Piano kinderliedjes leren spelen

Piano kinderliedjes leren spelenAls je begint met piano spelen is het uiteraard belangrijk dat je veel oefent. En aangezien het heel frustrerend kan zijn als er iets niet lukt, beginnen de meeste leerlingen met speciale piano kinderliedjes. Hierbij kun je denken aan sinterklaas- of verjaardag liedjes. Als je een liedje herkent, wordt het makkelijker en ook leuker om te spelen. Het internet staat vol met bladmuziek voor kinderen en beginners en er zijn ook veel pianoboeken voor beginners. Er is dus geen excuus voor de beginnende leerling!

Pianoboeken kinderliedjes leren spelen
Meer informatie

Noten lezen

De basis voor het spelen van piano is het kunnen lezen van noten. Daarom begint elk pianoboek voor kinderen ook met een beknopte uitleg van de notenbalk. Het is misschien niet het leukste onderdeel van piano spelen, maar wel heel productief. Met alleen kijken naar de pianotoetsen kun je ook liedjes leren, maar verder dan kinderliedjes zal je niet komen. De bladmuziek voor kinderen is meestal gemaakt met een grote notenbalk. Zo kunnen kinderen of andere beginners duidelijk zien wat er gespeeld moet worden.

Voorbeelden piano kinderliedjes

Als er ergens een piano in een kamer staat, rennen veel mensen er gelijk heen. Ze spelen een aantal deuntjes die ze onder de knie hebben. Dit zijn vaak speciale piano kinderliedjes. Simpel om te spelen, maar toch worden er vaak hoge ogen mee gegooid! Eén van de bekendste piano kinderliedjes is waarschijnlijk “Vader Jacob”. Met een paar minuten oefenen kan dit deuntje door iedereen worden gespeeld. Een ander voorbeeld is het “Happy Birthday”. Iets moeilijker dan Vader Jacob, maar toch een uitstekend beginnersliedje. Hoe leuk is het als je kind dit kinderliedje op je verjaardag voor je kan spelen?

Waar vind je piano kinderliedjes?

Zoals gezegd kun je op het internet veel bladmuziek van piano kinderliedjes vinden. Even zoeken op Google en je kunt gelijk aan de slag. Het is misschien voor sommige echter handiger om een pianoboek met kinderliedjes te kopen. Hier vind je naast piano kinderliedjes ook een uitleg van de piano zelf. Hierbij kun je denken aan toonladders en hoe je noten moet lezen. Het hangt een beetje af van het doel dat jij hebt of je kind heeft. Als je simpelweg een paar kinderliedjes op de piano wil spelen, kun je prima het internet gebruiken. Wil je echt piano leren spelen, is een pianoboek zelf handiger. Deze boeken worden gerangschikt op niveau. Speciale pianoboeken met kinderliedjes hebben meestal het laagste niveau.

Kinderliedjes op de piano zijn vaak snel aangeleerd door kleine kinderen. In de eerste levensfase zijn kinderen heel erg snel in de ontwikkeling. Dit geldt ook voor hun muziekcapaciteiten. Nadat de kinderen piano kinderliedjes geleerd hebben, kunnen ze meestal snel doorgroeien naar een hoger niveau. Toch zullen de kinderliedjes altijd in het geheugen blijven, omdat de basis erg belangrijk is.

2 gedachten over “Piano kinderliedjes leren spelen

  1. Ik ga akkoord dat het heel belangrijk is om een metronoom te gebruiken tijdens de eerste jaren omdat beginners meestal veel moeite hebben met tempo. Ik heb ook piano spelen geleerd toen ik 10 was en nu wil ik dat mijn dochter hetzelfde zal doen. Nu ben ik op zoek naar makkelijke composities om samen die te oefenen 🙂

    1. Hallo Lauren,

      Leuk dat je een reactie stuurt! Op het internet staan een tal van liedjes die je kunt spelen met je kind. Denk bijvoorbeeld aan de welbekendere liedjes die bijna in alle gevallen verkrijgbaar zijn met piano akkoorden.

Reacties zijn gesloten.