effectief piano spelen

effectief piano spelenVeel pianisten vragen zich af hoe vaak je eigenlijk moet oefenen. Daarnaast wil iedereen natuurlijk ook weten, wat nu de meest effectieve manier is van piano spelen. In principe kun je wel sneller piano leren spelen, maar het spelen van mooie liedjes is dan vaak wel een tweede. Elke hobby vereist namelijk geduld en doorzettingsvermogen, waardoor je het echt leuk zal moeten vinden om iets te kunnen bereiken.

Effectieve online piano cursus
Meer informatie

Regelmatig oefenen

Hoe vaak moet ik nou eigenlijk oefenen? Deze vraag komt meestal op borrelen als men nog sneller piano wil spelen. Naast de hoeveelheid oefensessies is het misschien belangrijker om te weten hoelang je per keer moet spelen. Zo zijn kortere oefensessies van ongeveer 15 minuten beter, dan bijvoorbeeld een uur achter elkaar te spelen. Waarom kortere sessies beter zijn heeft te maken met het menselijk brein. Zo kunnen je hersenen maar een beperkte hoeveelheid informatie opnemen en daarom zijn langere sessies vaak niet optimaal.

Pak je rust

Je kunt misschien wel vaak oefenen, maar je kunt ook overdrijven. Zo is bewezen dat elke dag oefenen helemaal niet zo optimaal is als men denkt. Neem ook rustdagen en laat je hersenen weer herstellen van alle verkregen informatie. Hierdoor maak je meer progressie en blijf je gemotiveerd.

Er is alleen sprake van een rustdag als je de piano even helemaal vergeet. Ook al heb je nog het doel voor ogen om elke dag piano te spelen. Als je een dag overslaat voel je je misschien schuldig en wil je dit meteen weer goed maken. Het gevolg hiervan zijn langere sessies, waardoor je hersenen overwerkt raken en dusdanig veel fouten gaan maken. Het is verstandig om bijvoorbeeld 4 dagen per week te oefenen en de overige dagen wat anders te gaan doen. Wissel de oefen- en rustdagen wel de hele tijd af voor een effectiever pianospel.

Elke pianist heeft zijn eigen manier

Hetgeen wat hierboven is beschreven zal niet voor iedereen werken. Elke pianist heeft namelijk zijn eigen manier van oefenen. Beschouw het daarom meer als een soort van richtlijnen om je op weg te helpen. Wanneer je ouder bent is het dan ook niet de bedoeling om je kind te dwingen als hij/zij even niet wil piano spelen. De pianist moet het namelijk zelf doen en door veel oefenen tot een optimale manier komen. Hierbij is het proberen misschien nog wel het belangrijkst.

About Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.