vingerzetting op klavier

Vingerzetting op piano klavierEen veel voorkomend probleem bij pianisten is wel de vingerzetting op het klavier. Het is namelijk best moeilijk om op een correcte wijze de vingers op het klavier te plaatsen. Pianisten hebben namelijk vaak al een eigen vingerzetting aangeleerd, waardoor ze deze eerst weer moeten afleren. Een goede piano vingerzetting is daarom uitermate belangrijk.

De vingerzetting op het piano klavier heeft veel overeenkomsten met het toetsenbord van een computer. Hierbij wordt vooral gezegd dat het tienvingersysteem correct is, maar veel mensen houden zich hier vaak niet aan. Als ze willen overschakelen naar dit systeem is het een stuk moeilijker om de oude gewoontes af te leren. Maar nu weer even terug naar de vingerzetting op het klavier van de piano. Hieronder vind je namelijk een paar handige tips om op een juiste manier piano te spelen.

Waarom is een juiste vingerzetting van belang?

Een juiste piano vingerzetting is voor jouw gevoel misschien wel helemaal niet van belang. Je kunt al piano spelen, ook al gaat dat niet helemaal volgens het boekje. Waarom zou je dan nog een methode hanteren om met tien vingers piano te spelen? Om echt alle nummers te spelen en het voor jezelf eenvoudiger te maken is het tienvingersysteem toch echt van belang.

Het is belangrijk om meteen te beginnen met het tienvingersysteem, dan dit nog op een later tijdstip te leren. Het is namelijk eenvoudiger om iets aan te leren dan iets af te leren. Als je dit op een gegeven moment onder de knie hebt, zal je merken dat het aanslaan van de toetsen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Hoe kan ik een juiste piano vingerzetting aanleren?

Om een juiste vingerzetting aan te leren moet je natuurlijk eerst weten welke vingers je waar moet plaatsen. Alle vingers krijgen een nummer. De nummers zijn als volgt: pink (5), ringvinger (4), middelvinger (3), wijsvinger (2) en duim (1). Een aantal aandachtspunten waarop je moet letten vind je hieronder:

Geef je vingers een nummer

Het is van belang om bovenstaande nummers te koppelen aan je vingers. Dit komt bijvoorbeeld in cursussen terug, maar ook in bladmuziek. Het is namelijk de beste manier om met een bepaalde vinger de juiste toets aan te slaan. Hierdoor creëer je ook overzicht tijdens het piano spelen.

Handen en vingers moet je ‘bol’ neerzetten, alsof je een tennisbal vasthoud

Vaak voelt dit in het begin nogal raar aan. Toch is het erg belangrijk om dit te doen, want hierdoor kun je ook gecompliceerdere muziekstukken soepel spelen. Ook zal het ‘overpakken’ een stuk eenvoudiger gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat als je een toonladder speelt, de duim eerst onder de middelvinger gaat en dat je daarna door kunt spelen.

Handen op gelijke hoogte als ellebogen

Hierdoor raken je vingers minder verkrampt en kun je dus ook langer doorspelen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de vingers nu boven de toetsen zweven in plaats van hangen. Ook heeft dit invloed op een betere zithouding, waardoor men kramp/rugpijn kan voorkomen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Niet te hard spelen

Het is een veel voorkomend probleem dat beginnende cursisten of misschien ook wel ervaren pianisten de toetsen te hard aanslaan. Hierdoor creëer je een niet mooi geheel bij het piano spelen. Het zorgt er ook nog eens voor dat de vingers te snel moe worden en niet soepel spelen. Daarom zeggen ze ook wel dat je vingers over het klavier horen te dansen.

Vingerzetting piano goed aanleren? Dan is het verstandig om hier les in te krijgen. Daarnaast is een piano klavier per toetsinstrument verschillend, wees hiervan dan ook bewust. Nog vragen? Laat gerust een reactie achter.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

Een gedachte over “Vingerzetting op klavier

Reacties zijn gesloten.