mechanische metronoom

Mechanische metronoomBen jij een beginnende of startende pianist? Dan kan je van deze blog misschien wel iets leren. Het gaat namelijk over een metronoom en hoe je deze in combinatie met het piano spelen kunt gebruiken.

Veel beginnende pianisten hebben er regelmatig moeite mee om een constant tempo aan te houden. Het probleem voor een beginnende pianist of muzikant is meestal het onbewust vertraagd of versneld spelen van liedjes. Mocht dit bij jou ook het geval zijn dan kan een metronoom goed van pas komen. In deze blog kom je te weten wat dit apparaatje nou precies kan en welke soorten er zijn.

Metronoom piano vergelijken?
Meer informatie

Functie van een metronoom

Wat is nu eigenlijk een metronoom en wat is zijn functie? Het antwoord op deze vraag kom je al lezend te weten. Ook legt Leeronlinepiano.nl precies uit hoe metronooms van binnenuit technisch zijn opgebouwd. De functie van dit apparaatje is om een bepaalde regelmaat aan te houden. Vooral pianisten die bij het piano spelen niet een constante snelheid aanhouden zullen baat hebben bij deze functie. Ook is dit apparaatje een handige aanwinst als je met twee handen tegelijk wilt spelen.

Techniek

Er zijn verschillende soorten uitvoeringen als het gaat om metronooms. Er bestaat namelijk niet alleen de ‘mechanische’, maar ook de ‘elektronische’ uitvoering. Hieronder meer over de techniek van beide soorten.

Elektronische metronoomMetronoom elektronisch

De elektronische metronoom is meer van deze tijd. Het is natuurlijk wel leuk om bij een ouderwetse piano te gaan voor een mechanische. Mocht je toch meer van deze tijd zijn en bij een online piano cursus het eenvoudig willen houden, dan is een elektronische meestal meer geschikt. Het is namelijk zelfs zo dat een elektronische veel meer functies heeft dan de mechanische. Een aantal functies die een elektronische variant heeft worden hieronder puntsgewijs beschreven:

  • Veel verschillende ritmes weergeven binnen een bepaalde puls;
  • Gebruikt worden als een stemapparaat (type afhankelijk);
  • Een lichtsignaal afgeven (vervangende functie voor geluid);
  • Geprogrammeerd worden naar een bepaald metrum of ritme (type afhankelijk).

Metronoom mechanisch

De mechanische metronoom zal op het eerste gezicht een ouderwetse en antieke uitstraling hebben. Bij een mechanische loopt de breedte van boven naar onder toe, ook wel te omschrijven als de uitstraling van een steile piramide. Aan één van de zijdes is een omgekeerde slinger te zien met een uurwerk. Omdat de slinger regelmatig heen en weer beweegt, is in elke cyclus een tik te horen. Het is mogelijk om de slingertijd aan te passen, dit gaat wel anders dan bij de elektronische metronoom. Dit kan men doen door het gewicht van de slinger te verplaatsen.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.