correcte zithouding piano

Correcte zithouding tijdens pianospelJe zithouding tijdens het piano spelen verbeteren? Misschien ken je het wel: last van de schouders, knieën of wervelkolom? Iedereen heeft er weleens mee te maken gehad, maar de één is er wat gevoeliger voor dan de ander. Dit kan erfelijk zijn of omdat men een verkeerde houding aanneemt. Deze verkeerde zithouding belast bepaalde gewrichten op een verkeerde manier.

Zitten is één van de slechtste houdingen voor de mens. Het lichaam van de mens is namelijk niet gebouwd voor langdurig zitten. Ook bij het piano spelen kan een verkeerde zithouding veel onnodige klachten teweegbrengen. In dit bericht alle tips & tricks om een verkeerde zithouding te voorkomen.

Pianokrukken vergelijken?
Meer informatie

Wat is een verkeerde zithouding?

Als een verkeerde zithouding wordt aangenomen kunnen de klachten al binnen enkele weken optreden. Rugpijn tijdens de pianolessen? Weet dan wel dat deze rugpijn ook chronisch kan worden, waardoor je misschien helemaal geen piano meer kunt spelen. Maar wat verstaat men eigenlijk onder een verkeerde houding? Onder een verkeerde houding verstaan we een holle of bolle rug. Ook kan een gekantelde bekken leiden tot rugklachten.

Wat is een goede zithouding?

Om een goede zithouding aan te nemen is het van belang om de pianokruk in te stellen op de juiste hoogte. De hoogte als de afstand van de piano is vooral een gewenning en een eigen keuze. Om toch wat richtlijnen te geven beschrijven we kort de hoogte van de pianokruk en de afstand tot de piano.

Hoogte van de pianokruk

De hoogte van de pianokruk bepalen we aan de hand van de ellebogen. Hou je ellebogen naast je en leg vervolgens je handen op het klavier. Wanneer de hoogte van de ellebogen gelijk loopt met de hoogte van het klavier is het correct. Bij het bespelen van de piano liggen de ellebogen net iets onder de hoogte van de handen.

Afstand tot de piano

De afstand van de pianokruk tot de piano heeft vooral te maken met de lengte van je benen. Daarom is het belangrijk om niet helemaal op de stoel te gaan zitten, maar alleen op het voorste gedeelte. Hiermee voorkom je dat er te weinig stevigheid is om de pedalen te gebruiken, omdat de afstand tot de pedalen nog weleens voor problemen kan zorgen.

Hoe kan ik mijn zithouding verbeteren?

Een zithouding verbeteren is voor de één lastiger dan bij de ander. Het is maar net hoe lang je al gewend bent aan deze houding. Toch kan na veel oefenen een nieuwe houding worden aangeleerd. Een handige methode is om verschillende dingen te proberen. Hierdoor kun jezelf bepalen of je de juiste houding hebt bij het piano leren spelen.

Oefening verbeteren zithouding

Om deze oefening uit te voeren kunnen twee akkoorden worden gebruikt, hiervoor zijn alleen de zwarte toetsen van de piano nodig. Voor de rechterhand is dit C5#-G5#-C6# [1-2-5] en voor de linkerhand C2#-G2#-C3# [5-2-1]. Vingers geplaatst? Probeer dan eens deze toetsen zo hard mogelijk in te drukken. Bij het indrukken van deze toetsen leun je een klein beetje naar voren, onbewust ga je hiervoor het hele gewicht van je schouders en armen gebruiken. Dit komt omdat hogere klanken meer kracht vereisen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Voelt dit goed aan? Dan is jouw houding zoals die moet zijn. Mocht het toch nog niet helemaal goed aanvoelen. Experimenteer dan eens met de hoogte van de pianokruk, maar onthoud wel dat bovenstaande tips de juiste zithouding nastreven.

Bestverkochte pianokruk bestellen?
Bestel nu!

Je eigen zithouding verbeteren, maar loop je tegen problemen aan? Benader ons dan via het onderstaande reactieveld.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

2 gedachten over “Correcte zithouding tijdens pianospel

  1. Hallo Lies,

   Hangt een beetje af van je huidige zithouding. Naarmate je beter gaat spelen, zal je ook meer gaan ontspannen. Je zithouding wordt dan minder krampachtig, waardoor je ook minder naar voren gaat hangen. Uiteindelijk is een rechte rug met voldoende afstand tot de toetsen belangrijk.

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

Reacties zijn gesloten.