Pianospel opnemen

Pianospel opnemenEr zijn heel veel verschillende manieren waarop je je pianospel kunt verbeteren. Zo zijn er duizenden boeken en leermethodes bedacht. Er is voor iedereen een methode die perfect bij hem of haar past. Iets wat weinig gebeurt, is het terugluisteren van je eigen gespeelde stukken. Tot op een gegeven moment kun je genoeg vooruitgang boeken door de piano te bestuderen via bladmuziek. Om je spel echter tot echte grote hoogte te doen stijgen, is het terugluisteren van je muziek heel handig. Hier lees je waarom, en we geven ook een aantal tips over hoe je dit het beste kunt doen.

Vergelijk microfoons
Meer informatie

Perfect vergelijkingsmateriaal

Van ongeveer elk pianostuk dat is uitgebracht zijn uitvoeringen te vinden op YouTube. Als je naar verschillende uitvoeringen luistert, kun je voor jezelf beslissen wat je het mooist vindt klinken. Zo weet je hoe je het pianostuk zelf kunt spelen. Het is echter erg lastig om je eigen spel goed te beoordelen tijdens het spelen. Dit is een van de redenen waarom pianoleraren zo belangrijk zijn in de ontwikkeling van je capaciteiten. Deze meneer of mevrouw is gespecialiseerd in het analyseren van jouw vertoonde pianospel. Toch kun je, als ervaren pianospeler, zelf het best inschatten welk gedeelte van je pianospel je nog kunt verbeteren.

Het kan confronterend zijn om jezelf te horen spelen, maar het is toch aan te raden om over deze drempel heen te stappen. Door jezelf op te nemen terwijl je speelt verleg je de focus van de bladmuziek naar de ‘echte’ muziek. Dit zal zorgen voor een andere manier van het bestuderen van het stuk, en zal net dat beetje extra flair geven aan je uitvoering.

Professionele opnames

Het kan uiteraard ook zo zijn dat je je pianospel niet alleen op wil nemen om het te verbeteren. Als je zelf bijvoorbeeld video’s op YouTube wilt plaatsen waarop je piano speelt, kan het handig zijn om goede apparatuur aan te schaffen. Als de opnames puur voor eigen gebruik zijn volstaat de camera op je smartphone vaak. Er zijn een aantal verschillende niveaus waaruit je moet kiezen als je wil besluiten wat voor opnameapparatuur je gaat aanschaffen.

Het eerste niveau, na de mobiele telefoon, is een ‘audacity microfoon’. Deze is voor de beginner vaak goed genoeg. Je kunt redelijke geluidsopnames met zo’n soort microfoon vastleggen. Wel kan er soms wat gekraak of geruis in de opnames komen. Om dit de voorkomen kun je kiezen voor een flash recorder. In een kleine ruimte kan een flash recorder hele mooie geluidsopnames opnemen.

Als ook dit niet goed genoeg is voor het opnemen van je pianospel krijg je al snel te maken met echte studioapparatuur. Meerdere opname instrumenten, bedekking van de muren die helpen om echo’s en galmen te verwijderen en condensatormicrofoons. Als je hiermee aan de slag gaat, zal je snel veel geld kwijt zijn.

Opnemen in een studio

Wanneer je geen zin hebt om zoveel geld te investeren en je toch professionele opnames wil maken zijn er ook andere opties. In de meeste steden kun je gebruik maken van professionele studio’s waar piano’s instaan. Zo’n plek beschikt meestal over veel technische features. Je reserveert dan voor een bepaalde tijd een opnameruimte. Je moet natuurlijk ook kijken naar de piano’s waarop je in deze studio kan spelen. Op het internet kun je een studioruimte vinden bij jou in de buurt.