Sinterklaasliedjes op de piano

Sinterklaasliedjes op de pianoAls de tijd van het jaar weer daar is, wanneer de Sint in ons land is, wordt iedereen omringd door het sinterklaasfeest. Muziek, versiersels, cadeaus en snoepgoed, alles is er. En wat is er leuker dan zelf een aantal sinterklaasliedjes op de piano te kunnen spelen. In dit bericht kun je een aantal tips vinden over het spelen van piano sinterklaasliedjes. Zowel voor de beginner als de wat meer gevorderde pianist zijn er genoeg sinterklaasliedjes te vinden die je op de piano kunt spelen.

Als je de tv aanzet tijdens het sinterklaasfeest, hoor je gelijk een aantal bekende deuntjes. De kans is groot dat je deze liedjes zelf ook hebt gezongen ’s avonds bij de open haard. Want dat is toch de belangrijkste functie van de sinterklaasliedjes; zingen door de schoorsteen bij een gezette schoen. Als je kinderen hebt die de liedjes zingen, kun je ze zelfs begeleiden op de piano.

Voorbeelden van sinterklaasliedjes op de piano

De kans is groot dat je een substantieel aantal van de bekende piano sinterklaasliedjes kent. We zullen een paar voorbeelden geven zodat je wat inspiratie kan opdoen. We hebben een aantal stukken voor je opgesteld en ingedeeld per moeilijkheidsniveau. Voor de beginners kun je denken aan een van de volgende drie liedje:

• Zie ginds kom de stoomboot;
• Sinterklaas Kapoentje;
• O, kom er eens kijken (makkelijke variant).

Dit zijn alle drie sinterklaasliedjes die erg bekend zijn. Als je deze liedjes een beetje onder de knie hebt, worden ze door menigeen gelijk herkend. Bovendien zijn deze sinterklaasliedjes op de piano zeker niet moeilijk om te spelen. Alle noten die je nodig hebt vind je rond de Centrale C-positie. Je hebt dus maar een hand nodig om deze sinterklaasliedjes op de piano te kunnen spelen. Met een paar keer oefenen zou iedereen deze stukken moeten kunnen spelen.

Voor de iets meer ervaren pianist hebben we ook drie sinterklaasliedjes uitgekozen. Dit zijn ze geworden:

• Zie ginds komt de stoomboot;
• Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht;
• De zak van sinterklaas.

Deze piano sinterklaasliedjes kun je ook nog steeds met slechts een enkele hand spelen, maar het niveau is wel wat omhooggegaan. Meestal worden deze liedjes door tweedejaars pianisten gespeeld.

De laatste groep sinterklaasliedjes wordt met twee handen gespeeld. Hier moet je dus al de nodige piano-ervaring voor hebben.

• O, kom er eens kijken (moeilijke variant);
• Dag sinterklaasje.

Als je deze sinterklaasliedjes op de piano wilt spelen, moet je dus met allebei je handen spelen.

Bladmuziek van de sinterklaasliedjes

Als je interesse hebt in het bestuderen van deze sinterklaasliedjes op de piano, kun je de bladmuziek op internet vinden. Met de digitalisering van de wereld is het heel makkelijk geworden om dit soort triviale piano bladmuziek op internet te vinden. Meestal kun je bladmuziek gratis downloaden, maar voor sommige stukken moet er een kleine vergoeding worden betaald. Ook kun je op YouTube meerdere tutorials vinden waarin precies wordt uitgelegd hoe je moet spelen.

Zo kun je voor jezelf controleren of je de bladmuziek goed hebt geïnterpreteerd
Voor het gebruiken van de bladmuziek moet je uiteraard wel noten kunnen lezen. Als je dit niet kunt, zijn sinterklaasliedjes een goede manier om dit te leren. Mix de tutorials van YouTube met de bladmuziek en in een mum van tijd heb je de basis van het noten lezen onder de knie. Zeker een aanrader dus, en je leert er ook nog leuke sinterklaasliedjes bij.

Sinterklaasliedjes op de piano
5 (100%) 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *