gebroken akkoorden spelen op de piano

Gebroken akkoorden spelen op de pianoNaast de basis piano akkoorden bestaan er ook nog gebroken akkoorden. De toetsen worden bij een gebroken akkoord niet tegelijk aangeslagen, maar om beurten. In deze blog kom je te weten wat een gebroken akkoord (arpeggio) is, hoe je deze speelt en wat gespreide akkoorden zijn.

Wat is een arpeggio?

Een gebroken akkoord wordt ook wel een arpeggio genoemd. Deze Italiaanse muziekterm staat voor harpsgewijs. Wanneer je een gebroken akkoord speelt op de piano klinkt dit dan ook wel een beetje romantisch. Men maakt daarom ook vaak gebruik van gebroken akkoorden om meer sfeer te geven aan muziekstukken. De pianist mag in dit geval zelf bepalen wanneer hij/zij een akkoord gebroken speelt. Het is maar net wat jezelf mooi vindt. Als beginnende pianist is het wel raadzaam om een nieuw liedje eerst op de normale manier te spelen (toetsen tegelijk aanslaan). Wanneer je het liedje goed kent kun je proberen om de akkoorden in arpeggio te spelen.

Gebroken akkoorden leren spelen

Wanneer je normale akkoorden zou spelen sla je de toetsen tegelijk aan en hou je deze even vast. Hoe lang je de toetsen vasthoudt is afhankelijk van de telwaarde. Zo kan een akkoord bijvoorbeeld 2, 4 of 8 tellen duren. Bij het spelen van een gebroken akkoord sla je de toetsen om beurten aan, waardoor je dus op elke tel een toets aanslaat. Een F akkoord (4 tellen aanhouden) gebroken spelen gaat dus als volgt: F-A-C-A (elke toets één tel).

Gespreid spelen van akkoorden

Naast het gebroken spelen van akkoorden kun je deze ook gespreid spelen. De laatste toets van een akkoord wordt dan een octaaf hoger gespeeld. Bij kinderen wil het nog weleens voorkomen dat zij nog geen hele octaaf kun bereiken met de vingers, waardoor het gespreid spelen van akkoorden erg lastig kan zijn. In dit geval is het verstandig om gewoon de normale manier te hanteren voor het aanslaan van piano akkoorden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *