IMSLP Gratis Piano Bladmuziek

Dit artikel staat in teken van gratis bladmuziek voor piano. Gratis bladmuziek is altijd interessant, gezien het feit dat je nooit zeker weet of dat ene stuk wel echt bij je past. Zowel qua stijl als de technische setting in de bladmuziek, waar jouw handposities, vingerzettingen en uitvoering aan onderhevig is. Dan is het wel zo prettig om, voordat je een prijzige partituur aanschaft, een kijkje te nemen in de bladmuziek.

IMSLP, gratis piano bladmuziek

IMSLP.org voor talloze gratis piano bladmuziek


IMSLP bestaat sinds 2006 en de afkorting staat voor International Music Library Project, oftewel vertaald het Internationals Bladmuziek Bibliotheek Project. De database staat ook bekend onder de naam Petrucci Music Library, de Petrucci Muziekbibliotheek, vernoemd naar de Italiaanse uitgever uit de 15e eeuw, Ottaviano Petrucci. Gebouwd met wiki-software, is IMSLP een publieke online bibliotheek waar je diverse gratis (piano) bladmuziek kunt vinden. In totaal hebben we het over een database van bladmuziek van in totaal meer dan 17.000 componisten! Wat je op IMSLP.org vindt zijn grotendeels partituren die door muziekliefhebbers ingescand zijn ter publicatie. Sinds 2010 heeft IMSLP ook geluidsopnames van het publieke domein en gelicentieerde opnamen opgenomen in het assortiment, zodat piano oefenen op het gehoor mogelijk wordt gemaakt.

Wat voor gratis piano bladmuziek vind ik er zoal?

Gratis Beethoven piano bladmuziekDe bibliotheek bestaat voornamelijk uit scans van oude edities die niet onder het auteursrecht vallen. Bovendien vind je op IMSLP ook bladmuziek van hedendaagse componisten, die hun muziek op deze toegankelijke wijze willen delen, dankzij de zogenaamde Creative Commons-licentie. Een van de belangrijkste projecten van de IMSLP was het sorteren en uploaden van het complete repertoire van Johann Sebastian Bach in de uitgave Bach-Gesellschaft Ausgabe (1851-99) Naast Bach vind je op IMSLP ook alle composities van Beethoven, Brahms, Chopin, Haydn, Debussy, Ravel, Satie, Schubert, Schumann en vele andere. Ook van onze Salzburgse klassieke vriend Mozart vindt je hier vrijwel alle werken, niet te vergeten de laat-romanticus Franz Liszt.

En pop-, jazz- of rockmuziek voor de piano?

IMSLP zal je geen gratis piano bladmuziek bieden van Ariana Grande, helaas. Dit heeft allemaal te maken met auteursrechten. Ook wat oudere moderne muziek, zoals The Beatles of de Stones maken geen deel uit van deze publieke gratis bladmuziek bibliotheek. Onze tip is het kijken naar wie de oorspronkelijke versie geschreven heeft, wellicht dat een popnummer van oorsprong veel ouder is dan je dacht. Dat dat ene nummer van Elvis Presley, bijvoorbeeld, net buiten de wettelijke afspraken valt voor het delen van de partituur. Met enig onderzoek kom je soms heel ver. Maar wat is er nou mooier dan onontdekte muzikale parels ontdekken, die in feite ten grondslag liggen aan vrijwel alle moderne hits?

Spelen zoals Vladimir Horowitz

Vladimir HorowitzVladimir Horowitz, een ware pianolegende wiens repertoire niet alleen bestond uit de meest bekende highlights van Beethoven en Chopin. Horowitz was een van de eerste concertpianisten, die muziek van Domenico Scarlatti ten gehore bracht bij het grote publiek, die er nooit of zelden van gehoord had. Scarlatti was een componist uit de 17e eeuw, die door Horowitz werd uitgevoerd als muziek die een prominente plek verdient op de bühne van de 20ste eeuw. Hij deed het heel verfijnd, dankzij de persoonlijke touch, die hij eraan gaf. Hij speelde het niet als barokmuziek, die best statisch en quasi “saai” kan worden. Wat Horowitz deed, is de muziek van Scarlatti in een “hedendaags jasje” te zetten, met de nodige moderne en romantische nuances en zijn bijzondere pedaalgebruik. Het piano pedaal bestond namelijk nog niet eens in de tijd van Scarlatti. De combi deed ‘t hem, waardoor de populariteit van Scarlatti drie eeuwen later weer ging stijgen!

Niet de “vrolijkste compositie” aller tijden, maar wat een muziek. Wist je dat Scarlatti in totaal meer dan 500 van dit soort korte Sonates heeft geschreven? Meer dan genoeg keuze dus, in welke stemming je ook bent!

Scarlatti Sonate gratis piano bladmuziek voorbeeld

Een voorbeeld van een wat moeilijkere Scarlatti Sonata, ook als gratis piano bladmuziek terug te vinden op IMSLP

Horowitz’s uitvoering van Schumann’s Träumerei

Robert Schumann heeft een bundel aan korte stukken geschreven, onder de titel Kinderszenen op. 15 (kinderscenes). Een specifiek stuk daaruit, de zogenaamde Träumerei (dromerij) heeft Vladimir Horowitz opgenomen in het repertoire voor zijn wereldtournees. Luister en huiver bij dit adembenemende stuk in de onderstaande video.

Deze video is een opname van zijn comeback naar zijn moederland, Rusland, bij een befaamd optreden in Moskou. Opgenomen in de Grote Zaal van het Tchaikovsky Conservatorium. Het publiek, bestaande uit luisteraars van diverse leeftijdsgroepen, wordt duidelijk geraakt door de muzikale expressie van de grootmeester, die op zijn oude dag zijn emoties blootgeeft met behulp van het klavier. Het gaat niet altijd om de virtuositeit en de grote hoeveelheid snelle noten en razendsnelle passages. Met zeer weinig noten kun je heel veel doen, soms nog veel meer.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»
Träumerei van Schumann, gratis bladmuziek

Träumerei van Schumann op IMSLP, te downloaden als opname en gratis bladmuziek.

IMSLP geeft ook de mogelijkheid om alle 15 Kinderszenen van Schumann te beluisteren en eventueel de PDF versie van de gratis bladmuziek te downloaden. Zo ook van deze bijzondere Träumerei.

Kind speelt pianoGratis piano bladmuziek voor alle niveaus

Alhoewel niet alle pianostukken even bekend zijn bij hun benaming, heb je bij IMSLP kans om heel veel stukken te vinden, behalve popmuziek. Veel bekende films bevatten klassieke muziek die wél buiten de auteursrechten valt, die dus daarmee ook te vinden is op IMSLP. Veel van deze muziek is ook vrij toegankelijk voor beginnende pianisten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Erik Satie‘s oevre, waaronder de mooie Gnossiennes of de Gymnopédies. Klassieke muziek met een speels, modern en innovatief karakter. Naast Satie vind je op IMSLP ook de bekende klassiekers zoals Beethoven’s Für Elise en nog veel meer.

Deel jouw ervaring met het verkennen van nieuwe pianomuziek in een reactie hieronder!

Wil je advies omtrent het (online) leren spelen op de piano, kun je ons altijd een bericht sturen. Veel muzikaal plezier!

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.