radio liedjes naspelen

Leer leuke liedjes spelen door alleen maar te luisteren

Radio liedjes naspelenLeuke liedjes spelen? Wil jij ook liedjes kunnen naspelen op de piano? Dan is het belangrijk om de juiste toonsoort te kunnen vinden. Voor het bepalen van de toonsoort kun je gebruik maken van software of door goed te luisteren. De manier om de toonsoort te vinden op gehoor kost je verder niks, dus het proberen meer dan waard. Maar wat is nou precies ‘piano spelen op gehoor’ en hoe gaat dit in zijn werking? Nou, dat lees je hieronder.

Toonsoorten vinden op gehoor?

De juiste toonsoort vinden hoeft niet lastig te zijn. Er is namelijk een techniek, welke je binnen een paar minuten kunt aanleren. Zodra je deze kent kun je binnen een paar minuten/seconden de toonsoort vinden. Wat heb ik daarvoor nodig? Je oren, leuke liedjes (bv. bekende nummers van de radio), toetsinstrument en een creatieve houding.

Hoe nu verder?Piano liedjes naspelen MTV

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe piano akkoorden gebruikt kunnen worden. Wanneer je dit weet kun je leuke liedjes van YouTube, radio of tv eenvoudig naspelen. De toonsoort kan door middel van de volgende stappen gevonden worden:

Stap 1: luister aandachtig naar de muziek

Wanneer je op basis van piano bladmuziek de toonsoort wil vinden, dan kijk je naar de voortekens. Zonder bladmuziek zal je dus erg creatief moeten zijn. Luister dus aandachtig naar de muziek en neem het gevoel waar.

Stap 2: bepaal de grondtoon en neurie (hummen/neuriën) deze

Door de grondtoon te neuriën zullen je hersenen bepalen of het om de juiste toonsoort gaat. Luister vervolgens nog een paar keer de muziek en neurie de gevonden grondtoon mee. Hierdoor kun je vaststellen of je echt de juiste toonsoort te pakken hebt.

Stap 3: vindt de grondtoon op het klavier

Nu is het de bedoeling om de toon te vinden op het klavier. Doe nog een keer de muziek aan en neurie ook weer de toon. Speel nu een paar tonen mee met de muziek en probeer de juiste toetsen te vinden. Begin bijvoorbeeld van laag naar hoog om zo de juiste toon te kunnen bepalen op het klavier. Probeer ook zoveel mogelijk tonen af te strepen, welke totaal niet overeenkomen met de muziek. Hierdoor weet je zeker dat bepaalde toonladders helemaal niet relevant zijn.

Stap 4: hoe ziet de toonladder eruit?

Speel de gevonden tonen een paar keer op het klavier om zo de juiste toonladder te vinden. Is het bijvoorbeeld een majeur (blij/opgewekt) of mineur (droevig/neergeslagen) toonladder? In de meeste gevallen zal de toonladder een mineur zijn. Hieronder volgt het recept om zowel een majeur als mineur toonladder te maken:

 • Majeur toonladder: heel – heel – half – heel – heel – heel – half
 • Mineur toonladder: heel – half – heel – heel – half – heel – heel

Begin opnieuw met het spelen van de gevonden grondtoon en speel vervolgens de toonladder. Wanneer je ook de juiste toonladder hebt ontdekt, dan kan het leukste gedeelte beginnen. Namelijk het meespelen van leuke liedjes.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Majeur en mineur toonladders

Gebruik maken van gratis software

Op internet is genoeg gratis software beschikbaar, welke je kunnen helpen. Zo kun je de software ‘transcribe’ gebruiken. Hiermee kun je het tempo van muziek verlagen zonder dat de toonhoogte zal veranderen. Zo heb je nog sneller de juiste toonsoort te pakken.

Eerste en laatste akkoord erg belangrijk

Door te luisteren naar het eerste en laatste akkoord zal je sneller de toonsoort kunnen vinden. De naam van het akkoord komt namelijk overeen met de naam van de toonsoort.

Leuke liedjes spelen? Juiste akkoorden kiezen

Natuurlijk is het handig om te controleren of je wel de juiste akkoorden gebruikt. Speel tijdens het luisteren van de muziek de gekozen akkoorden mee. Wanneer dit niet goed klinkt zal je van akkoord moeten veranderen. Daarnaast is het verstandig om te luisteren naar de laatste toon van het nummer. Deze geeft namelijk aan, welke akkoorden of toonsoorten je moet gebruiken.

Om het voorgaande goed uit te kunnen voeren, is het een vereiste om kennis te hebben van de toonladders en akkoorden. Zonder kan ook, maar dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk.

Heb je vragen over het spelen van leuke liedjes op gehoor? Laat dan gerust hieronder een reactie achter en wij van Leeronlinepiano.nl zullen je verder helpen.

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

4 thoughts on “Leuke liedjes spelen op gehoor

 1. hallo
  ik zoek naar bladmuziek van bekende tekenfilms uit de jaren 80
  ik heb wel choridy die vind de akkoorden
  maar ik heb eigenlijk de bladmuziek nodig om te kunnen spelen
  gr eveline

  1. Hallo Eveline,

   Dat is een goeie vraag! Eerlijk gezegd weet ik ook niet of die online staan, met zulke dingen moet je echt geluk hebben dan iemand hier tijd in heeft gestoken. Het enigste wat je kunt doen is wat zoekwerk verrichten op het internet wellicht vind je iets. Veel succes met de zoektocht!

   Met vriendelijke groet,

   Team Leeronlinepiano.nl

  1. Hangt er vanaf wat u precies bedoelt. Voor het oefenen voor uw lessen? Dat kan. Wij raden dan wel aan om een groot keyboard te hebben met gewogen toetsen…

Comments are closed.