digitale of akoestische piano kopen

digitale of akoestische piano kopenNaast sport is muziek de populairste hobby van de meeste Nederlanders. Onder muziek valt dan zowel het maken als het luisteren van en naar liedjes of muziekstukken. De piano is een van de populairste instrumenten, zowel voor kinderen als volwassenen.  Er bestaan diverse soorten toetsinstrumenten, maar welke past het beste bij jou? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen digitale en akoestische piano’s? In dit artikel gaan we deze vraag behandelen. Dit doen we aan de hand van een korte omschrijving van de drie afzonderlijke instrumenten.

Akoestische piano

Dit stukje lijkt misschien overbodig, maar het is wel degelijk belangrijk om de piano goed te omschrijven. Anders wordt het lastig om de verschillen met dit instrument en de andere toetsinstrumenten te zien. Een piano is vaak redelijk groot, en dit heeft vooral te maken met de kast. Deze is ook gelijk het belangrijkste onderdeel van de piano. Hierin ontstaat namelijk het geluid. Als je een van de toetsen aanslaat, wordt een hamertje in beweging gebracht. Dit hamertje raakt de snaren aan, en deze produceren het geluid. Hoe harder je een toets indrukt, hoe harder het geluid. Een akoestische piano heeft altijd 2, en soms 3 pedalen. Eén laat de toon doorklinken, één verkort de toon en de laatste, optionele pedaal, maakt het geluid zachter. In dit geval heeft een akoestische piano 88 toetsen.

Digitale piano

De meeste digitale pianomakers proberen het geluid van een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. Ook het gevoel van een digitale piano lijkt meestal op dat van een ‘normale’ piano. Dit komt doordat de toetsen gewogen zijn. Een digitale piano hoeft niet groot te zijn om goed geluid te maken. Er zitten namelijk gewoon speakers in verwerkt. Doordat de piano digitaal is, kun je het volume gemakkelijk handmatig aanpassen. In de meeste digitale piano’s zitten een aantal leuke technische snufjes verwerkt. Zo kun je kiezen voor verschillende instrumenten als output. Orgels, klavecimbels maar ook dingen als een gitaar kunnen geselecteerd worden. Een digitale piano heeft in de meeste gevallen ook 88 toetsen, net als een akoestische.

Keyboard

Qua gebruik, uiterlijk, en geluid ligt een keyboard een stuk verder van een akoestische piano af dan een digitale. Keyboards zijn meestal klein, licht en daardoor makkelijk te vervoeren. Een keyboard staat vaak op een standaard, waar digitale piano’s meestal zijn geplaatst op een onderstel dat pedalen bevat. Veel producers van muziek gebruiken keyboards om klanken in hun nummers te verwerken. Keyboards staan er namelijk om bekend dat ze heel veel verschillende tonen kunnen produceren. Saxofoons, fluiten, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het geluid maken met een keyboard. Het is ook mogelijk om deuntjes die je al hebt gemaakt af te spelen op een keyboard. Het is al met al een heel multifunctioneel apparaat. Keyboards bestaan uit slechts 61 toetsen en hebben geen pedalen.

Wat past het best bij jou?

Nu je een goed beeld hebt kunnen krijgen van de drie verschillende varianten, kunnen we de balans gaan opmaken. Want welke piano past nou het beste bij jou? Als je op zoek bent naar de unieke klank van een piano kun je uiteraard het beste kiezen voor de akoestische piano. De digitale piano komt hier het meest bij in de buurt, en heeft andere voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld een koptelefoon hierop aansluiten. Zo hebben je buren geen last van het geluid. Ook neemt een digitale piano minder ruimte in beslag, en is hij meestal wat goedkoper. Als je serieus piano wil spelen, kun je het beste voor één van deze twee opties kiezen.

Wil je een instrument dat multifunctioneel is, dan kun je aan een keyboard denken. Een keyboard kan het beste als een apart instrument worden omschreven, en niet als een piano. Zodra je een toets van een keyboard aanslaat, weet je namelijk al dat het anders is. De toetsen zijn niet gewogen zoals dat bij (digitale) piano’s wel het geval is. Keyboards zijn wel goedkoper dan (digitale) piano’s, en een stuk mobieler. In elk huis is ruimte voor een keyboard, omdat je ze ook gewoon op de eettafel kan leggen. Er zijn dus voordelen, maar eigenlijk kun je een keyboard niet vergelijken met een piano.