piano leren spelen kind

piano leren spelen kindMuziek maken is iets wat kinderen graag doen. Van de leuke speelgoed piano’s in hun jeugd tot de wat realistischer piano spelletjes op het internet. Niks aan gelogen toch? Kinderen en muziek is gewoon iets wat goed samen gaat.

Misschien heeft u een kind die muzikaal is of gewoon muziek wil maken? Dan kunt u overwegen om uw kind een piano cursus cadeau te doen. Piano leren spelen voor kinderen is helemaal niet zo’n gekke gedachte. Kinderen hebben misschien niet de benodigde armlengte om het klavier goed te kunnen bespelen. Toch is het beter om van jongs af aan hiermee te beginnen. Alleen of gezellig samen met de ouders, dit schept ook een betere band tussen ouder en kind. Nog niet overtuigd? Om u toch wat meer informatie te geven vindt u hieronder de voordelen van online of privé pianolessen en het keyboard leren spelen als kind.

Kinderpiano`s vergelijken
Meer informatie

Voordelen pianoles bij kinderen

Maar wat zijn nou de voordelen van pianoles voor kinderen? Piano spelen is namelijk een hele lange tijd afgeschilderd als een hobby voor mensen met veel geld. Gelukkig is dit niet meer het geval. Piano’s zijn door de jaren heen al voor een redelijke prijs aan te schaffen. Of denk eens aan een iets goedkopere variant piano geschikt voor uw kind, het keyboard. Naast het feit dat het piano spelen geen dure hobby hoeft te zijn kent het meerdere voordelen. Het is namelijk goed voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen en legt een basis voor toekomstige muzikale successen.

Voorkomen van verveling

Net zoals bij het maken van huiswerk moet je inzien dat dit handig kan zijn voor later. Piano spelen is ook zoiets. Er is nog nooit iemand geweest die door één keer piano spelen, meteen mooie stukken kon spelen. Natuurlijk zit er wel een verschil in de leergierigheid als zowel het leervermogen van het kind. Het ene kind leert namelijk sneller dan de ander. Dat is niet erg, hoe groter de uitdaging des te mooier is de beloning die je ervoor terugkrijgt. Zeker handig als uw kind boos of even vervelend is.

Het bespelen van een toetsinstrument kan dan een mooie oplossing zijn, want al spelend vergeet je even wat er om je heen gebeurd. En als ouder is het ook leuk om samen met je kind piano te gaan spelen. Dit versterkt de band en geeft je als ouder ook de mogelijkheid om enige muzikale kennis te verkrijgen. Handig, twee vliegen in één klap!

Ontwikkeling van de hersenen bij uw kind

Nu gaan we even wat dieper in op een wetenschappelijk voordeel. Het is namelijk zo dat kinderen die piano spelen een aantal handige vaardigheden ontwikkelen. Vaardigheden zoals luisteren, leesvaardigheid, emotionele intelligentie en taalverwerving. Het is zelfs zo dat het bespelen van een muziekinstrument ondersteuning kan bieden bij de behandeling van dyslexie. Daarnaast zorgt het er ook voor dat kinderen zich beter kunnen concentreren en meer kunnen opnemen in een kortere tijd.

Ook is er onderzoek gedaan of er een verschil is in het maken van muziek, dan alleen het luisteren naar muziek. De hierboven genoemde voordelen, zijn bij mensen die muziek spelen groter dan bij mensen welke alleen naar muziek luisteren. Leuk om te horen toch? Dus niet alleen leert uw kind muziek spelen, ook zijn/haar vaardigheden worden onbewust getraind.

Online of privé pianolessen volgen?

Overtuigd van het feit dat piano spelen goed is voor kinderen? Maar wat is nou echt de beste manier om snel en effectief een toetsinstrument te bespelen? In dit gedeelte behandelen we de online pianolessen en de privélessen. Om meer duidelijkheid te brengen in deze twee mogelijkheden van piano leren spelen maken we onderscheidt in ‘online pianoles‘ en ‘privé pianoles‘.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Online pianolessen

online piano spelenOnline pianolessen zijn in verhouding tot privélessen erg voordelig. Dat klinkt ook wel logisch, omdat privélessen bedoeld zijn voor één persoon. Online pianolessen daarentegen worden door middel van een e-book aangeboden. Mocht het zo zijn dat u nog niet goed weet of uw kinderen wel piano willen spelen. Dan is de beste methode de aankoop van een e-book als keyboard om de beginselen van het pianospel te leren. In principe zijn er voldoende e-books te verkrijgen, welke bestemd zijn voor kinderen. Daarnaast is het een leuke bezigheid om samen met uw kind zich hierin te gaan verdiepen. Mocht u toch graag een privé pianoles willen, lees dan snel verder voor meer informatie.

Privé pianolessen

Privé pianolessen zijn natuurlijk ook gewoon mogelijk. Deze lessen zijn in twee categorieën mogelijk. Denk aan de pianolessen bij een muziekschool en de privélessen aan huis. Beide zijn prijzig en zijn vaak gebonden aan een maandelijkse betaling. Zeker iets om goed over na te denken. Het zou namelijk zonde zijn als uw kind al na twee maanden de moed heeft opgegeven. Tussentijds opzeggen kan wel, maar niet overal. Het voordeel van privélessen is de directe ondersteuning van professionele docenten. Daarnaast is het aanschaffen van een piano niet direct nodig, tenzij het kind thuis wil oefenen.

Tips tijdens het spelen

Een aantal tips die zeker kunnen helpen om je kind te leren piano spelen. Deze tips zijn praktisch en kunnen direct worden toegepast. Om het een beetje makkelijk te maken zijn ze in onderstaande opsomming puntsgewijs opgesomd.

  • Alfabet: leer je kind het alfabet van voor naar achteren.
  • Pianokruk: koop een pianokruk die verstelbaar is in hoogte.
  • Piano in het zicht: zet de piano in het zicht, zodat je kind eraan kan wennen.
  • Kopen: koop een akoestische of digitale piano.
  • Stemmen: zorg dat de piano gestemd blijft, zodat je kind leert wat zuivere klanken zijn.
  • Voorbeeld: een goede motivering is om als ouder zelf ook piano te spelen.
  • Niet forceren: forceer nooit en laat het kind bepalen wanneer hij wil piano spelen!

Keyboard leren spelen als kind

De zin ‘piano leren spelen voor kinderen’ is enigszins wel beperkt. Het is namelijk zo dat piano spelen als zowel keyboard spelen op dezelfde manier kan. Veel mensen vergeten dit nog wel eens. Daarnaast is de aankoop van een keyboard een stuk goedkoper dan een piano. Ook is een keyboard piano erg veelzijdig (leuke functies). Keyboard leren spelen als kind kan daarom gewoon met de e-books die gericht zijn op piano spelen.