piano spelen en zingen

Begeleiden op de piano

Piano spelen en zingen tegelijkWanneer je tegelijk wilt zingen en piano spelen zal je veel moeten oefenen. Het is namelijk vergelijkbaar met het bespelen van twee muziekinstrumenten op hetzelfde moment. In dit geval is je stem het tweede instrument. Het tegelijk zingen en piano spelen wordt ook wel begeleiden genoemd. Er zijn meerdere begeleidingsvormen, welke hieronder kort worden behandeld.

Eenvoudige begeleidingsvorm

Eerst is het natuurlijk belangrijk om een basis te leggen. Met de rechterhand spelen we de akkoorden. Wanneer een muzieknummer begint met een C akkoord, dan speel je dus C-E-G. Speel nu vervolgens alle akkoorden van het liedje. Gaat dit goed? Dan is het nu tijd om je linkerhand te gaan gebruiken. Met deze hand speel je de grondtonen oftewel de bastonen van het nummer. De grondtoon van het C akkoord is de C etc. Alle grondtonen gevonden? Speel deze nu met je linkerhand, maar dan wel één a twee octaven lager. Wanneer je het muzieknummer met beide handen op deze manier kan spelen heb je de basis van de begeleiding te pakken.

Tijd om te zingen

Speel de begeleiding en probeer tegelijk te zingen. Het is belangrijk dat je stem boven de begeleiding uitkomt. Eigenlijk geeft je stem nu de melodie van het liedje aan, welke je anders zou moeten spelen. Om de begeleiding compleet te maken voegen we ritme toe aan het pianospel. Je slaat bijvoorbeeld met je rechterhand een akkoord aan, welke je vervolgens drie keer herhaalt. Nu speel je drie tellen in de maat.
Begeleiden op de piano met bladmuziek

Overige begeleidingsvormen

De volgende begeleidingsvormen verschillen van elkaar op basis van het ritme:

  • Maatsoorten van vier en drie tellen: met dit ritme zorg je ervoor dat de muziek levendiger word en je er eventueel op kunt dansen.
  • Maatsoort van twee tellen: veel gebruikt in rockmuziek.
  • Elk akkoord vier tellen vasthouden: veel gebruikt in jazzmuziek.

Tips begeleiden op piano

Hieronder worden nog een aantal praktische tips beschreven, welke je helpen bij het begeleiden op de piano.

  • Zorg ervoor dat je het pianospel als een ritmisch patroon ziet: hiermee voorkom je dat je de melodie speelt, zonder dat de zang hiervan afwijkt. Daarnaast is het eenvoudiger om flexibel te zijn in het tempo, als de zang versneld of vertraagd.
  • Wees niet te aanwezig met je pianospel: je maakt onderdeel uit van het totale lied, waardoor je rekening moet houden met het volume. Beter te zacht, dan te hard.
  • Gebroken akkoorden spelen: tijdens het begeleiden is het verstandig om voor arpeggio’s of gebroken akkoorden te kiezen. Het pianospel wordt hier namelijk een stuk mooier van.
  • Met twee handen spelen: het ritme speel je in dit geval met je linkerhand en met rechts de (gebroken) akkoorden. Dit is namelijk een stuk effectiever.
  • Heb voor jezelf duidelijk hoe de akkoorden eruit zien: de vingerzetting verschilt nog weleens, met name bij omkeringen.
  • Kies voor een duurzaam pianospel: wil je akkoorden mooi in elkaar laten overlopen? Dan is het verstandig om gemeenschappelijke tonen her te gebruiken.
  • Centrale C als uitgangspositie: een octaaf boven en onder de centrale C is het register, waarin de akkoorden het beste klinken.
  • Toonsoorten herkennen: binnen een toonladder heeft elke toontrap zijn eigen functie. Het is belangrijk om deze goed te oefenen met de kwintencirkel, er is namelijk sprake van een patroon welke zich herhaald.
  • Akkoordenschema opstellen: dit zijn teksten met de akkoorden erboven. Je kunt deze eenvoudig zelf maken. Luister naar een lied en schrijf bij de tekst het akkoord op, wanneer er sprake is van een akkoord verandering.
  • Goed luisteren: luister naar begeleidingsvormen van andere pianisten en laat je inspireren. Hierbij zal het opvallen dat het tempo de moeilijkheidsgraad bepaalt van een begeleidingsvorm.
  • Creativiteit: ook al speel je niet de melodie, betekent dit niet dat begeleiden saai is. Zie jouw pianospel als een vraag- en antwoordspel. Zo kun je bijvoorbeeld improviseren als het gaat om akkoordenschema’s.

Uiteindelijk is samen muziek maken met anderen super leuk om te doen, geniet dus ook vooral. Heb je zelf ervaringen met begeleiden op de piano? Laat dan gerust een reactie achter.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

2 gedachten over “Piano spelen en zingen tegelijk

    1. Hallo,

      Zou je kunnen aangeven waar je spelfouten ziet dan passen we dit aan.

      Onze excusses.

      Met vriendelijke groet,

      Team Leeronlinepiano.nl

Reacties zijn gesloten.