Te oud om piano te leren

We krijgen vaak de vraag van mensen (van verschillende leeftijdscategorieën) of ze misschien te oud zijn om piano te leren spelen. Vandaar dat we deze blog wilden wijden aan deze vraag. We geven op deze hoofdvraag en een aantal subvragen antwoord & je krijgt een aantal tips.

Pianospelen reduceert stress

Ongeacht je leeftijd is pianospelen een mooie vaardigheid om te leren, om verschillende redenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat pianospelen, en muziek maken in het algemeen, stress kan verminderen. Daarnaast tonen andere onderzoek aan dat het naast ontspanning ook voor een verbetering van je geheugen kan zorgen. Wanneer je piano speelt in een band of ensemble kun je het geluk tegen het lijf lopen in de vorm van langdurige sociale contacten. Levenslange vriendschappen en (liefdes)relaties zijn hier vaak uit ontstaan. Mocht je vaak sociaal geïsoleerd zijn, kan gezamenlijk musiceren ook bijdragen aan het ontwikkelen van sociale en communicatieve vaardigheden.

Pianospelen voor ontspanning

Als je je nog afvraagt of jouw leeftijd mogelijk in de weg staat tussen jou en het leren pianospelen, lees dan vooral verder. We gaan specifieke vraagstukken behandelen om per leeftijdcategorie antwoord te geven op de grote vraag.

Vanaf welke leeftijd ben je te oud om piano te leren spelen?

Vanuit mijn persoonlijke ervaring als pianist en pianodocent neem ik een aantal leeftijdscategorieën door aan wie ik, gedurende meerdere jaren, heb lesgegeven. Wanneer iemand bij mij op les komt leg ik weliswaar veel uit en lijkt het vaak de goede kant op de gaan; echter… Het is minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker, om huiswerk mee te krijgen en thuis te herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Hiervoor is de nodige wilskracht, plezier en tijd nodig.

Leeftijdscategorieën: twintigers & dertigers

Het starten met pianoles na je twintigste kan prima! Je kunt prima naast je studie pianovaardigheden aanleren. Naast het feit dat je je skills kunt showen, muzikaal bezig kunt zijn, fungeert het als een mooie afleiding en ontspanning na een drukke werk- of studiedag. Als je op jongere leeftijd niet het geduld kon opbrengen op jongere leeftijd, wordt dit jouw nieuwe kans.

Als dertiger is het in sommige gevallen een stukje lastiger. Afhankelijk van jouw levenssituatie en hoeveelheid dagelijkse zorgen natuurlijk. Veel van ons dertigers, waaronder ik zelf, hebben een verantwoordelijke baan, kinderen en andere factoren die ons beperken in tijd en energie. Maar hoe dan ook: het is altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zoals gezegd kan pianospelen ook in de leeftijdscategorie 30-40 helpen bij je dagelijkse portie ontspanning en afleiding. Het enige wat je nodig hebt om piano te leren spelen is een stukje toewijding, een instrument en een beetje tijd. Je bent nooit te oud om piano te leren spelen. Maar soms kun je er spijt van hebben dat je niet iets eerder bent begonnen!

Advies voor twintigers & dertigers

Ons advies voor volwassenen die voor het eerst starten met pianospelen: kies een stuk of lied waar je helemaal weg van bent en leer eerst de basis tot in de puntjes. Leer goed de begeleiding van de linkerhand en dan de melodie van de rechterhand, zodat je deze met je ogen dicht kunt. Vervolgens voeg je ze samen. Doe het ook niet als verplichting… Begin met kleine stapjes, al is het maar een kwartiertje in de ochtend en nog een kwartier in de avonduren.

Veertigers & vijftigers onder de amateurpianisten

Wie ik ook spreek, iedereen is het er volledig over eens: het is werkelijk nooit te laat. Er zijn wel lifestyle factoren die soms in de weg komen. Veel van mijn volwassen leerlingen uit het verleden, die uiteindelijk ook zijn gestopt met spelen, hadden de grootste moeite om de balans te bewaren tussen de professionele carrière, privéleven en hun progressie als amateurpianist. Ook hier is dan ook ons advies om het in stukjes te doen, neem 10 minuten als minimum per “zit” en ‘s avonds nogmaals.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Pianolessen

Vijftig jaar en ouder: goed voor je gezondheid!

Piano leren spelen kent géén leeftijdslimiet! De piano leeractiviteit werkt positief op ons brein en kan bevorderend uitwerken op het geheugen. Ook fysiek kun je hier baat bij hebben. Door de fijne motorische pianovaardigheden in je vingers te ontwikkelen, blijven de spieren en gewrichten soepel. Zo is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om artritis tegen te gaan en de bloedcirculatie in je handen te verbeteren!

En (veel) ouder

Ook de 60- en 70-plussers kunnen gewoon op pianoles. Er zijn zelfs extra voordelen voor deze generatie. Er is sprake van pure innerlijke motivatie; ze doen het écht vanuit zichzelf. Bij de interactie pupil-docent is er dan ook een duidelijke focus in wat er bereikt moet worden.

Piano spelen op oudere leeftijd

Piano spelen op oudere leeftijd

Je bent dan immers oud en wijs genoeg en weet exact wat je wilt leren. Extra tip voor de ouderen: hanteer sessies van minimaal 5 minuten i.p.v. 10, zorg voor perfecte verlichting, zithouding en liefst een uitvergrote versie van de bladmuziek.

De volgende stappen om piano te leren spelen als volwassene

Wanneer het dus aankomt op piano leren spelen, is leeftijd slecht een getal! Nu je je geen zorgen meer hoeft te maken over de vraag of je mogelijk te oud bent, zijn die een paar stappen die je kunt nemen om een begin te maken:

  • Zoek specifiek naar een pianodocent(e) die ervaring heeft met het werken met volwassenen.
  • Ben je nog niet klaar voor privéles? Probeer dan ons gratis piano eBook of meld je aan voor één van de online cursussen.
  • Neem de stap om iedere dag er even voor te gaan zitten – en denk ik baby stapjes. Wees mild voor jezelf.
  • Onthoud dat je het doet voor plezier. Pianolessen en de oefeningsmomenten moeten ook plezier opleveren.
  • Hou de motivatie vast door de denken aan de stappen die je hebt gemaakt en welke doelen je voor ogen hebt.

Of je gaat pianospelen tegen je dagelijkse portie spanning en stress of om semi-professionele na te streven; je gaat er geen spijt van krijgen – mits met een goede klik met je leraar en een goed instrument… Deel jouw mening of tips voor andere lezers als commentaar onderaan deze pagina.

 

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.