Piano keyboard

Met twee handen tegelijk piano spelen is misschien moeilijker dan het lijkt

piano spelen met twee handenAls beginnende pianist wil het piano spelen met één hand nog wel aardig lukken, maar met twee handen wordt het al een heel ander verhaal. Je raakt gestrest, omdat het maar niet lukt en uiteindelijk stop je met piano spelen. Dit is eigenlijk heel normaal, want onze hersenen zijn hier niet op berekend. Hetzelfde geldt bij het met tien vingers tegelijk typen op de computer. Hierbij is evengoed ervaring vereist als de motivatie van de cursist om door te gaan. Met twee handen piano spelen vereist dus doorzettingsvermogen en ervaring.

Cursus leren piano spelen met twee handen
Bekijk hier

Met twee handen piano spelen, hoe beginnen?

Zoals gezegd ligt het niet aan de handen, maar aan onze hersenen. Vaak moeten we het gelijktijdig iets kunnen doen verder ontwikkelen. Hierbij is concentratie en doorzettingsvermogen van groot belang. Ook zal het de eerste keer vaak niet lukken om het meteen goed te doen. Daarom zal je steeds weer moeten oefenen om enigszins progressie te maken. Dit principe gaat ook op voor het piano spelen, want met veel oefenen en een goede concentratie gaat het zeker lukken.

Eén hand is verder ontwikkeld

In het begin zal je ook veel last hebben van hetgeen, dat je ene hand verder ontwikkeld is dan de ander. We hebben het dan over de zogenaamde ‘schrijfhand’ waar je bijna alles mee doet. Tijdens het piano spelen zal je dit ook merken, want de spieren in deze hand als zowel de motoriek zijn verder ontwikkeld. Waarschijnlijk speel je nu ook al met deze hand piano, omdat je met deze hand sneller en eenvoudiger liedjes kunt spelen. Dit is ook gelijk een obstakel bij het met twee handen piano spelen.

Melodie aanslaan met de rechterhand

We gaan uit van het feit, dat bij de meeste mensen de rechterhand verder is ontwikkeld. Gelukkig zitten de hoge tonen of melodieën aan de rechterkant van het klavier. Het spelen van de melodieën zal daarom geen probleem zijn. Toch is het belangrijk om je ‘zwakkere’ hand (linkerhand wellicht) extra te trainen, zodat deze op een gelijk niveau komt met je schrijfhand. Dit is namelijk ook ontzettend belangrijk voor de balans van een muziekstuk. Het is verstandig om eens piano te spelen met alleen je linkerhand om deze verder te ontwikkelen. Bouw dit wel langzaam op, want anders raakt je linkerhand misschien overbelast.

In het volgende filmpje wordt eenvoudig uitgelegd hoe je met twee handen tegelijk piano leert spelen.

Wisselen van hand

Wanneer je begint met een nieuw muziekstuk is het verstandig om deze eens in stukken op te delen. Zo speel je eerst een stuk voor de linkerhand en vervolgens wissel je van hand. Daarnaast is het belangrijk om eerst met de wat moeilijke stukken te beginnen. Ook hier wissel je weer van hand, doe dit om de 15 seconden voor een optimaal pianospel. Wanneer je dit stukje zonder moeite en foutloos kunt spelen, dan ga je met twee handen tegelijk. Gaat dit ook goed en foutloos? Dan kun je vervolgens weer beginnen met een ander lastig stukje.

Wanneer je op deze manier wilt oefenen kun je ervan uitgaan, dat het een paar dagen/weken duurt om een muziekstuk te leren. Daarnaast kun je wel het gehele stuk in één keer achter elkaar spelen.

Tempo bepalen met een metronoom

Een handige gadget om met twee handen tegelijk te kunnen spelen is een metronoom. Het komt namelijk nog weleens voor dat de ene hand sneller speelt dan de ander. Door middel van een metronoom wordt het tempo aangegeven, waardoor je met beide handen op een gelijk tempo kunt spelen. Begin in dit geval niet meteen met een metronoom, maar pas wanneer je met beide handen het betreffende stuk kunt spelen. Vaak zal de zwakkere hand het tempo aangeven. Is hiervan sprake, dan is het verstandig om met deze hand nog eens extra te oefenen.

TIP VAN LEERONLINEPIANO
Pianoles van Cor Bakker
Pianoles van Cor Bakker Volg pianoles bij Cor Bakker en ontvang toegang tot meer dan
170 instructievideos en 10 pdf lessen voor maar 149 euro!
Bekijk zijn volledige programma »»

Wat hebben we tot nu toe geleerd?

Hieronder staan puntsgewijs de stappen, welke de pianist kan ondernemen om met beide handen tegelijk piano te kunnen spelen. Piano spelen met twee handen is dus gewoon goed te leren.

  • Speel eerst de hoge tonen met de rechterhand;
  • Speel vervolgens de lagere tonen met de linkerhand;
  • Oefen totdat je met beide handen op een constant tempo kunt spelen (metronoom gebruik);
  • Vervolgens kies je één stukje uit, welke je in een rustig tempo gaat spelen;
  • Verhoog het tempo totdat je het stukje moeiteloos kunt spelen en ga verder met de volgende;
  • Blijf nu vooral elke dag ongeveer een kwartier/halfuur oefenen.

Over Serg Dianov

Serg Dianov, in de muziekwereld bekend als Serg van Gennip, is van huis uit concertpianist. Zijn muziekcarrière reikt van het Concertgebouw Amsterdam tot radio- en televisie optredens in binnen en buitenland. Momenteel geeft Serg geen concerten, is werkzaam bij Kliq Internet en schrijft teksten voor onder andere LeerOnlinePiano.nl en andere platforms.