Privé pianoles of in groepsverband

Privé pianoles of in groepsverbandIn de tijd van de digitale muziek willen steeds minder kinderen muziek leren spelen op een instrument. Gelukkig zijn er nog genoeg ouders die wel willen dat hun kind zich muzikaal ontwikkelt. Een van de meest populaire instrumenten is de piano, en er zijn dan ook genoeg pianoleraren of muziekscholen waar je pianoles kunt volgen. Zowel voor kinderen als voor volwassenen is er genoeg te kiezen. Voordat er een bepaalde leraar of school wordt gekozen is er echter een belangrijke beslissing die gemaakt moet worden. Ga je een privéles nemen, of vind je het toch fijner om in groepsverband pianoles te krijgen? We hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Kenmerken van privéles

Als je geld overhebt voor een privéles, weet je in ieder geval zeker dat de leraar genoeg tijd en aandacht voor je heeft. Er hoeft namelijk niet op andere leerlingen gelet te worden. Zo kan er meer worden gefocust op het verbeteren van jouw pianospel. Ook is er sprake van meer flexibiliteit. Bij het maken van een afspraak hoeft er slechts met twee mensen rekening gehouden te worden. Privélessen kunnen meestal op drie plekken worden gegeven. Bij de leraar thuis, bij jou thuis, of op een muziekschool. Een nadeel van privéles heeft te maken met de prijs. Eén op een lessen zijn namelijk, logischerwijs, een stuk duurder dan lessen die in groepsverband worden gegeven.

Voordelen van pianoles in groepsverband

Naast het duidelijke voordeel dat hierboven al genoemd is, de prijs, heeft het pianoles krijgen in een groep ook andere positieve aspecten. Als je je pianostukken in een groep oefent, leer je namelijk ook gelijk hoe het is om te spelen voor meerdere mensen. Hiernaast kunnen leerlingen in een groep elkaar ook bepaalde dingen bijbrengen. Zo leer je niet alleen van de leraar, maar ook van medeleerlingen. Kijkende naar de ontwikkeling van kinderen kan ook het sociale aspect een rol spelen. Je thuis voelen in een groep kan voor veel zelfvertrouwen zorgen.

Welke vorm past het best bij jou?

Als je de 2 verschillende varianten met elkaar gaat vergelijken, valt gelijk op dat de voordelen van de ene vorm, de nadelen van de andere zijn. Zo verlies je in groepsverband een bepaalde mate van flexibiliteit. Afspraken maken met meerdere personen is lastig, zeker als je kijkt naar de locatie, want waar vind je nou een kamer waar meerdere piano’s staan? Dit terwijl je, juist door het spelen in een groep, minder snel een afspraak zal afzeggen, omdat je iets meer sociale controle hebt. Toch is het belangrijkste verschil tussen de twee vormen de prijs. Privélessen zijn meestal minstens twee keer zo duur als groepslessen.

Voordat je beslist welke vorm het beste bij jou past, is het dus handig om goed je beweegredenen tegen elkaar af te wegen. Naar wat ben je op zoek, en wat mag dit kosten? Als je de onverdeelde aandacht van de pianoleraar wil, is het uiteraard beter om privéles te nemen. Vind je het fijn om in een groep te spelen, dan is de andere optie beter.