Recensie van de Roland RD 2000 digitale piano

Roland RD2000 Stage Piano bestellen: naar de webshop.Graag stellen we je voor aan de Roland RD 2000. Een piano die geschikt is voor zowel beginners als professionals. We kunnen gelijk constateren dat het pianogeluid van de Roland RD2000 natuurlijk en levend overkomt. Naast het feit dat je met de RD2000 beschikt over een goede piano heb je diverse synthesizer functies, waaronder velerlei elektrische en akoestische instrumentgroepen, orgelmodus en een complete USB audio interface voor je computer, zou je je muziek direct op willen nemen of bewerken. Dankzij de mooie mechaniek met 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen ontwikkel je een correcte techniek en heb je geen moeite om over te stappen naar een echte piano of vleugel.

Roland RD 2000

Warm pianogeluid

Laten we beginnen met de akoestische pianoklanken, die je met de RD2000 kunt produceren. Wij hebben onze testers, waaronder een ervaren concertpianist, erop laten spelen om te zien wat de eerste indrukken zijn. Het resultaat was te bestempelen als “verslavend”; wanneer je eenmaal begint met het spelen van je favoriete muziekstuk(ken) wil je eigenlijk niet meer stoppen. Met de voorgeprogrammeerde premiere MD piano kun je je helemaal uitleven. Je beschikt over 10 verschillende pianoklanken, van een staande (salon)piano tot een imitatie van een grote concertvleugel, oftewel de Ferrari onder piano’s. Over het algemeen luidt het oordeel over het pianogeluid: geweldig. De Roland RD 2000 produceert mooi warm pianogeluid, dat ook nog eens heel natuurlijk doorgalmt. Of je nou een klassiek-, blues-, rock-, pop-, funk-, jazzliefhebber bent; met de sound range van deze digitale Roland piano kom je er altijd.

Bestel hier jouw Roland RD 2000. Levering binnen 4 werkdagen.

Bestel hier jouw Roland RD 2000. Levering binnen 4 werkdagen.

Échte pianotoetsen

Het klavier is één van de belangrijkste factoren van allemaal. De RD-2000 maakt gebruik van het nieuwste toetsensysteem van Roland, genaamd PHA-50. Perfect gebalanceerde afgewogen toetsen, die aanvoelen als ivoor, net als de duurste piano’s op de markt. In tegenstelling tot de keyboards voelt het bij het bespelen van dit Roland keyboard alsof je op een vleugel speelt: je ervaart de grip op de vingers en voelt de houten zijkanten van de toetsen. Ook wanneer je een toets “net niet indrukt”, voelt het exact hetzelfde als op een echte piano.

De onderstaande foto toont hoe de toetsen van de Roland RD 2000 er van binnen uitzien. Het zijn gewogen toetsen, die een natuurlijke weerstand bieden bij het spelen. Deze aanslaggevoelige toetsen geven een zachter geluid wanneer je de toets zachter indrukt en een groter volume bij meer kracht in je aanslag. Je bepaalt dus zelf haarfijn hoe hard of zacht het volume is van de passage die je speelt. Extra voordeel van de digitale piano, ten opzichte van een echte: de volumeknop. Ook in de late uurtjes kun je musiceren. Niet zacht genoeg? Dan sluit je er gemakkelijk een koptelefoon aan vast en beleef je het geluid van een concertzaal zonder dat anderen meegenieten. Eén aandachtspuntje om niet te vergeten: let erop dat jouw (digitale) piano 88 toetsen heeft.

De bijzondere mechaniek achter de toetsen van de Roland RD 2000

De Roland RD 2000 is een zogenaamde gemoduleerde piano, die geen gebruik maakt van samples. Je hebt een goede controle over de nuances van de akoestische pianoklant. Wanneer je ‘m bespeelt, voelt het net alsof je écht iets zelf creëert. Je “kneedt” de klank als het ware. In combinatie met de aanslaggevoelige toetsen is het allemaal “net echt”, maar dan niet zo zwaar als een echte piano of vleugel (zowel in kilo’s als het prijskaartje).

Het design

Afbeelding van het design van de Roland RD 2000Het uiterlijk van de RD 2000 laat meteen een sterke indruk achter. De uitstraling laat meteen zien dat je te maken hebt met een instrument van topklasse. Het is géén lichtgewicht: met z’n 22 kg is het geen instrument dat je gemakkelijk onder je arm meeneemt. Daarentegen komt het materiaal heel solide en betrouwbaar over, hierop is door de fabrikant niet bezuinigd.

De navigatie is (na enige oefening en gewenning) een fluitje van een cent. Je leert de belangrijkste knoppen en schuifschakelaars snel kennen. De indeling is logisch gekozen, zodat alles binnen handbereik is. Uiteraard verschilt het sterk per gebruiker in hoeverre je alle knopjes en schakelaars nodig zult hebben. Een professionele (studio)muzikant zal voor zijn/haar recordings veel meer aan de knoppen draaien dan iemand die uitsluitend van de klassieke pianoklanken gebruikmaakt.

Luister zelf

Tekstueel kunnen we er wel een boek over schrijven. Maar hoe klinkt de Roland RD 2000 nu in het echt? Wij hebben gekozen voor 3 YouTube demo video’s van de pianist Andrea Girbaudo. Andrea kiest hier voor verschillende klankinstellingen, muziekgenres en varieert sterk in tempo en dynamiek, waardoor je een brede impressie krijgt van de mogelijkheden van de RD 2000.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Demo video 1

Klik hieronder voor de twee andere demo video’s:

Demo video 2
Demo video 3

Belangrijkste specificaties

 • PHA-50 toetsen: hout & kunststof
 • Pedalen aansluiting: (DAMPER, FC1, FC2, EXT): TRS 6.3 mm jack ingang
 • Next-gen sound: een akoestische pianoklank die gedetailleerd authentiek geluid biedt
 • 128 verschillende geluidsvormen: elektrische piano’s, orgels en andere instrumentgroepen
 • Real-time controle over geluiden en effecten: dankzij 8 knoppen met LED status-indicatoren & 9 schuifregelaars
 • 8 zones voor het combineren van interne klank met externe bronnen
 • Meer dan duizend non-piano geluiden zoals strijk- en blaasinstrumenten en diverse synthesizers
 • Niet genoeg? Voeg met de twee expansion-slots meer geluiden toe van de Roland Axial site
 • Een pitch hendel met twee modulatiewielen
 • 24-bit / 192 kHz USB audio / MIDI-interface
 • Aansluitingen: Main Out (L/Mono, R), 6,3 mm jack. Main Out (L, R): XLR. Sub Out (L, R): 6,3 mm jack. 3,5 mm stereo jack-ingang.
 • MIDI-aansluiting (IN, OUT1, THRU / OUT2)
 • USB aansluitingen: PC, USB type B. Geheugen: type A.
 • Koptelefoon: 6,3 mm jack ingang.
 • Gewicht: 21,7 kg
 • Afmeting LxBxH: 1412 x 367 x 140 mm.

Conclusie

Wij geven de RD 2000 een score van 9,2De Roland RD 2000 is een uitstekende keuze voor zowel de professionele musicus als voor iemand die pas begint met pianospelen. Een eersteklas digitale piano die ons sterk heeft overtuigd, zowel op het gebied als functionaliteit, uiterlijk en vooral de geluidskwaliteit en beleving. Je kunt gebruikmaken van presets; basisinstellingen voor podium- of studiogebruik. Heb je een kritisch oor en wil je jouw RD 2000 laten klinken als een 100% uniek instrument (met hier en daar een imperfectie, zoals een echte piano), kun je dit doen door middel van de uitgebreide instellingsopties. De Roland is nu afgeprijsd naar € 1955, wat hem qua prijs een zeer aantrekkelijke keuze maakt!

Aspecten review Roland RD 2000

Onder het kopje “leerhulp/-gemak” verstaan we de opties van de RD 2000 om jou het leerproces te versnellen of te vereenvoudigen. Het apparaat heeft geen geprogrammeerde lesprogramma’s. De kwaliteit van het instrument maakt het leerproces wel prettiger, waardoor je een extra stimulans ervaart om door te gaan. Hiervoor zul je toch bij een pianodocent(e) moeten aankloppen of een online cursus nemen.

Final verdict voor de Roland RD 2000: Wij geven ‘m een 9,2! 

Bestel jouw Roland RD 2000

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.

One thought on “Review: de Roland RD 2000 piano

 1. Top keyboard voor die prijs. Sinds 2017 in mijn bezit. Wel handig om even te vermelden dat een standaard en pedalen los te bestellen zijn.

Comments are closed.