Piano spelen voor ouderen

Piano spelen voor ouderenWaar veel kinderen en jongeren op muziekles zitten, is het bij volwassenen eerder een uitzondering dan een regel. Toch zijn er veel volwassenen die veel interesse hebben in het bestuderen van een instrument. Mede hiervoor hebben meerdere muziekscholen besloten om speciale pianolessen voor volwassen aan te bieden. Uiteraard is de essentie van het piano spelen niet anders dan bij kinderen of jongeren. Maar er zijn wel degelijk een aantal facetten die hebben geleid tot specifieke leermethodes voor de ouderen onder ons.

Alfred’s pianomethode

Eén van de bekendere lesmethodes heet “Alfred’s pianomethode”. Deze methode is gemaakt voor de beginnende leerling. Volwassenen die op pianoles gaan zijn grof gezegd op te delen in twee groepen. De ene groep bestaat uit volwassenen die vroeger al hebben gespeeld op de piano, en weer willen beginnen. De andere groep heeft nog nooit serieus op een piano gespeeld. Alfred’s pianomethode is speciaal voor deze 2e groep. De methode is bedacht met een bepaald doel in het achterhoofd. Dit doel is het zo snel mogelijk onder de knie krijgen van de basisakkoorden. Met deze akkoorden kunnen veel liedjes gespeeld worden, vooral moderne liedjes.

Het nadeel van deze methode is dat er niet wordt toegewerkt naar het spelen van klassieke stukken. Akkoorden zijn handig en worden veel gebruikt, maar het dekt slechts een gedeelte van de totale pianomuziek. Toch kun je met de akkoorden veel, en dat geeft ook een goed gevoel. Je ontwikkeling lijkt zo lekker snel te gaan. Als je de akkoorden beheerst is het ook eenvoudiger om noten te leren lezen. De akkoorden gaan namelijk gepaard met een bepaalde logica.

Bestaande kennis opfrissen

Als iemand vroeger wel veel op de piano heeft gespeeld gaat de leraar ervan uit dat je over de juiste basiskennis beschikt. Het is voor deze groep volwassenen dan vooral zaak om veel te oefenen. In het begin zal dit niet gemakkelijk gaan. Piano spelen voor volwassenen is echter net als fietsen, je verleert het nooit echt als je het vroeger al goed kon. Veel oefenen zal ervoor zorgen dat de mooie tonen in no time weer uit je vingers vliegen.

Een belangrijk iets om te onthouden is dat piano spelen voor volwassenen ook leuk moet blijven. Als iets niet lukt, kun je het beste even pauze nemen. Hiermee voorkom je frustratie. Als je de volgende dag weer begint, zal je zien dat het een stuk beter gaat. Voor de motivatie is het belangrijk dat het piano spelen echt leuk blijft. Jezelf verbeteren is namelijk alleen mogelijk als je vaak genoeg speelt. En wie gaat nou tegen zijn zin in elke dag op de piano spelen?

Deel je progressie

Het delen van je progressie kun je uiteraard doen tijdens de pianolessen. Met je leraar of lerares bespreek je hoe het gaat, en hij of zij kan goed inschatten of je vooruit gaat. Maar een leuk ding van piano spelen voor volwassenen is dat je aan je partner of aan je kinderen kan laten horen wat je kan. Het enthousiasmeren van mensen geeft vaak extra motivatie. Bovendien zou je een serenade kunnen spelen voor je partner, hoe romantisch is dat? Als je naasten zeggen dat je mooi speelt krijg je automatisch meer zin om te oefenen.

Denken dat je te oud bent om piano te leren spelen is onzin. Op elke leeftijd kun je nog leren piano spelen. Uiteraard gaat de vooruitgang bij kinderen vaak sneller, maar je bent nooit te oud om te leren. Speciale leermethodes zorgen ervoor dat piano spelen voor volwassenen dichtbij is voor iedereen. Er is geen excuus meer om je droom niet waar te maken. Als je inzit over de prijs van pianolessen kun je ook proberen om eerst een aantal volwassen pianocursussen online te volgen. Zo kun je zien of je een beetje gevoel hebt voor het pianospel.

3 gedachten over “Piano leren op latere leeftijd?

 1. Interessant om te lezen! Ben bijna de 60 genaderd en wil eigenlijk toch nog piano leren spelen. Wat raden jullie mij aan? Een piano cursus online of gewoon de lessen van een pianoleraar. Zelf ben ik al snel geneigd om voor privé pianolessen te kiezen, dit i.v.m. de persoonlijke begeleiding.

  Mvg,

  Bor

  1. Hallo Bor,

   Dat is een beetje afhankelijk van hetgeen wat jezelf fijn vindt. Ben je nog erg mobiel aangelegen en wil je graag onder de mensen zijn dan is een pianoleraar wel een goede stap. Mocht je toch wat moeilijker op de been zijn, maar wel verstand hebben van computers, dan kan een online piano cursus ook prima werken. Nu jezelf aangeeft dat je neigt naar privé pianolessen is dat vast hetgeen wat voor jou ook het beste is. Tip: het is mogelijk om wat proeflessen te volgen zodat je weet wat je krijgt voor je geld.

   Veel succes met je zoektocht!

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

 2. Ik ben recent met pensioen gegaan en heb nu veel tijd voor nieuwe hobby’s. Zo wil ik graag piano leren spelen. Grappig dat er voor beginnende volwassenen een speciale methode is ontwikkeld. Ik ga me hier eens in verdiepen.

Reacties zijn gesloten.