Een belangrijk facet van een goede pianoleraar is uiteraard de persoonlijkheid. Als je geen goede klik hebt met een pianoleraar, zal dit je ontwikkeling niet ten goede komen. je associeert piano spelen dan toch snel met negatieve gevoelens. Hierdoor wordt veel plezier van het spelen weggehaald. Maar je moet je ook weer niet volledig laten leiden door een persoonlijke klik. Een hele vriendelijke leraar of lerares moet je ook iets kunnen leren. Om een goede mix te vinden tussen deze 2 elementen raden we aan om veel proeflessen te nemen. Veel pianoleraren bieden gratis proeflessen aan. Zo kun je even kijken of iemand bij je past of niet. Hierna kan je een goede en weloverwogen beslissing maken.