Maak je eigen muziek

LeerOnlinePiano.nl is natuurlijk een (technische) kennisbank en dé spot waar je terecht kunt voor pianoles. Desalniettemin willen we in onze nieuwsberichten ook uitstapjes maken naar thema’s die iets creatiever van aard zijn. Creatiever en minder gebonden aan muzikale theoretische regels en wetten. Zo komt vandaag het thema aan bod: Maak je eigen muziek, waarbij alles kan en alles mag. Droom jij er wel eens van om een leuk liedje te maken, maar ben je huiverig om te beginnen en weet je misschien niet waar? Lees dan vooral verder.

We willen je met veel plezier een aantal opties en handvatten voorschotelen, waarmee je verder kunt. Wees er wel waakzaam voor dat er voor échte authenticiteit en originele composities geen “handvatten” bestaan. De “geboorte” van een pakkende melodie gebeurt op een geheel spontane wijze.

Hoe maak je eigen muziek?

Nogmaals: er is geen universele handleiding of stappenplan. Het zal sterk afhangen van je persoonlijke inspiratie en creativiteit. Welke sound zit er in je bloed en hoe voel je je die desbetreffende dag? Ben je van plan een volledig instrumentaal nummer te schrijven voor de piano (of een ander instrument) of ga je voor een compositie met een zangpartij, inclusief songtekst?

Natuurlijk hangt het helemaal af van je creativiteit en inspiratie. Ga je een volledig muzikaal nummer maken of wordt er ook bij gezongen, en schrijf je er een tekst bij.

Het begint allemaal bij je innerlijke voorstelling

Waar je moet beginnen? Vooral met niets “doen”, maar dromen. Wat veel componisten beamen is dat het allemaal begint met dat ene deuntje in het hoofd. Gun jezelf ook vooral de tijd, zonder anderen te vertellen wat je van plan bent. Jij bent de muziek. Om nu enige structuur te creëren, zodat het niet alleen maar bij de melodie in je hoofd blijft, gaan we de belangrijkste stappen op een rijtje zetten. Wie weet ben jij de nieuwe componist of songwriter waar de hitlijsten op zit te wachten!

Maak je eigen muziek: je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Maak je eigen muziek: je kunt niet vroeg genoeg beginnen!

Stap 1: Neem het op met je smartphone of recorder

Met een smartphone jezelf opnemenDat ene melodietje dat door je hoofd blijft draaien is misschien wel precies wat je straks nodig hebt. Wil je er je eigen muziek van maken? Neem het simpele deuntje dan op met je smartphone door het te neuriën. Als je liever fluit, ook prima. Zo vergeet je het in ieder geval niet meer. Ben je geen topzanger(es)? Geen enkel probleem! Het gaat er immers om dat je simpelweg een geheugensteuntje hebt. Het is uitsluitend voor je eigen gebruik. Later kun je het proberen na te spelen op je piano of een ander instrument.

Stap 2: Naspelen op je instrument

Naspelen op je instrumentWanneer je een deuntje hebt bedacht dat voldoet aan je verwachting, gaan we over naar het instrumentale gedeelte. Het naspelen van de melodie op je piano of ander instrument. Een unieke melodie is vaak geen langdurige reeks tonen. Probeer de tooncombinaties na te spelen op je gehoor. Heb je het in je vingers? Ga dan vooral ermee verder, door wat variaties uit te proberen op deze simpele melodielijn. Misschien dat je met je instrument wel iets extra’s ontdekt, wat je met je stemgeluid nog niet had bedacht.

Stap 3: De melodie noteren op bladmuziek

Compositie op bladmuziek zettenZodra je iets iets te pakken hebt en het goed kunt naspelen, wordt het tijd om dit allereerste gedeelte van je compositie op schrift te zetten. Hierbij is het handig als wat theoretische basiskennis hebt omtrent bladmuziek en noten lezen. Kom je er niet uit om jouw melodie te noteren op bladmuziek, dan is dit ook geen groot probleem. Wat niet is kan nog komen. Ook via onze cursussen, waaronder noten leren lezen, kun je snel de benodigde vaardigheden opdoen om dit te kunnen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Hulpmiddel: Omzetten van geluid naar bladmuziek

Maak je eigen muziekWil je wat tijd besparen met het noteren van de melodie? Tegenwoordig bestaat er diverse software en apps voor het omzetten van jouw geneuriede melodie naar bladmuziek. ScoreCloud is hiervan een voorbeeld van gratis software voor je PC. De basisversie is volledig gratis en mocht je extra functionaliteiten missen, kun je een betaalde variant overwegen. Oriënteer vooral zelf ook online naar andere mogelijkheden.

Stap 4: Het vervolg

Het begin is er, we hebben een schets van jouw eigen compositie. Het belangrijkste aspect van alles: de melodie. Deze kun je nog vele keren herschrijven. Wees wel voorzichtig met het in de prullenbak gooien van ideeën. Bewaar deze voor de zekerheid eventueel voor later.

Toonsoort en harmonie

Natuurlijk hoef je niet alles volgens het “klassieke muziekboekje” te doen, maar het is vaak wel zo prettig om enige houvast en structuur te creëren. Zo zou je voor je melodie een harmonieuze omlijsting kunnen bedenken, oftewel de onderliggende akkoorden. Kies je voor een toonsoort in mineur of majeur? Oftewel: is jouw stuk hoofdzakelijk droevig van karakter of juist opgewekt? Dan komen de akkoordenreeksen in beeld.

Zo kun je op een klassieke wijze de melodie aan de rechterhand overlaten en de linkerhand inzetten voor een akkoordbegeleiding. Je hoeft het wiel ook niet (geheel) opnieuw uit te vinden. Er zijn een aantal akkoordenschema’s die je kunt gebruiken als begeleiding. Bedenk wel dat je op deze manier geen 100% unieke aanpak hanteert… Maar dat deed Beethoven ook niet altijd hoor! ? Zeker in de periode van het classicisme en (vroeg)romantiek werd er continue gewerkt vanuit bestaande structuren; geen schande dus om dingetjes zoals akkoordenschema’s af te kijken.

Modulaties en compositievorm

Om het nog een niveau op te krikken in complexiteit: welke modulaties ga je hanteren en wat wordt jouw compositievorm? Ken je deze muziektermen? Onder modulatie verstaan we een verschuiving van een droevige naar een opgewekte harmonie in de begeleiding, of omgekeerd. Je hoeft dus niet gedurende jouw hele compositie in één en dezelfde klankschaal te blijven. Maak gerust gedurfde uitstapjes naar onverwachte akkoordwendingen.

Een chromatische modulatie in de muziek van Bach

Een chromatische modulatie in de muziek van Bach. Een moeilijkheidsgraad verder…

Naast de verschillende stemmingen/kleuren van akkoorden gedurende het stuk, kun je ook nadenken over de “architectuur” ervan. Wil je dat het logisch en symmetrisch klinkt qua op- en afbouw? Bekijk dan de verschillende compositievormen, die onze eeuwenoude muziektheorie rijk is: van de Sonate- tot Rondovorm.

Nu heb je enige voorstelling van de basis van componeren. Vanaf hier kun je het zo complex of juist eenvoudig maken als je wilt. Heb je vragen omtrent het bovenstaande artikel of behoefte aan tips? Aarzel niet om contact met ons op te nemen of je aan te melden voor een van onze online piano cursussen.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.