Piano spelen tips

Als je een nieuw instrument wil leren spelen is het vaak moeilijk om in het begin aan de motivatie en oefenstructuur vast te houden. Maar niet voor niets kennen we allemaal de uitspraak Oefening baart Kunst. Het is dus belangrijk om regelmatig, ongeacht je dagelijkse drukte en mogelijke tijdelijke tegenzin, eventjes te gaan zitten en oefenen. Al is het maar een kwartier of minder.

Piano oefenen voor beginners: onze 5 tips

Begin klein!

Vooral in het begin wil je sneller stappen kunnen zetten – maar als je zelfopgelegde doelen te hoog zijn, zal je motivatie snel verloren gaan. Het is beter om meerdere kleine doelen te stellen. En als je ze binnen een redelijke tijd bereikt, geeft dit een extra motivatieboost.

Warming up

Opwarmen

Vergelijkbaar met sporten; wanneer de spieren eerst moeten opwarmen, moeten de vingers worden opgewarmd wanneer ze piano spelen. Speel daarom eerst eenvoudige toetsenreeksen en herhaal stukken die je al goed kunt spelen voordat je iets nieuws durft te doen.

Rust tijdens het oefenen

Als er tijdens het oefenen nog luisteraars in de kamer zijn, kun je mogelijk nerveus worden en is het spelen nog intensiever. Maar niet alleen andere mensen; de tv is een storende factor. Voor effectieve oefening moet je zoveel mogelijk rust hebben.

Afwisselend moeilijke en eenvoudige passages oefenen

Succeservaringen zijn essentieel voor oefensucces – daarom is het belangrijk om afwisselend moeilijke en minder complexe oefeningen te spelen.

Regelmatig oefenen

Voor de meesten zal dit vrij vanzelfsprekend klinken – iedereen die regelmatig oefent leert sneller. De eenvoudigste manier om dit te doen, is vanaf het begin de gewenste tijd in de dagelijkse routine te plannen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om slechts 10 minuten per dag voor het avondeten te oefenen.

Met deze tips staat het succes van snellere stappen maken in jouw leerproces bijna niets in de weg – maar wat als je blijft struggelen?

Piano spelen

Waarom wil je eigenlijk piano spelen?

Noteer voor jezelf waarom je echt piano wilt leren spelen! Hoe meer redenen je bedenkt, hoe beter. Je hoeft deze lijst aan niemand te tonen, dus wees gewoon moedig en schrijf op wat je te binnen schiet. Als je niet de motivatie hebt om te oefenen, haal je het briefje uit de lade en onthoud je waarom je piano wilt leren. Daarna is het veel gemakkelijker om “jezelf te overwinnen” en daadwerkelijk aan de slag te gaan.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Extra hulpmiddel: vingerzettingen

Nu wat extra informatie over vingerzettingen. Iets waar je simpelweg niet aan ontkomt, zeker wanneer je iemand bent die graag structureel te werk gaat en met bladmuziek werkt. Wanneer jouw leraar of lerares ervoor kiest om snel “correct” piano te leren spelen met kennis over o.a. vingerzettingen, dan is het fijn als dit jouw motivatie niet belemmert. We gaan kort kijken naar het thema vingerzettingen, om dit potentieel enge onderwerp niet uit de weg te gaan.

Wat zijn vingerzettingen?

Echt “goed piano spelen” vergt een bepaald technisch niveau, speelse vaardigheden en kennis. Er zijn een paar tools om je te helpen bij deze uitdaging, waaronder kennis over vingerzettingen. Welke vinger speelt welke noot? Er zijn vingerzettingen voor de piano en vele andere instrumenten, waaronder de viool. De nummers voor de hand beginnen bij 1 en gaan naar 5. Dus voor elke vinger een nummer dat vast is en niet wordt gewijzigd:

De duim krijgt nummer 1.
De wijsvinger het nummer 2.
De middelvinger krijgt het nummer 3.
De ringvinger ontvangt het nummer 4.
en de pink krijgt het nummer 5.

De cijfers gelden voor beide handen. Dus de duim van de linkerhand draagt ​​het nummer 1, net als de rechterduim.

Vingerzettingen piano

Welk voordeel hebben vingerzettingen?

Wanneer je een stuk voor je hebt, is het moeilijk om meteen te zien hoe je je handen moet positioneren. Bovendien veranderen de tonen binnen een stuk. Ze zijn hoger en lager. Vanaf het begin de optimale handpositie vinden, maakt het starten een stuk eenvoudiger. Pianodocenten die bij het leren van nieuwe stukken gelijk vingerzettingen aanhouden en aanbevelen, hebben dan ook groot gelijk. Wanneer je dit niet doet, kun je namelijk verkeerde dingen aanleren, die zowel puur onhandig zijn als (in de loop der tijd) tot pijn kunnen leiden.

In de bladmuziek zijn alle noten genummerd zodat het je geen moeite kost om de noten te interpreteren. Voor de meeste bladmuziek worden alleen de beginnoten gemarkeerd met nummers en de posities waar de noten of handposities veranderen.

De linker- en rechterhand spelen dezelfde noten – waarom zijn er verschillende vingerzettingen?

Zoals te zien in sommige bladmuziek, speelt de linkerhand soms dezelfde noten als de rechterhand, in het lagere register. De linkerhand begint echter met bijvoorbeeld de vijfde vinger, in plaats van de eerste. Waarom zijn de vingerzettingen niet hetzelfde, hoewel dezelfde noten in beide handen worden gespeeld? De handen worden gespiegeld op de piano. De vingerzettingen zijn daarom alleen hetzelfde als gespiegeld wordt gespeeld, dus als de handen tegenover elkaar spelen. Als beide handen tegelijkertijd tegelijkertijd omhoog of omlaag spelen, ziet de vingerzetting er anders uit. Eén hand begint dan met de duim en speelt tot de pink, de 1. De andere hand begint bij de pink, de 5 en speelt tot de duim. De tonen zijn hetzelfde, de vingers zijn verschillend. In het begin is dit niet altijd even gemakkelijk te begrijpen en moet er worden geoefend. Meestal wen je hier snel aan en kun je de passages na enige tijd goed spelen.

Veel plezier met oefenen!

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.