Pianomuziek luisteren

Als je de basis van het piano spelen onder de knie hebt, wordt het zaak om op zoek te gaan naar leuke stukken. Door nieuwe pianomuziek te leren wordt de techniek die je hebt steeds beter. Er zijn uiteraard verschillende stromingen in de muziek. Je kunt voor rustige pianomuziek kiezen, maar ook voor drukke popstukken. Op deze pagina zullen we een aantal voorbeelden geven van mooie pianomuziek. Je zult zien dat veel muziek van origine uit bekende films komt.

Pianomuziek luisteren

Film pianomuziek

Als je kijkt naar pianomuziek in films van de laatste jaren, dan zie je dat er twee films bovenaan staan. Dat zijn Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulai (vaak afgekort tot Amélie) en Les Inthouchables. In beide films wordt gebruik gemaakt van muziek van grote componisten als bijvoorbeeld Yann Tiersen. We zullen beginnen met het noemen van muziekstukken uit de film Amélie. De 3 bekendste stukken uit deze film heten:

• La Valse d’Amélie
• Comptine d’un autre été
• La Dispute

Zoals gezegd is dit allemaal pianomuziek die gecomponeerd en geproduceerd is door Yann Tiersen. Deze man is vooral bekend door het maken van muziek voor films. Van de net genoemde stukken is Comptine d’un autre été verreweg het meest populair. Je kunt op internet heel gemakkelijk de bladmuziek van dit stuk vinden. Ook zijn er diverse filmpjes aanwezig die je helpen om deze pianomuziek onder de knie te krijgen.

Les Inthouchables is een stuk recenter dan Amélie. De populaire pianomuziek van deze film is gecomponeerd door Ludovico Einaudi. Deze componist heeft grote bekendheid verworven nadat de film is uitgebracht. Ook uit deze film hebben we 3 voorbeelden van mooie pianostukken:

• Una Mattina
• Fly
• Writing Poems

Fly is de soundtrack van deze film. Het is relatief makkelijk om deze stukken te leren. Het is rustige pianomuziek en de benodigde techniek is niet ingewikkeld. Doordat de pianomuziek zo populair is kun je veel tutorials op YouTube vinden waarin wordt verteld hoe je moet spelen. Ook de bladmuziek is eenvoudig te downloaden.

Klassieke pianomuziek

Als je ook maar enigszins bekend bent met klassieke muziek op de piano, ken je ongetwijfeld Für Elise wel. Dit stuk is door Ludwig von Beethoven gecomponeerd. Ook dit stuk is niet heel erg moeilijk om te spelen, maar het vereist uiteraard wel wat oefening. Für Elise is een stuk dat je zeker zal gaan leren als je op pianoles gaat. De klassieke klank en de populariteit maken het tot een tijdloos pianostuk.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

In lijstjes van mooie pianomuziek kan het stuk Guten Abend, gut’ Nacht uiteraard ook niet ontbreken. Zeer populair, en iedereen heeft gelijk door wat je aan het spelen bent als je dit stuk onder de knie hebt. Het is misschien leuk om te weten dat dit van origine geen pianostuk is. Pas in 1922 schreef een Australische pianist het werk van Johannes Brahms om tot pianomuziek.

Perfect voor beginners

Als je een beginnende pianist bent kun je er ook voor kiezen om minder bekende werken te bestuderen. Er is namelijk ook genoeg pianomuziek die speciaal voor beginners is gemaakt. Dmitri Kabalevsky is een bekende pianoleraar die veel stukken heeft geschreven. De bekendste is waarschijnlijk “Galop”. Dit is een leuk en kort stukje, dat veel technieken vereist. Je moet een goed ritmegevoel hebben en een heldere klank kunnen spelen. Als je dit muziekstuk goed onder de knie hebt zal je zien dat andere stukken leren een stuk gemakkelijker gaat.