PianoMinded pianolessen
PianoMinded pianolessen

Pianodocent Teije Koopmans van PianoMinded

Is het je weleens opgevallen? Baby’s worden erg blij van het drukken op de toetsen van een piano (tenminste die van mijn buurvrouw). Ook volwassenen kunnen het vaak niet laten wanneer een piano in de buurt is. Meestal zijn het de eerste twee maten van de vlooienmars of de eerste paar noten van Für Elise.

Een piano is misschien wel het meest ‘eenvoudige’ instrument dat er bestaat. Je drukt een toets in en er komt geluid uit. Toch is er nog zoveel meer. In mijn lespraktijk PianoMinded geldt er maar één missie om pianoles tot een succes te maken; groeien van toetsenist naar pianist.

Wat maakt piano leren spelen eigenlijk zo bijzonder?

Vroeger dacht ik nooit les te zullen gaan geven. Het leven als docent leek mij niet zo leuk. Mijn vroegere docenten misten nogal eens de inspiratie. Mijn eerste jaren les hadden vaak niet meer om het lijf dan het indrukken van toetsen. Gelukkig bleef ik er toen, en nu helemaal, van overtuigd dat het leren piano spelen echt iets heel bijzonders is.

Denk eens in; het leren lezen van noten is hetzelfde als het leren ontcijferen van een geheimschrift. Veel mensen kunnen dat niet. Gelukkig zijn er meer uitdagingen, waaronder het de baas worden over en de weg kunnen vinden tussen 52 witte en 36 zwarte toetsen. Wie kan nu zeggen dat hij of zij dat écht kan? Piano leren spelen is iets speciaals.

Piano spelen met de handen en het hoofd

Als je piano leert spelen dan is er een hoop om tegelijkertijd op te letten. Juist daarom is het belangrijk om inspirerende lessen te geven. Wat mij betreft zijn docenten dat verplicht aan hun leerlingen, het instrument en de muziek. Iemand muzikale vaardigheden bijbrengen is misschien wel het mooiste werk dat er is.

In mijn lessen wordt aan alles wat piano spelen is gewerkt. De aanpak op het conservatorium probeer ik zo toegankelijk mogelijk te maken in mijn lessen. Daarnaast moet het natuurlijk nog leuk blijven. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te leren wat er niet goed is aan ‘hanenpoten’. Ook moet je leren ‘kijken’ naar je techniek, leren luisteren en vooral plezier (leren) krijgen in het studeren. Het zijn dus niet alleen je vingers, maar zeker ook je hoofd die getraind worden. Om snel te leren is coaching tussendoor erg belangrijk; leerlingen kunnen mailen of appen wanneer het hen uitkomt. Tenslotte is het lesprogramma op maat; je betaalt alleen de gevolgde lessen.

Het verschil tussen de toetsenist en de pianist

Tijdens de lessen hoor je mij vaak over het verschil tussen de toetsenist en de pianist. De toetsenist is de man of vrouw die de eerste zes noten van Für Elise als een machientje indrukt op een toevallige piano. De pianist weet wat hij of zij doet en waarom hij of zij dat doet. Piano minded dus. Dat is de sleutel om van toetsenist naar pianist te groeien.