met kleine handen piano spelen

Kleine handen kunnen de reikwijdte van de pianist beperken

Met kleine handen piano spelenWellicht lees je deze blog, omdat je vind dat jezelf kleine handen hebt. Je bent niet de enigste, want er zijn genoeg pianisten met kleine handen. Wanneer je grote handen hebt betekent dit, dat je je handen niet veel hoeft te verplaatsen. Maar nu de vraag: kun je met kleine handen piano spelen? Veel mensen denken namelijk dat dit niet mogelijk is, omdat ze geeneens het bereik hebben van één octaaf (reeks toonafstanden). Met kleine handen leren piano spelen is dus niet geheel onmogelijk.

Piano leren spelen met kleine handen, maar op zoek naar een toetsinstrument met een kleiner klavier? Dan is een kinderpiano geschikt voor jou.

Kinderpiano’s vergelijken?
Vergelijk nu

Wat is mijn reikwijdte?

Als we het hebben over de reikwijdte van de handen op het klavier, dan bedoelen we de afstand van duim tot pink. Je eigen reikwijdte bepalen is heel eenvoudig. Plaats eens je duim op de C (zie afbeelding) en probeer eens je pink op de uiterste toets te plaatsen. Kom je tot een A? Dan is je reikwijdte nog niet heel groot.

Toonladder op piano

Is het erg? Nee, want kinderen hebben ook helemaal geen grote handen en toch lukt het hen ook. Blijf gewoon piano spelen en laat je niet beperken door het bereik van je handen. Toch kunnen akkoorden weleens ver uit elkaar liggen, waardoor je het gewoon niet haalt. Laat ook nu je niet tegenhouden, want er zijn genoeg oplossingen om toch ook die akkoorden correct te kunnen spelen.

Andere omkering of toch het basisakkoord?

Het basisakkoord is vaak makkelijk te spelen, omdat de tonen dicht bij elkaar liggen. Toch kan het voorkomen dat een akkoord omgekeerd is, waardoor de toetsen wel ver uit elkaar liggen. De manier van akkoorden omkeren is in dit geval handig bij akkoorden, welke moeilijk te spelen zijn vanwege de afstand. Kijk daarom eerst of een muziekstuk uit moeilijke akkoorden bestaat, zodat je de omkering van deze akkoorden erbij kan zoeken. Daarnaast kun je er ook gewoon voor kiezen om het basisakkoord te spelen.

Blokakkoord of arpeggio?

Als je online pianolessen volgt zal je waarschijnlijk al de manier van piano akkoorden hanteren. In de meeste gevallen zal je blokakkoorden spelen. Dit zijn eigenlijk akkoorden waarbij je de tonen tegelijk aanslaat. Misschien denk je dat deze manier verplicht is, maar dit is echter minder waar.

Er is namelijk ook een andere manier. Wanneer de tonen van een akkoord ver uit elkaar liggen, dan kun je deze ook spelen als een arpeggio. Dit houdt in, dat je de tonen na elkaar speelt en niet allemaal tegelijk. Je verschuift eigenlijk je handen terwijl je de tonen speelt. Zo ga je eenvoudig van de laagste naar de hoogste tonen. Deze manier is eigenlijk veel natuurlijker dan de blokakkoorden, waardoor het liedje nog levendiger wordt.

Gewoon een kleiner klavier

Piano met kleiner klavierWaarom een andere methode aanleren als je ook gewoon een piano kan kopen met kleinere toetsen. De tonen liggen hierdoor dichter bij elkaar, waardoor je reikwijdte vanzelfsprekend groter wordt. Wanneer je kiest voor een piano met een kleiner klavier moet je rekening houden met het volgende:

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»
  • Deze piano’s zijn vrij zeldzaam;
  • Je kunt alleen thuis spelen, want anderen hebben een piano met grote toetsen;
  • Het kost ontzettend veel geld om zo’n klavier in te bouwen.
Kinderpiano bestellen?
Vergelijk nu

Piano leren spelen met kleine handen, is veel oefenen

Het belangrijkste van allemaal is het blijven oefenen. Je handen worden namelijk niet groter, maar het bereik kan wel toenemen. Door elke week weer te oefenen zal je op een gegeven moment verder komen qua bereik. Dit heeft onder andere te maken met de spieren en gewrichten in je handen. Deze rekken namelijk een beetje op en zullen langzamerhand aan het pianospel wennen. Op een gegeven moment is de afstand, wat je kunt bereiken, maximaal. Wanneer je net bent begonnen met piano spelen is de kans groot dat je door veel oefenen meer toetsen kunt bereiken. Piano leren spelen met kleine handen is dus zeker mogelijk voor diegene, die echt willen.

Wil het piano spelen met kleine handen gewoon niet lukken? Dan mag je gerust hier een reactie achterlaten, zodat wij je van extra tips kunnen voorzien. Andere pianisten willen je namelijk ook graag helpen. Tevens geven wij advies om de beste kinderpiano te kopen, zodat je met alle plezier het pianospel kunt beoefenen.

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.