Piano handen

Eeuwenlang wekt de tijdloze schoonheid van klassieke pianomuziek diverse menselijke emoties op. We stellen je graag voor aan een top 10 lijst met de populairste pianowerken van het klassieke muziekerfgoed. Dit is een lijst van de beroemdste 10 stukken muziekstukken, onze eigen selectie. Het is natuurlijk geen rating en waardering zoals in een Top 40 Hitlijst, maar gebaseerd op eeuwenlange populariteit en onze voorkeur.

Geen hitlijst, maar eeuwenoude populariteit

Het is simpelweg onmogelijk om deze pianocomposities met elkaar te vergelijken. Ze zijn allemaal uniek, dus het had feitelijk ook net zo goed andersom kunnen zijn in onze “ranking”. Onderstaand vind je de lijst van de compositietitels, componisten en beschrijvingen. Omdat het nauwelijks mogelijk is om klassieke meesterwerken volledig te “begrijpen” en te waarderen zonder enige kennis van hun geschiedenis. Uiteraard kun je je ook laten meevoeren in de magie, zonder je te verdiepen in de historie.

YouTube filmpjes volop beschikbaar

Van elk van deze muziekstukken heb je op YouTube de luxe om diverse video-opnames te vinden,  uitgevoerd door wereldberoemde (en iets minder bekende) muzikanten. Hierdoor kun je je laten inspireren en het karakter van de compositie alvast “proeven”.  Veel plezier met je muzikale ontdekkingstocht!

Nr. 10: “Le cygnet” van Camille Saint-Saiëns

Dit belangrijke meesterwerk is gecomponeerd toen Saint-Saiëns al 51 jaar oud was. Beter bekend als de Dying Swan (de Stervende Zwaan), wordt het meestal geassocieerd met de beroemde dansscène van Maja Plissezkaja, een doodswerende zwaan. Overigens maakt het werk deel uit van de muzikale suite “The Carnival of Animals” (Carnaval der Dieren). Interessant is dat dit het enige gedeelte van de suite is, die de componist tijdens zijn leven mocht uitvoeren. De rest van de suite vond hij te speels en van mindere waarde voor een serieuze componist. De compositie is de interpretatie van een Griekse legende die vertelt over een stille en mooie zwaan die slechts één keer in zijn leven zingt – vlak voor zijn dood.

Zwaan

Nr. 9: “Wedding March” van Felix Mendelssohn

Geen van de bruiloftsmarsen die ooit zijn gecomponeerd, zoals deze, wordt al bijna 150 jaar op vrijwel elke “traditionele” bruiloft uitgevoerd, en daarnaast veel koninklijke ceremonies. Zonder twijfel heeft Mendelssohn op deze manier een opmerkelijke stempel in de muzikale geschiedenis achtergelaten. De eerste bruid die naar het altaar ging, vergezeld door de geluiden van deze mars, was niemand minder dan de dochter van koningin Victoria, prinses Victoria Adelaide Mary Louise, toen ze in 1858 haar ja-woord gaf aan Frederik Willem IV van Pruisen. Een bruiloftsmars was echter niet de eerste functie voor die stuk, die de jonge componist als intentie had; Mendelssohn was namelijk lyrisch over Shakespeare’s toneelstuk “A Midsummer Night’s Dream” en wilde hier reeds op 17-jarige leeftijd een muzikale omlijsting aan geven. Naast de populariteit van de compositie tijdens hedendaagse bruiloften, wordt deze compositie ook beschouwd als een van de meesterwerken van haar tijd.

Wedding

Nr. 8: “Flight of the Bumblebee” door Nikolai Rimsky-Korsakov

Als kind was Rimsky-Korsakov een grote fan van alles wat met de Russische populaire cultuur te maken had. En deze compositie weerspiegelt deels zijn muzikale Russische ziel, die hij in zijn opera, “Tale of Tsar Saltan”, overduidelijk ten gehore heeft gebracht.

https://gyazo.com/ac3098997ec4c1d77ae79d6c85966575

De hommel, hoor je ‘m ook in dit pianostuk?

In dit sprookje probeert een prins, die zijn vader nooit heeft gekend, hem te vinden en eindelijk te ontmoeten. Hij transformeert zich in verschillende dieren, waarvan de laatste een hommel is! De melodie van de compositie vertegenwoordigt de vlucht van de hommel. Het is verbazingwekkend hoe levendig en virtuoos de imitatie van insectengeluiden is gelukt. In de tussentijd is het een quasi popmelodie geworden, die veel niet-klassiek georiënteerde muziekliefhebbers ook kennen. Ook Hollywood heeft de melodie niet links laten liggen. De bekende film Shine, autobiografisch verhaal over David Helfgott (gespeeld door Geoffrey Rush) toont het muzikale meesterwerk in haar volle glorie. De pianist neemt midden in de film plaats achter een salonpiano en verbaast iedereen door een zeer virtuoze uitvoering. Zeer indrukwekkend.

Nr. 7: De romantische “Fantaisie-Impromptu” van Frédéric Chopin

Zoals je waarschijnlijk vaak hebt gemerkt, is vrijwel elk prominent klassiek muziekstuk gewijd aan iets of iemand. Deze fantasie was hier ook geen uitzondering op. De meester van de romantische muziek, Frédéric Chopin, besloot dit stuk op te dragen aan zijn goede vriend Julian Fontana. En het was Fontana zelf die na de dood van Chopin deze compositie in 1855 publiceerde, waarmee hij de instructies van zijn vriend tartte die elke publicatie van het werk had verboden.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»
Het Chopin monument in Warschau

Het Chopin monument in Warschau

Er was een specifieke reden waarom Chopin zo tegen de publicatie van het stuk was. Enige tijd na de voltooiing van de compositie erkende Chopin dat het helaas deed denken aan zowel een “Impromptu” van Ignaz Moscheles en aan “Moonlight Sonata” van Beethoven. En beschuldigingen van plagiaat zouden een van de ergste dingen zijn die de destijds 24-jarige componist hadden kunnen overkomen.

Nr. 6: “Morning Mood” van Edvard Grieg

Het eerste deel van Grieg’s wereldberoemde Peer Gynt Suite, “Morning Mood” of “Morgenstemming” is te horen als achtergrondmuziek in tal van commercials en zelfs strips zoals “The Simpsons”.

Grieg met zijn vrouw Nina

Grieg met zijn vrouw Nina

De reden waarom de compositie zo immens populair is en zo vaak wordt gebruikt, is dat dit een van de meest sensuele, gepassioneerde en emotionele pianowerken is. En dat met de filosofie “less is more”; met zeer weinig noten weet Grieg hier een lawine aan emoties los te maken.

Nr. 5: Wegdromen met “Clair de Lune” van Claude Debussy

Liefhebbers van poëzie herkennen in de titel van deze compositie een gedicht van Paul Verlaine. En zo was het ook in de realiteit: de lijnen van de Franse dichter inspireerden de geniale componist Claude Debussy tot een specifieke compositiestructuur. De melodie is zeer zacht en ontroerend – een ideaal voorbeeld van een compositie die de ziel aanspreekt en niet werkt vanuit bestaande compositiestructuren, neergezet door voorgangers; wat ook het hoofdidee was van de avant-garde die destijds de stijl van Debussy sterk beïnvloedde.

Maan

De maan, een inspiratiebron voor meerdere klassieke componisten.

Het succes van “Clair de Lune” (of “Promenade Sentimentale”) is zo groot en volhardend dat het aantal films met de compositie al boven de 120 is gestegen, waaronder Ocean’s Eleven, waar George Clooney, Matt Damon en meerdere andere Hollywoodgrootheden, een succesvolle casinoroof vieren bij een van de mooiste fonteinen van Las Vegas.

Nr. 4: “Ave Maria” van de Weense grootheid Franz Schubert

Ten eerste: de 28-jarige Schubert componeerde dit diep ontzagwekkende en opbeurende stuk niet voor de kerk. Het beroemde Latijnse gebed “Ave Maria” heeft een onbekende geïnspireerd om de tekst enige tijd na de oprichting in de muziek van Schubert te plaatsen. Oorspronkelijk componeerde Franz Schubert de muziek naar een fragment uit het gedicht “The Fraulein vom See” van Sir Walter Scott. Het werk was genoemd “Ellen’s Third Vocals” en introduceerde de heldin van het gedicht, die bidt voor hulp voor Maagd Maria.

Franz Schubert

Het succes van het stuk was zo ongelooflijk groot dat de componist zelf oprecht verrast en overweldigd werd door sterke emoties. Helaas had hij nog maar drie jaar om van zijn succes te genieten – Schubert stierf op 31-jarige leeftijd.

Nr. 3: Ludwig van Beethoven’s “Moonlight Sonata”

Dit wereldberoemde werk van Beethoven werd geschreven tijdens de bloedhete zomer in 1801. Tegenwoordig is er waarschijnlijk niemand die de titel van “Moonlight Sonata” niet kent. Oorspronkelijk ‘een fantasie’ of simpelweg ‘Pianosonate nr. 14 in cis-mineur’ genoemd, droeg de componist het op aan zijn jonge leerling, gravin Julie Guicciardi, op wie hij verliefd was. Helaas was een huwelijk verboden door de ouders van de gravin. Het in de titel genoemde maanlicht werd gezien en poëtisch verwoord door de dichter Ludwig Rellstab. Het inspirerende natuurtafereel speelde zich af boven het Zwitserse Vierwoudstrekenmeer. Na verloop van tijd versmolten muziek en poëzie en de titel bleef. Zoals vaak gebeurt, werd het werk officieel post-mortum uitgebracht, na de dood van de componist.

Beethoven

De strenge blik van Beethoven

Nr. 2: “Rondo Alla Turca” van Wolfgang Amadeus Mozart

Deze compositie, mogelijk beter bekend als de “Turkse Mars”, onderscheidt zich sterk van de vele meesterwerken uit het repertoire van de grote Weense genie.

Mozarthaus

Het Mozarthaus in het Oostenrijkse Salzburg, toegankelijk voor toeristen. Tegenwoordig een museum, vroeger het geboortehuis van Mozart.

Het werd rond 1783 gecomponeerd en is eigenlijk geen onafhankelijk werk, maar vormt het derde en laatste deel van Mozarts Pianosonate nummer 11. De reden waarom de compositie “Turkse mars” wordt genoemd, ligt in de gelijkenis met de Janissary-muziek. Zoals vele militaire marsen, wordt het werk van Mozart gekenmerkt door krachtige percussie-klanken, die niet alleen in de 17e eeuw, maar ook in het huidige Turkije erg populair zijn.

Nr. 1: En dan toch… “Für Elise” van Ludwig van Beethoven

Geen ontkomen aan: Für Elise. Wellicht overbekend en had je het ook wel kunnen benoemen in je top 10 pianoreeks. Als je deze twee woorden (+für +elise) in Google invoert, krijgt je meer dan 3 miljoen hits waar de beroemde compositie overal te vinden is. En dat is vrij verklaarbaar. Ook bekend als “Bagatelle in A mineur”, is dit werk waarschijnlijk een van de meest herkenbare deuntjes van vandaag, zelfs als een persoon die het hoort zijn naam noch de auteur kent.

Piano handen

Piano handen van een jonge pianiste die Für Elise speelt. Een stuk dat in feite toegankelijk is voor jong en oud, met de juiste oefening en begeleiding.

Geschreven in 1810, toen Beethoven al bijna doof was; het stuk bevat een mysterie dat tot op de dag van vandaag onopgelost blijft. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk aan wie “Für Elise” van Beethoven eigenlijk was opgedragen, sommigen zeggen dat het een Therese was, onherkenbaar geschreven op het manuscript – Therese Malfatti, met wie hij wilde trouwen, maar die zijn verzoek afwees Het zou ook nog eens de bijnaam kunnen zijn van Elisabeth Röckel, een operazangeres en een goede vriendin van Beethoven. In ieder geval beroert Für Elise de zielen van miljoenen mensen over de hele wereld, ongeacht wie de grote componist voor zijn creatie inspireerde.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.