Online noten leren lezen

Online piano bladmuziekAl weleens gehoord van piano bladmuziek? Als je al enige muzikale kennis hebt opgedaan zal dit je vast niet nieuw in de oren klinken. Voor de beginnende pianist is dit waarschijnlijk niet het geval en daarom zullen we het één en ander over bladmuziek uitleggen. Het notenschrift is eigenlijk een verzameling muziekstukken genoteerd op papier, maar tegenwoordig ook online te verkrijgen. In deze blog leggen we uit wat het notenschrift precies inhoudt en hoe de structuur/opbouw eruit ziet.

Piano bladmuziek bestellen?
Bestel nu!

Wat is bladmuziek precies?

Bladmuziek is een hulpmiddel om op een gestructureerde manier het notenschrift in te delen. Pianisten of cursisten gebruiken bladmuziek niet alleen om muziekstukken te doorgronden, maar ook om eigen bedachte muziekstukken te schrijven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van noten.

Noten zijn eigenlijk simpel gezegd tekens die een bepaalde toon aanduiden. Om bladmuziek te kunnen spelen of te begrijpen zal eerst enige voorkennis in het noten leren lezen moeten worden opgedaan. Wanneer genoeg kennis is opgedaan ben je klaar voor het echte pianospel. De leeswijze van bladmuziek is van links naar rechts en van boven naar onder (hetzelfde als bij een boek).

Meer informatie over het lezen van piano bladmuziek zie je in het volgende filmpje:

Opbouw van piano bladmuziek

Over het algemeen bestaat bladmuziek voor de piano uit 14 notenbalken. Tussen elke twee notenbalken zit weer wat extra ruimte. Notenbalken bestaan uit vijf parallel liggende lijnen onder elkaar. Deze dienen als ondersteuning om een indicatie te geven van de hoogte als zowel de tijdsduur van een toon. De noten worden op de notenbalk weergegeven.

Ook staat bovenaan het bladmuziek de naam van het muziekstuk vermeld als zowel de schrijver van het muziekstuk. Vaak kom je ook nog geschreven teksten tegen in bladmuziek. Dit zijn muziekstukken waar niet alleen bij gespeeld kan worden, maar ook gezongen. Bladmuziek met teksten kom je vaak tegen in de liedboeken van de meeste kerken.

Conclusie: wat is piano bladmuziek?

Bladmuziek pianoNu weet je dus een beetje wat piano bladmuziek inhoudt en waarvoor het wordt gebruikt. Het is eenvoudig gezegd een manier om de muzieknoten op papier te zetten. Omdat het een standaard tekenreeks is die iedere muzikant begrijpt zijn er vrijwel geen taalbarrières. Naast het noten lezen uit een boek kan je ook gewoon online muziekstukken weergeven, wat natuurlijk extra handig is in combinatie met een online piano cursus.

Ben je op zoek naar specifieke bladmuziek voor de piano of heb je anderen vragen? Laat het ons dan weten in reactie, wij helpen je graag verder. Bezoek ook eens deze pagina voor meer informatie over gratis bladmuziek.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.