improviseren op niveau

Leren improviseren pianoWil je leren improviseren op de piano? Wanneer je gaat improviseren tijdens het pianospel maak je eigenlijk geen gebruik van bladmuziek. Denk hierbij aan het spelen van piano akkoorden, welke zonder het notenschrift gespeeld kunnen worden. Misschien denk je dat het improviseren helemaal van deze tijd is, maar ook vroeger improviseerde men al. Bijvoorbeeld wanneer men een solo speelde op een vleugel, was het organiseren van het pianospel een belangrijke vaardigheid. Daarnaast bestaat jazz muziek voornamelijk uit bepaalde akkoorden zonder een specifieke melodie. Deze melodie wordt namelijk overgelaten aan het improvisatietalent van de muzikant.

Leren improviseren? Bekijk de piano cursus!
Bestel nu!

Hoe leer je improviseren op piano?

Het improviseren op de piano moet je ontwikkelen. Het is de kunst om meerdere piano akkoorden te combineren met de correcte melodie. Met het lukraak aanslaan van toetsen ben je er dus nog niet. Het is verstandig om van te voren de juiste akkoorden te bedenken. Soms kan het ook tijdens het piano spelen, maar dat wordt meestal toegepast door de wat gevorderde pianisten. Daarnaast zal je de verschillende toonladders moeten kennen met de bijhorende akkoorden. Vervolgens mag jezelf bepalen welke toetsen je gaat aanslaan uit de gekozen toonladder.

Improviseren op de piano

Leren improviseren voor beginners

Als beginnende improvisator is het verstandig om eerst te beginnen met een paar akkoorden. Probeer tijdens het pianospel steeds te wisselen tussen deze akkoorden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het C en het G akkoord. Hierbij is het dan ook weer van belang om de toonladders goed te kennen.

Oefening

Je begint in dit geval eerst met het C akkoord (sla je met de linkerhand aan). Vervolgens bespeel je dit C akkoord samen met de gekozen toetsen uit de  bijhorende C toonladder (rechterhand). Hetgeen wat je nu hebt geleerd doe je ook met het G akkoord (+ toonladder). Uiteindelijk begin je weer opnieuw met het C akkoord, totdat je deze twee akkoorden goed onder de knie hebt.

In het volgende filmpje laat Steven Pruis zien hoe je het beste kunt improviseren op de piano.

Waarop moet je letten?

Tijdens het improviseren moet je rekening houden met het ritme. Het ritme zorgt er namelijk voor dat het pianospel daadwerkelijk een soort van liedje wordt. Hierbij kun je bijvoorbeeld na het aanslaan van een akkoord vier toetsen indrukken met je rechterhand. Vervolgens ga je weer verder met het komende akkoord. Eigenlijk speel je nu gewoon een maat van vier tellen, zodat het geheel beter zal klinken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om telkens tot vier te tellen, voordat je met een nieuw akkoord gaat beginnen.

Jij wilt toch ook een betere pianist worden en liedjes zonder moeite kunnen naspelen? Dan is het organiseren van het pianospel misschien wel de sleutel tot succes. Door veel oefenen zal je steeds meer ervaring opdoen in het improviseren op de piano, waardoor je uiteindelijk liedjes zonder bladmuziek kunt spelen. Leren improviseren op piano is dus helemaal niet zo ingewikkeld, alleen is doorzettingsvermogen wel ontzettend belangrijk.

Heb je vragen over het improviseren op de piano? Dan mag je altijd met ons contact opnemen, wij helpen je graag verder.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.