Pianoles moet wel leuk blijven

Een veelgestelde vraag: zal ik naar een muziekschool gaan of toch op zoek gaan naar een goede pianodocent voor privéles? Dit betreft zowel ouders, die pianoles voor hun kind(eren) willen regelen, of muziekliefhebbers, die overwegen om op pianoles te gaan. Het spreekt voor zich dat het niet alleen pianoles kan betreffen maar ook viool-, zang-, gitaarles of welk instrument dan ook. In dit blogbericht gaan we je voorlichten omtrent de verschillende aspecten die erbij komen kijken. Waarom zou je niet of wél naar een privédocent toe moeten stappen in plaats van een muziekschool of omgekeerd?

Privéles thuis of toch naar de muziekschool

Op het eerste gezicht lijkt privéles bij je thuis misschien een handige manier om je kind te laten kennismaken met pianoles. Wat is er makkelijker dan een muziekleraar naar je toe laten komen? De meeste mensen realiseren zich echter niet dat er ook nadelen verbonden zijn aan pianoles thuis volgen. Nadelen die er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat je kind onnodig stopt en wellicht nooit meer de pianolessen oppakt.

Pianoles moet wel leuk blijven

Pianoles moet wel leuk blijven

Als je het aan professionele musici vraagt, zullen ze je waarschijnlijk stuk voor stuk vertellen hoe belangrijk het is om sociale interactie te hebben in je muzikale leertraject en eventuele loopbaan. De hele geschiedenis van muziek is door de eeuwen heen dan ook geworteld geraakt in de gemeenschappelijke sociale muzikale uitwisseling met anderen. De oorsprong van muziek ligt ook in het sociaal delen van melodische tradities van generatie naar generatie. Muziek is en blijft een elementair onderdeel van onze culturele expressie, en is bedoeld om gedeeld te worden! Zo kan je kind ook interessante indrukken opdoen bij exposure aan andere muzikale kids & docenten bij de muziekschool. Dat is meteen een groot voordeel van pianoles bij een muziekschool, ten opzichte van thuis of bij je docent.

De standaard cyclus van pianoles en zelfstudie

Denk nu eens na over de daadwerkelijke leer- en oefen ervaring van de meeste jonge musici. Ze nemen deel aan (korte) wekelijkse lessen en besteden de rest van de dagen aan het oefenen thuis, helemaal alleen of met hun ouder(s), en proberen geconcentreerd en geïsoleerd te oefenen. Een week later ontmoeten ze hun pianodocent weer voor de volgende les, en de hele cyclus herhaalt zich weer opnieuw. Dit is de dan ook de realiteit van de meeste kinderen die thuis les volgen. Hier wordt de plank voor een groot gedeelte misgeslagen; de sociale aspecten van muziek maken ontbreken bij deze lesvorm voor een groot gedeelte.

Waarom je kind opeens stopt met pianoles

Er zijn natuurlijk een verschillende redenen waarom kinderen op een gegeven moment stoppen met pianoles. In onze ervaring hebben we geconstateerd dat “muzikaal isolement” vaak de oorzaak is van waarom kinderen vaak worstelen, “falen”, twijfelen en uiteindelijk stoppen – kinderen die mogelijkerwijs anders muziek zouden kunnen hebben als een zeer zinvol deel van hun leven, voor ‘t hele leven. Ondanks onze beste bedoelingen slaan we in deze gevallen de plank volledig mis. Het is de kunst om in de kwetsbare kindertijd keuzes te maken die je kind het mooie en veelzijdigheid van musiceren laten zien en niet alleen maar “het moeten”. Kortom, muziek leren maken hoort niet eenzaam te zijn. En jaarlijkse optreden in de muziekschool is nauwelijks een “remedie” te noemen voor een jaar dat eenzaam wordt doorgebracht met thuisstudie.

Compensatie voor de muzikale eenzaamheid

Als je toch kiest voor pianoles thuis volgen, pas dan op de valkuilen van isolatie. Zoek naar manieren om muzikaal met anderen samen te komen en te communiceren, om te delen wat je hebt geleerd in een open, plezierige, gastvrije omgeving. Als thuis les volgen de optie is, wees creatief met het sociale aspect. Een mogelijke tip: moedig eens buurtkinderen aan om samen muziek te luisteren en te maken. Zorg ervoor dat je lessen aanvult met school- of buurtprogramma’s. Het kan voorkomen dat je school of andere instantie, bij dergelijke programma’s, vraagt dat je kind een ander/extra instrument gaat spelen. Dit kan ook interessant zijn. Zou je merken dat je kind twijfelt of afhaakt, gun hem of haar dan vooral de tijd om erover na te denken. Dwang leidt zelden of nooit tot succes.

Muziekschool interactie

Voorbeeld van een Military-Band optreden op een school in Washington

Goed nieuws

Je hoeft gelukkig niet alles zelf te regelen. Veel muziekscholen hebben bepaalde ensemble- of bandprogramma’s. Zo kan je kind de kans krijgen om kennis te maken het gezamenlijk muziek maken. Er is keuze uit (klassieke) ensembles, (pop & rock) bandjes of vocale groepjes of koren. Let er wel op dat het niet alleen maar gaat om gezelligheid. Het woord pianoles, of muziekles in het algemeen, zegt het al: je wilt immers ook wat leren. Er zijn scholen die 20 tot 30 leerlingen in één band plaatsen. In zo’n situatie krijgt je kind te weinig individuele tijd en aandacht van de docent. Een mooie middenweg is the-way-to-go.

Bij welke muziekschool?

Zoek naar een muziekschool die groepsspel en participatie wil stimuleren. Vraag vóór het inschrijven na over de lesmethodes en de lesschema’s die er gehanteerd worden. Wat ook niet onbelangrijk is zijn de kwalificaties van de docenten. Een goede balans tussen individuele begeleiding en muzikale exposure in groepen is het beste wat je kunt hebben. Meer informatie of advies over muziekscholen in Nederland? Neem dan contact met ons op.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Of toch individueel… Online?

Je bevindt je immers op Leeronlinepiano.nl; we zouden er niet goed aan doen om je de voordelen van online pianoles niet te vertellen. Tussen fysiek individueel privéles en muziekschool is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om voor online pianoles te kiezen.

Online Pianoles is altijd een mooi alternatief

En dan is er natuurlijk altijd nog de optie: online pianoles!

✓ Flexibele lestijden
✓ Onbeperkt toegang
✓ Voordelig

Je kunt altijd met ons praten over het pianolespakket dat je voor jezelf of je kind wilt kiezen of hebt gekozen. Wellicht dat wij je hierin kunnen adviseren. Dat doen we met alle plezier.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.